Test: Audi A6 3.0 TDI BiTurbo – nemecký hurikán

Trojlitrové naftové Audi A6 s dvojitým prepĺňaním zaútočilo na teritórium naftových osemvalcov. Má na najlepších?

10.11.2012 15:40
Audi A6 3.0 TDI BiT Foto:
Audi A6 má v sebe toľko elektroniky, že ho nemôžete bez dobitia akumulátora odstaviť na dlhšie ako 1 mesiac (podľa Návodu na použitie si odstavené auto vyžaduje každých 30 dní dobitie akumulátora).
debata (43)

Pravdupovediac, má. Audi, presnejšie posledná generácia A6, totiž už dávno nie je žiadnym nemotorným kladivom. Na vzduchovom podvozku z vás nevytrasie dušu, v zákrutách nehobľuje predné pneumatiky ako kedysi a niektoré jeho verzie sa reálne blížia marketingovému sloganu „Náskok vďaka technike“. Testovali sme Audi A6 3.0 TDI BiT quattro tiptronic (230 kW/313 k).

Za kované 20-palcové disky kolies s... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Za kované 20-palcové disky kolies s pneumatikami 255/35 R 20 (Pirelli P-Zero) si musíte priplatiť 3037 eur.

Nenápadná sila

Po vizuálnej stránke sa verzia s dvoma turbami od tej s jedným nijak neodlišuje. Áno, má dvojicu výfukov a pár športových doplnkov, tie si však dokážete prikúpiť aj k štandardnému TDI. Jediným viditeľným náznakom potenciálu „nášho“ auta tak boli 20-palcové kované disky kolies obuté do pneumatík Pirelli P Zero s rozmermi 255/35 R 20. Aj tie však dostanete len za príplatok, štandardom sú pneumatiky s podstatne skromnejšími rozmermi 225/55 R 17.

Testované Audi A6 bolo vybavené aj nočným... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Testované Audi A6 bolo vybavené aj nočným videním. To rozoznáva chodcov (vo vzdialenosti od 15 do 90 m) a Audi si zaň naúčtuje 2249 eur.
Termovízna kamera má dosah 300 m. Pri... Foto: Audi
Audi Termovízna kamera má dosah 300 m. Pri vonkajších teplotách vyšších ako 25 °C môže systém chodcov prehliadnuť a nezvýrazní ich.

Aj keď sa v prípade Biturba točí väčšina zážitkov okolo jeho motora s dvojitým prepĺňaním, ako prvé vám do očí udrú jeho svalnaté línie. Prvý dojem je jednoducho dôležitý, faktom však ostáva, že okrem elegantných kriviek disponuje celým arzenálom techniky, ktorá ho robí podstatne príťažlivejším, než štandardné TDI.

Predné LED svetlomety stoja 3094 eur. Kým... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Predné LED svetlomety stoja 3094 eur. Kým konvenčné žiarovky sa zohrejú na teplotu až 300 °C, LED svetlá sú citlivejšie a preto nemôžu mať teplotu vyššiu ako 150 °C. V oblasti motora môže byť okolo svetlometov teplota asi 120 °C, aby boli schopné LED svetlomety spoľahlivo fungovať, potrebujú preto chladenie. V Audi preto vyvinuli ventilačný systém, ktorý odvádza teplo z čipov LED diód. Zaujímavosťou systému je jeho doplnkové využitie. Kým obyčajné žiarovky vďaka ich vysokej prevádzkovej teplote zbavujú svetlomety námrazy, diódy LED to nedokážu. Novo vyvinutý ventilačný systém preto privádza horúci vzduch z čipov diód LED priamo na kryt svetlometu a tým zabezpečuje jeho odmrazovanie, príp. zabraňuje zaroseniu.

So silnejšími pľúcami

Honba za výkonmi je vo vývojových dielňach Audi tradične otázkou cti, nie je preto prekvapením, že na vrchole naftovej ponuky pre A6 nie je nič obyčajné. Osemvalce sa dnes nenosia, konštruktéri sa preto vrhli na štandardný šesťvalec 3.0 TDI V6, patrične ho upravili, namontovali naň dve rozdielne veľké turbodúchadlá a vydolovali z neho celých 230 kW/313 k a 650 Nm. S touto palebnou silou sa už môže Audi A6 smelo pozrieť do očí aj najvýkonnejším naftovým Mercedesom triedy E či BMW 5 (BMW M550d xDrive nepočítame, to je auto s úplne iným charakterom).

Motor pracuje s variabilným servisným... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Motor pracuje s variabilným servisným intervalom, ktorý zohľadňuje aj jazdný štýl vodiča. Ak sa s autom nikto nemazná (prípad testovacieho exempláru), diagnostika vyzve na návštevu servisu hoci už po 16 000 km. V útrobách motora sa ukrýva 6,4 l motorového oleja.

Vidlicový motor s rozovretím valcov 90° má liatinový blok (CGI), no vďaka pevnostným a akustickým vlastnostiam liatiny mohli konštruktéri použiť tenšie steny ako pri hliníku a celý agregát nadimenzovať tak, aby bol o 30 kg ľahší ako predchodca (3.0 TDI V6). S ním má súčasný trojliter spoločného naozaj málo. V Audi zjednodušili aj jeho rozvody, výsledkom čoho má byť tichší chod, zníženie vnútorného trenia a nižšia hmotnosť.

Rozvody teraz ženú dve reťaze (predtým štyri). Foto: Audi
Audi Rozvody teraz ženú dve reťaze (predtým štyri).

Zmenou k lepšiemu, v otázke spoľahlivosti, by malo byť aj použitie zdvojeného sacieho potrubia s centrálnou víriacou klapkou. Ak je žiaduce rozvírenie nasávanej zmesi, systém jednoducho zavrie jeden sací kanál a každý valec saje len cez jeden sací ventil. Systém je spoľahlivejší, než použitie osobitnej klapky pre každý valec.

Jedna víriaca klapka v celom sacom potrubí by... Foto: Audi
Audi Jedna víriaca klapka v celom sacom potrubí by mala byť spoľahlivejšia.

Na prepĺňanie slúžia dve rozdielne veľké turbodúchadlá, vďaka ktorým by malo BiTurbo pohotovejšie zaberať odspodu a dlhšie potiahnuť „na vrchu“. Teóriu nakoniec potvrdzuje aj prax, malé turbodúchadlo začne „tlačiť“ už tesne nad voľnobehom a veľké začne svoj výstupný tlak regulovať až hlboko v strednom otáčkovom pásme. Najväčší rozdiel medzi jednoturbovou a testovanou verziou spočíva práve v mohutnom záťahu v stredných otáčkach. Tam, kde verzii s jedným turbodúchadlom pomaly dochádza dych, BiTurbo odhodlane tlačí ďalej. Ak sa raz nadýchne, ťahá ako lokomotíva. Doslova.

Predný previs je o 80 mm kratší ako v prípade... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Predný previs je o 80 mm kratší ako v prípade predchádzajúcej generácie A6.

Uznanie si zaslúži dobré zladenie charakteristiky motora s osemstupňovým automatom ZF (dvojspojkovú prevodovku S-tronic klasického 3.0 TDI V6 by krútiaci moment BiTurba rozomlel na kusy). Automat je síce váhavý, no ak mu dáte sekundu-dve, aj pri akcelerácii z miesta zatiahne spôsobom, že sa vám z toho zamotá hlava.

Žiadne experimenty, len klasika, na ktorú sú... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Žiadne experimenty, len klasika, na ktorú sú klienti zvyknutí. A to je dobre, v otázke kvality materiálov, spracovania a ergonómie je totiž Audi už roky neohrozeným lídrom.
Celá jeho kabína je presvetlená, vonia... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Celá jeho kabína je presvetlená, vonia kvalitnou kožou a dopraje dosť miesta aj pasažierom vysokým 190 cm. Naozaj príjemné miesto na život. Počítajte s vysokým stredovým tunelom. Vedie ním kardan k zadnej rozvodovke, zlepšuje však pevnosť karosérie.

Dajte pri rozjazde BiTurbu „plný kotol“ a prevodovka odradí na vyšší stupeň vždy až pri 5200 otáčkach. Je pritom jedno, či ju máte nastavenú v automatickom alebo manuálnom režime, urobí tak sama aj bez vášho povelu. Audi je skrátka hrdým pánom, ktorý to vždy urobí po svojom. Každé preradenie pritom sprevádza príjemné kopnutie.

Pohon všetkých kolies quattro pridáva na... Foto: Audi
Audi Pohon všetkých kolies quattro pridáva na pohotovostnej hmotnosti 75 kg.

Pri rýchlosti 90 km/h a zaradenej osmičke motor točí len 1050 otáčok, ak v tej chvíli zatlačíte plyn na podlahu, automat podradí do trojky, otáčky vyletia na 3500 a okamžite cítite, koľko energie v sebe dopovaný šesťvalec ukrýva. Zároveň vám však neunikne, koľko hmoty vlastne dávate do pohybu.

Audi A6 3.0 TDI BiT drží väčšinu času motor pod... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Audi A6 3.0 TDI BiT drží väčšinu času motor pod 1500 otáčkami.

Keď sa bavíme o otáčkach, pre úplnosť dodáme, že po meste sa rýchlosťou 50 km/h BiTurbo presúva na piaty prevodový stupeň a 1100 otáčkach, zatiaľ čo diaľničných 130 km/h a zaradená osmička znamená relaxačných 1700 ot./min. Najvyšší prevodový stupeň radí prevodovka približne pri rýchlosti 100 km/h (defenzívna jazda), späť do sedmičky však podradí až pri poklese rýchlosti pod 90 km/h.

Systém Audi drive select nastavuje riadiacu... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Systém Audi drive select nastavuje riadiacu jednotku motora, vzduchové pruženie, reakcie prevodovky, riadenie, reakcie quattra a zadného športového diferenciálu, nastavenie dynamických svetiel a dokonca aj taký detail, akým sú predpínače bezpečnostných pásov.

Zaujímavý je aj športový režim prevodovky, kedy ani pri rýchlosti 130 km/h neradí osmičku. Ak v tom momente manuálne zaradíte najvyšší prevodový stupeň, chvíľku vás nechá, nech je po vašom, no po pár sekundách si opäť sama podradí do sedmičky.

Brzdy majú výdrž aj odhodlanie, ani ich dávkovanie pod záťažou nie je najhoršie, pri každom prudkom brzdení však vnímate hmotnosť a obrovskú energiu, ktorú musíte na jej spomalenie vynaložiť.

Lietajúci koberec

Vzduchový podvozok je v tejto manažérskej lige podobná samozrejmosť ako jemná koža, špičkové audio, či obklady z pravého dreva. Je úžasne komfortný, nad dlhými vlnami sa vznáša ako lietajúci koberec a posádku rozmaznáva maximálnym možným spôsobom. Na druhej strane je to práve tento druh pruženia, ktorý na krátkych priečnych nerovnostiach rýchlo stráca dôstojnosť. Ak na ceste nečakane trafíte dieru, z útrob podvozku sa ozve nepríjemná rana. Vzduchom natlakovaný systém jednoducho nestihne zareagovať a autom zatrasie spôsobom, ktorý sa v týchto kruhoch nenosí. Veľkých kolies sa však nebojte, 20-palcové kované disky tohto Audi sú totiž skutočne ľahké (čo pri týchto rozmeroch nebýva zvykom), takže pružiacim jednotkám svojou zotrvačnosťou na dierach nijak nekomplikujú prácu. Komfortom na rozbitých povrchoch sa tak Audi po rokoch tvrdej práce nebezpečne priblížilo Mercedesu.

Športový zadný diferenciál dokáže meniť... Foto: Audi
Audi Športový zadný diferenciál dokáže meniť výstupný moment na pravej a ľavej strane.

Lepšie je aj vyváženie celého auta (v minulosti obrovská slabina každého Audi). Dnešné modely majú motory viac vzadu (vrátane inak navrhnutej olejovej vane posunutej dopredu), menšie previsy a šikovné diferenciály, ktorými cielene potláčajú svoju nedotáčavosť. Okrem pohonu quattro si testované Audi pomáhalo aj športovým zadným diferenciálom, ktorý v zákrute posiela viac sily na vonkajšie koleso (pomocou planétových prevodov a elektronicky ovládanej spojky dokáže spôsobiť rozdiel krútiaceho momentu na pravej a ľavej strane). Výsledkom je lepšia obratnosť (auto zatáča riadením aj väčším ťahom kolies na vonkajšej strane) a účinnejšie maskovanie skutočnej hmotnosti. Určite to tak je, hoci ak máme byť úprimní, dostať A6 quattro na hranu nie je nijak jednoduché.

Predné hliníkové zavesenie a kované disky... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Predné hliníkové zavesenie a kované disky kolies znižujú neodpružené hmoty a pomáhajú držaniu stopy na rozbitých cestách.

Pozrite, najjednoduchšie by bolo napísať tu pár otrepaných fráz o dobrej priľnavosti, nejakej tej nedotáčavosti a vysokej hmotnosti, skrátka niečo, čo väčšina redaktorov asi aj tak nakoniec urobí. Ale zaručujeme vám, že odlíšiť jemné reakcie diferenciálov, bŕzd a celej tej elektronickej armády počas balansovania na hranici priľnavosti širokých pneumatík je hotové peklo. Nie, nie je problém jazdiť rýchlo a ani odhaliť moment, kedy Audi stratí pôdu pod nohami, no zistiť, koľko z výslednej rýchlosti ste dosiahli zásluhou vlastných schopností a koľko pričinením elektroniky a mechaniky, je prakticky nemožné. Zodpovedne vieme len toľko, že so vzduchovým podvozkom, zadným športovým diferenciálom a širokými 20-palcovými pneumatikami je Audi A6 neuveriteľne rýchlym autom. Dovolí vám strašne veľa a výborne vytvára pocit, že ste majster volantu. Ak to prepálite, tvrdo zasiahne elektronika a dá vám po prstoch. Pred jej zásahom vás však nič nevaruje, Audi jednoducho drží alebo nedrží. Nič medzitým, žiadne náznaky ani varovania.

Nebojí sa ani prudších zákrut, no ak začnete tlačiť na pílu, postaví sa na zadné. Posilňovač riadenia stuhne, prestane s vami komunikovať a jazda sa zmení na kombináciu bezhlavého točenia volantu a hrubých zásahov elektroniky. Jazda stratí eleganciu a Audi sa premení na kopu rozžeraveného železa. Dvojtonový kolos síce poslušne nasleduje pokyny vašich rúk, no cítite, koľko energie pritom zo seba vydáva. Áno, toto Audi je rýchle, neuveriteľne rýchle, no atlét z neho nikdy nebude.

V podstate je úsporné

Myslíte, že spotrebu týchto áut majitelia neriešia? Omyl, čím sú bohatší, tým citlivejší sú na každý navyše vydaný cent. A6 TDI BiTurbo však nesklame ani v tejto oblasti. Presun medzi obcami (90 km/h) zvláda za 6 /100 km a okolo tejto hranice sa pohybuje aj pri rýchlosti 110 km/h (D1 medzi Bratislavou a Trnavou). Diaľničný úsek dlhý 150 km sme rýchlosťou 130 km/h absolvovali za 6,6 l/100 km. Nemalo by vás to však prekvapiť, motor sa prevaľoval tesne nad voľnobehom, hydrodynamický menič prevodovky bol v kuse zamknutý a jeho trojpriestorová karoséria sa vzduchom prerezávala ľahšie, než väčšina hatchbackov okolo.

Nápor na spotrebu nastáva až pri častých zmenách tempa jazdy. Ani v meste sa však nemusíte dostať nad osem litrov. Pri jazdách v rámci Bratislavy sme dosahovali spotreby od 7,3 po 10,5 l/100 km, všetko záležalo na hustote premávky a rozumnou používaní štart-stop systému. Ak sa motor v kolónach alebo na križovatkách nezastavil aspoň na 30 s, štartovacia dávka nafty bola väčšia ako dosiahnutá úspora a Audi bolo paradoxne menej úsporné ako keby motor vôbec nevypínalo.

Atletika bez emócií

Podľa všetkého strávi Audi A6 TDI Biturbo väčšinu svojho luxusného života na kdesi diaľnici, práve tam totiž funguje s nepriestrelnou istotou. Nech si už jeho podvozok nastavíte na akýkoľvek stupeň komfortu (áno, s jeho nastavením sa viete pohrať v menu palubného počítača), žiadny diaľničný povrch ho nedostane do úzkych. Vzhľadom na to, aký objem vzduchu pred sebou jeho široká karoséria tlačí, nie je ani aerodynamický hluk v kabíne zlý. Pravdou však ostáva, že dunenie širokých kolies na hrubom asfalte občas otravuje a prehluší aj príkladne tichý motor. Ten znie za normálnych okolností trochu nudne, pritlačte ho však k stene a začnú sa diať veci. Klapky vo výfuku presmerujú prúdenie výfukových plynov inými kanálmi a zvukový prejav Audi sa náhle dostane do sfér veľkoobjemových benzínových motorov. A nehovoríme len o basovom dunení pri nízkych otáčkach, rovnako sýtym zvukom zaleje okolie aj pri vytáčaní k max. otáčkam.

Vedľa zadného tlmiča výfuku je uložený... Foto: Václav Lipavský
Audi A6 3.0 TDI BiT Vedľa zadného tlmiča výfuku je uložený elektromagnetický generátor vibrácií, ktorý mení zvuk motora a necháva vyniknúť jeho dynamický charakter. Ovládanie generátora sa ovláda v menu palubného počítača.

Repertoár jeho schopností je skutočne široký, napriek tomu nás počas testu trápila jedna vec. To auto v nás nevzbudilo žiadne emócie. Je rýchle, ale aj chladné zároveň. Necítite z neho žiadny oheň, ani náznak nadšenia a hoci je rýchle a v zákrutách popiera fyziku, s vami to vlastne ani nehne. Rozhodne to nie je nástroj potešenia, pripravte sa na to, inak vás sklame. Považujte ho skôr za svojho bodyguarda, či elegantný, precízny stroj. Ochráni vás a urobí všetko, čo po ňom budete chcieť, na skutočnú zábavu si však nájdite niekoho iného.

Výhody Nevýhody
pocit luxusu rázy na priečnych nerovnostiach
spotreba cena príplatkovej výbavy
trakcia pomalé reakcie prevodovky pri náhlej zmene tempa
Technické údaje
Model: Audi A6 3.0 TDI BiTurbo
Počet valcov/ventilov: 6/24
Objem motora (cm3): 2967
Výkon (kW/ot.): 230/3900–4500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 650/1450–2800
Prevodovka: 8-automat
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4915/1874/1455
Rázvor náprav (mm): 2912
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 530–995/75
Maximálna rýchlosť (km/h): 250
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 5,1
Komb. spotreba (l/100 km): 6,4
Cena: 55 360 €
Sériové vybavenie (vybrané prvky):
ESP, ABS, EBV, EDS, ASR, 6 airbagov, elektromechanická ručná brzda, Audi drive select, elektrické ovládanie všetkých okien, automatická dvojzónová klimatizácia, hliníkové lišty okolo okien, determálne sklá, svetelný senzor, MMI radio, 6,5-palcový displej, 8 reproduktorov, zvýšený objem nádrže 75 l, disky z ľahkých zliatin + pneumatiky 225/55 R 17, dojazdové rezervné koleso, štart-stop systém, koberčeky vpredu aj vzadu, 3-ročný bezplatný servis vozidla.
Autozor: Audi A6 – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
Najvýkonnejšie naftové Audi A6

Audi A6 3.0 TDI BiT quattro tiptronic

Fotogaléria
Audi
Audi
+30Audi
43 debata chyba
Články podľa značiek