Test: Škoda Octavia Sportline 2,0 TSI 4×4. RS to nie je, ale jazdí skvele

Octavia Sportline nás oslovila komfortným podvozkom a silným, no prekvapivo úsporným motorom. Cenovo je však na úrovni verzie RS.

10.04.2023 07:00
debata (7)
Octavia s oranžovou (príplatkovou) metalízou... Foto: Martin Domček, Pravda
Škoda Octavia Sportline 2,0 TSI 4×4 (2023) Octavia s oranžovou (príplatkovou) metalízou vyzerá v spojení s čiernymi doplnkami, typickými pre verziu Sportline, naozaj výborne.

Koncern Volkswagen, vrátane automobilky Škoda, patrí k tým, ktoré sú čipovou krízou a nedostatkom ďalších komponentov postihnuté naozaj výrazne. Aj preto, podobne ako mnohé iné (hlavne európske) automobilky, Škoda uprednostnila pri výrobe s obmedzeným počtom dostupných čipov drahšie autá s vyššou predajnou maržou ako sú elektrický Enyaq alebo Kodiaq pred lacnejšími modelmi. V priebehu celého uplynulého roku tieto problémy pretrvávali a zákonite sa podpísali na predaji a dostupnosti áut.

Model, na ktorý sa čaká

Jedným z nepríjemných dôsledkov zamerania sa na drahšie autá je fakt, že obmedzená výroba niektorých modelov, hlavne Octavie, o ktorej práve píšeme, mala za následok neúmerné predĺženie čakacích dôb.

Rovnako ako v exteriéri, aj v kabíne je... Foto: Pravda, Martin Domček
Škoda Octavia Sportline 2,0 TSI 4×4 (2023) Rovnako ako v exteriéri, aj v kabíne je použitých množstvo čiernych dizajnových doplnkov a dekorácií.

Kvôli obmedzeniu jej výroby a uprednostneniu z pohľadu mladoboleslavskej automobilky dôležitejších trhov Octavia navyše v uplynulom roku stratila na Slovensku dominantné postavenie a v rámci rebríčku najpredávanejších áut za rok 2022 bez rozdielu triedy klesla s 20-percentným medziročným znížením predaja (2 571 predaných áut) až na piate miesto. V rebríčku ju predbehli obaja jej najväčší konkurenti – Kia Ceed a aj Hyundai i30.

Škoda Octavia Sportline 2,0 TSI 4×4 (2023)
Škoda Octavia Sportline 2,0 TSI 4×4 (2023)
+7Škoda Octavia Sportline 2,0 TSI 4×4 (2023)

Celkovo však Octavia stále patrí k vyhľadávaným modelom, v uplynulom roku bola v Európe s predajom takmer 113 000 áut 25. najpredáva­nejším autom. A niet sa ani čo diviť. Rozsiahla modernizácia z roku 2020 tomuto modelu naozaj prospela nielen dizajnovo, ale aj technologicky. Napokon, v roku 2021 sa Octavia na Slovensku stala Autom roku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #4x4 #0 TSI #test auta #autotest #Škoda Octavia 2
Články podľa značiek