Test: BMW X6 M50d – diktátor

Každý vodič tohto auta by mal absolvovať psychotesty, ak sa totiž mentálne nevyrovná s jeho obrovským potenciálom a začne ho považovať za nástroj moci, je to problém. Veľký problém.

17.11.2012 16:50
BMW X6 M50d Foto:
Je X6 M50d autom na denné použitie? Určite áno, ale jeho vodič to musí mať v hlave v poriadku.
debata (17)

Zachovať si racionálny úsudok pri teste niečoho takého ako BMW X6 M50d nie je nijak jednoduché. Pozriete naň a máte dojem, že BMW pľuje na všetky hodnoty, ktoré preň pred rokmi vydupali ľahkonohé sedany so skutočným športovým nádychom. Delikátne vyvážené autá, ktoré si vždy našli svojich kupcov a budovali značke neuveriteľné renomé. Doba sa však mení a plakať nad minulosťou nie je na mieste. Na hrdosť, či sentimentálne výlevy nie je vo svete trhovej ekonomiky priestor, takže ak sú za niečo zákazníci ochotní zaplatiť, automobilka to jednoducho vyrobí. A BMW nie je výnimkou. Testovali sme najvýkonnejšie naftové BMW X6 – verziu M50d.

BMW X6 M50d nie je nič pre masy. Základ stojí... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d BMW X6 M50d nie je nič pre masy. Základ stojí 86 500 eur, príplatky sú tu však skoro povinnosť. Cena testovaného exemplára sa vyšplhala na 104 488 eur.

Zbytočnosť? Ako sa to vezme

Len pohľad naň vám dá poriadne zabrať. Jeho krivky, veľkosť aj nápadné proporcie totiž tvrdo tlačia na hranice konvenčného vkusu. Dokonca tak, že v Mníchove preň vytvorili nový segment označený SAV (Sport Activity Vehicle). Podľa marketingových mágov BMW by sa vám tak pri pomyslení na šport malo vybaviť niečo, čo má viac ako dve tony, výšku 1,7 m a zadnými pneumatikami dokáže preraziť nové riečne koryto. Jasné, pohľadom racionálne uvažujúceho človeka nedáva existencia niečoho takého vôbec zmysel, no aj keď budete považovať SAV za ten najzbytočnejší segment na svete, v BMW vám rýchlo vysvetlia, ako veľmi sa mýlite. Sú tu totiž ľudia, ktorí majú racionality plné zuby, BMW X5 je pre nich príliš nudné a snaha vyčleniť sa z davu tak silná, že neváha pošliapať základné estetické princípy.

Táto hora železa má aj bez posádky 2,2 t,... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Táto hora železa má aj bez posádky 2,2 t, napriek tomu ju motor z 0 na 100 km dostane za 5,3 s.

Zákazníci BMW X6 nie sú trochári a podľa všetkého sú ich zlaté kreditné karty vážnym argumentom na to, aby vyburcovali finančné oddelenie BMW k bláznivým rozhodnutiam. A hoci to na začiatku vyzeralo ako hazard, „ix-šestka“ je dnes tak úspešná, že sa ju v Mníchove rozhodli udržať pri živote a zainvestovať do jej omladzovacej kúry. Pretiahli ju posilňovňou, poslali ku kozmetičke a zavreli do solária. Dámy a páni, privítajte omladené BMW X6 – jedno z najiracionál­nejších áut súčasnosti.

Túto verziu ľudia nepotrebujú, ale chcú. A sú... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Túto verziu ľudia nepotrebujú, ale chcú. A sú za ňu ochotní poriadne zaplatiť.

Keď dve nestačia

Opisovať jeho tvary nebudeme, v podstate to môžeme zhrnúť do konštatovania, že sú tak vulgárne, ako len môžu byť. Nie, to auto nie je dravé, ani športové, či elegantné, je doslova drzé a vo svete ľudí by nepredstavovalo žiadneho atléta, ani inteligentného vyšportovaného gentlemana. Skôr chlapa, ktorý k vám pribehne, bez rozmýšľania vám jednu uvalí medzi oči a rýchlo odkráča preč. Tým nechceme BMW X6 zhadzovať, len píšeme, aké emócie v bežných ľuďoch vyvoláva (východne od nemeckých hraníc). Myslíme, že je to dokonca zámer. Demonštrácia nadradenosti v automobilovom svete nebola nikdy evidentnejšia.

Nech sú už jeho línie zaujímavé ako chcú, väčšina pozornosti sa aj tak nakoniec presunie na celohliníkový naftový motor verzie M50d (N57S). Má šesť valcov, objem tri litre a prepĺňa ho sústava troch turbodúchadiel. Celý systém prepĺňania funguje podľa zložitých algoritmov, všeobecne však platí, že tesne nad voľnobehom (od cca 900–1000 ot./min.) začína pracovať prvé turbodúchadlo (s variabilnou geometriou lopatiek), aby sa k nemu už pri 1500 ot./min. pridalo druhé, tentoraz o niečo väčšie turbodúchadlo regulované obtokovým ventilom. Tým dochádza k maximalizácii krútiaceho momentu a enormnému záťahu v strednom otáčkovom pásme. V samostatnom kanáli s veľkým turbodúchadlom sa nachádza tretie turbodúchadlo (tiež s variabilnou geometriou), ktoré sa do činnosti uvádza len pri výraznom zošliapnutí plynového pedálu a motore roztočenom nad 2700 ot./min. Ide skrátka o to, aby nevyšla žiadna energia nazmar a aj pretlak od druhého turbodúchadla bol nejako zužitkovaný.

Motor má síce len šesť valcov a objem tri... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Motor má síce len šesť valcov a objem tri litre, no je to niečo, ako mať sud pušného prachu a tváriť sa, že ide len o neškodnú zábavnú pyrotechniku.
Pod plastovým krytom (vzadu pri motorovej... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Pod plastovým krytom (vzadu pri motorovej prepážke) objavíte ďalší medzichladič stlačeného vzduchu (chladený vodou).

Vstrekovanie common-rail (Bosch) pracuje s max. pracovným tlakom až 2200 barov, pričom piezoelektrické vstrekovače paliva rozdeľujú vstrek až na osem čiastočných dávok (tri predvstreky, jeden hlavný a štyri následné vstreknutia). Vôbec, celý tento agregát je tak zložitý, že na jeho popis by bol potrebný samostatný rozsiahli materiál. Otázkou ostáva, čo sa stane, keď sa v celej tej mašinérii niečo pokazí. V porovnaní s agregátom verzie X6 xDrive40d (225 kW/306 k) je šesťvalec v X6 M50d ťažší približne o 40 kg.

Prepychový život na poschodí

Nech sa už budete s príplatkovou výbavou hrať ako chcete (a verte, že je naozaj obsiahla), základnú architektúru kabíny to nezmení. A to je fajn, pretože rozvrhnutie ovládacích prvkov je v duchu tradícií BMW slušné. Všetko na čo siahnete má správny povrch a pozícia za volantom vzdialene pripomína posed v športovom kupé. S tým rozdielom, že sedíte o dve poschodia vyššie. Po rokoch sa ako problematická javí len kvalita spracovania. Nechápte nás zle, v BMW X6 to rozhodne nevyzerá lacno, no novší prémioví konkurenti majú interiéry postavené precíznejšie.

V režimoch Sport a Sport+ si BMW X6 vylepšuje... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d V režimoch Sport a Sport+ si BMW X6 vylepšuje zvuk motora v kabíne púšťaním športového zvuku cez reproduktory audiosystému (tzv. Driving Experience Control). Príplatky sú tu dosť drahé, napr. za vyhrievanie predných sedadiel si BMW účtuje 383 eur, strešné okno vás vyjde na 1250 eur a navigačný systém Professional na 2531 eur.

Vzadu je to pochopiteľne len pre nižšie postavy, s výškou 180 cm tu pohodlnú polohu na dlhšie cesty nenájdete. Problém nie je ani tak s miestom na kolená, ako skôr na hlavu.

Pre vysokých to vzadu veľmi nie je. Štandardne... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Pre vysokých to vzadu veľmi nie je. Štandardne je BMW X6 štvormiestne, päťmiestnu konfiguráciu dostanete za 333 eur.
Vyššia podlaha znamená, že BMW X6 M50d sa... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Vyššia podlaha znamená, že BMW X6 M50d sa zaobíde bez tunela pred zadným sedadlom.

Zaobíde sa aj bez otáčok

Dupnite na to, vyčkajte, kým osemstupňový automat napne sily a mohutná akcelerácia vás príjemne zatlačí do sedadla. Problémom je, že z výšky prvého poschodia to celé vnímate akosi skreslene. Hoci cítite všetku tú energiu, rozhodne sa nezdá, že sedíte v aute oblepenom „rýchlymi“ logami divízie M. Zrazu vám príde verzia M50d ako podfuk. Napraví to až rýchly pohľad na rýchlomer, vďaka ktorému pochopíte, čo sa tu vlastne deje. Toto auto je nebezpečné práve v tom, ako suverénne vás dokáže vytrhnúť z reality.

Za normálnych okolností nemá motor dôvod točiť... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Za normálnych okolností nemá motor dôvod točiť sa vyššie ako na 2000 otáčok.

V súlade s papierovými predpokladmi zaberá motor M50d veľmi plynulo už od voľnobehu. Nevnímate to síce ako explóziu, pretože prevodovka na začiatku trochu váha (skôr ako neschopnosť prevodovky za tým vidíme ochranu hnacieho mechanizmu a zaistenie jeho životnosti), no krátko na to sa spustí efektné divadlo. Hydrodynamický menič vyženie motor na 2000 otáčok (presne na začiatok oblasti max. krútiaceho momentu), potom sa náhle zamkne a X6 M50d sa postaví na zadné. Záťah v stredných otáčkach je tak absurdný, že isté poľavenie nad hranicou 4500 ot./min. môžete vnímať ako sklamanie. Motor sa pritom rád nechá vytočiť na 5400 otáčok, aby ste sa tam však dostali, musíte zvoliť manuálny režim radenia. V automatickom režime aj pri zadupnutí plynového pedálu do podlahy automat radí vyššie už okolo 4500–4700 otáčok. A je to evidentne rozumné, prevodovka tak využíva najsilnejšie pásmo otáčok a skutočnosť, že preskoky medzi jednotlivými prevodovými stupňami sú dosť malé na to, aby sa motor nedajbože neprepadol do „diery“, v ktorej má druhé turbodúchadlo ešte pohov. Manuálny režim tu však znamená naozaj manuálny, takže automat sám na vyšší prevodový stupeň nepreradí, ani keď narazíte na obmedzovač otáčok. Ak v tej chvíli ťuknete do páčky pod volantom, prevodovka ticho cvakne, zaradí vyšší stupeň a trhnutie celým autom vám skoro zlomí krk. To trochu komické, ale návykové.

Azbuka na informačných štítkoch prezrádza, že... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Azbuka na informačných štítkoch prezrádza, že Rusi sú pre BMW veľmi dôležití klienti.

Pri normálnej jazde prevodovka radí vyššie hlboko pod hranicou 2000 otáčok. Rýchlosťou 50 km/h dokážete jazdiť na šestku pri 1050 ot./min., aj pri takto nízkych otáčkach sú však reakcie motora okamžité. Pri rýchlosti 90 km/h má už automat zaradenú osmičku a motor točí 1300 otáčok, diaľničných 130 km/h následne znamená 1900 ot./min.

BMW X6 M50d obúva pneumatiky Bridgestone Dueler... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d BMW X6 M50d obúva pneumatiky Bridgestone Dueler H/P (vpredu 275/40 R 20, vzadu 315/35 R 20).

Fyziku neoklame

BMW X6 nie je športové auto, to si všetci dobre zapamätajte. Nebolo, nie je a ani nikdy nebude. Bodka. Pri výške 1,7 m a hmotnosti 2,2 t ani byť nemôže. Aby si však poradilo s tak silným motorom a nepriazňou fyzikálnych zákonov, jeho podvozok má výrazne agresívne nastavenie. Vďaka tomu dokáže v maximálnej možnej miere profitovať z priľnavosti širokých pneumatík a odolávať obrovským odstredivým silám v zákrutách. Odvrátenou stranou mince je zvýšené opotrebovanie pneumatík a skutočnosť, že vo vyjazdených koľajách neudržíte auto v priamom smere. Pod všetkou tou hmotnosťou je navyše podvozok výrazne „napružený“, takže na dierach sa X6 hneď roztancuje a neudrží svoje široké pneumatiky v kontakte s asfaltom. Na zlých cestách auto jednoducho nedrží a rýchlo stráca pôdu pod nohami. Inak sa to však urobiť nedá. Ak chcete udržať bočné náklony tejto „stodoly“ pod kontrolou, pruženie musí byť tvrdé. Nepoddajné priečne stabilizátory so sebou prinášajú ďalšiu necnosť a tou je nedotáčavosť v rozbitých zákrutách. Pozrite, BMW X6 M50d dokáže byť rýchle, na cestách s rovným asfaltom dokonca veľmi rýchle (aj zásluhou elektroniky), na dierach si však rýchlo vyláme zuby a jeho nadvláda končí.

Agresívna geometria predného zavesenia... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Agresívna geometria predného zavesenia spôsobuje, že na nerovných cestách vám volant neustále tancuje v rukách.

Čo je znepokojujúce, je krútenie jeho karosérie. Nenazvali by sme ju vyslovene mäkkou, no tvrdý podvozok ju týra viac, než je zdravé. Nabehnite jednou stranou na nerovnosť a začujete ako si skelet uľaví zapraskaním. Auto, s ktorým sme jazdili bolo nové a malo najazdených len 5857 km, ako sa však bude správať po odjazdení 100 000 km, si momentálne predpovedať nedovolíme.

Vzduchové pruženie máte pri BMW X6 M50d v cene. Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Vzduchové pruženie máte pri BMW X6 M50d v cene.

Spotrebu máte v nohách

Naftový motor verzie M50d nie je o nízkej spotrebe, ale o výkonoch a ich dostupnosti v nízkych a stredných otáčkach. Ak udržíte svoje chute na rýchlosť pod kontrolou a vyhnete sa akceleračným súbojom na semaforoch, dokážete jazdiť aj po meste za necelých 9 litrov. Mestský okruh dlhý 25 km (z toho 8 km po diaľničnom obchvate) sme zvládli za 8,9 l/100 km, a ani sme sa pritom nemuseli nijak extra snažiť, stačí však párkrát podľahnúť pokušeniu a razom spotreba letí vysoko nad desaťlitrovú hranicu.

Pri ustálenej rýchlosti 90 km/h si auto vzalo len 5,5 l/100 km (merané na úseku dlhom približne 30 km v oboch smeroch), tak však majitelia tejto verzie jazdiť určite nebudú (berte to len ako dôkaz jeho efektivity). Diaľnicu medzi Trnavou a Banskou Bystricou (cca 150 km) sme priemernou rýchlosťou 127 km/h zvládli za 8,1 l/100 km, späť to bolo rovných osem litrov (pri obsadení dvoma osobami a zapnutej klimatizácii).

Skúšali sme aj zmiešaný režim (40 % diaľnica, 40 % medzimesto a 20 % mesto, celkovo približne 200 km), počas ktorého sme dosiahli spotrebu 7,5 l/100 km.

V momente, keď sa vám na ukazovateli paliva... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d V momente, keď sa vám na ukazovateli paliva rozsvieti kontrolka rezervy, v nádrži ostáva ešte 12 l nafty (pri ostatných verziách má rezerva paliva objem len 8 l).

Veľmi však záleží na tom, ako veľmi sa dokážete za volantom ovládať. Pokušenie šliapnuť mu na krk je tu naozaj obrovské, takže ak vám rupnú nervy a stratíte zábrany, draho to zaplatíte. Na úseku, kde sme zo zdravým rozumom a sebazaprením dosiahli 8 l/100 km, sme pri maximálnom možnom využívaní potenciálu motora spotrebu vyhnali až na priemerných 23 l/100 km. Celú palivovú nádrž (85 l) tak dokáže BMW X6 M50d hnané na pokraj svojich možností minúť na úseku kratšom ako 400 km. Ak to teda zhrnieme, kým potenciál motora využívate tak na 20 % (čo pri normálnom jazdení bohato stačí), je úsporný, ak však zatúžite po zvyšných 80 %, bude to divoké a poriadne drahé.

Adaptívne LED svetlomety svietia výborne, stoja... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Adaptívne LED svetlomety svietia výborne, stoja však 2218 eur.

Dáva zmysel? Ako pre koho

Zhodnotiť BMW X6 M50d nie je nijak jednoduché. Na prvý pohľad sa totiž zdá, akoby bolo jeho jedinou úlohou plašiť ostatných šoférov. Prejdite okolo neho pešo a podvedome tušíte, že vám nič nehrozí. Maximálne sa pristihnete, ako naň pozeráte s výrazom zmäteného znepokojenia, ak ho však zbadáte v spätnom zrkadle, obleje vás studený pot. Nepreháňame, pozrite na jeho obrovské nasávacie otvory v prednom nárazníku a prepadnú vás myšlienky, že jeho motor je schopný vytvoriť pod kapotou vákuum.

Hoci sú jeho papierové parametre prehliadkou... Foto: Václav Lipavský
BMW X6 M50d Hoci sú jeho papierové parametre prehliadkou impozantných čísiel, nič vás nepripraví na jeho výkonovú nadradenosť v reálnej premávke.

Všetko je vec pohľadu. Pozrite, či ho už budete chápať ako demonštráciu moci, prejav bohatstva, alebo len nevinnú ukážku originálneho prístupu k mobilite, nič to nezmení na skutočnosti, že máme tú česť s veľmi výstredným autom. Urobiť z dva a pol tonového monštra poschodové kupé je výzva, ktorej sa v BMW nezľakli. Postavili auto, ktoré láme bariéry bežného chápania a hoci mu v určitých momentoch fyzika pľuje do tváre, je ukážkou odhodlania konštruktérov bojovať proti konvenciám. Je jednoduché sa mu vysmievať, no aj keď je tým najnenávidenejším autom na svete, jeho schopnosť zaujať ostáva neprekonateľná. A o to tu ide. Nie, BMW X6 nie je premyslenou voľbou. Je to impulz, zatemnenie mysle, ktoré si môžu dovoliť len tí, čo na to skutočne majú

Výhody Nevýhody
trakcia miesto vzadu
motor jazdné vlastnosti na rozbitých cestách
dynamika imidž „prostriedku demonštrácie moci“
Technické údaje
Model: BMW X6 M50d
Objem motora (cm3): 2993
Výkon (kW/ot.): 280/4000–4400
Krútiaci moment (Nm/ot.): 740/2000–3000
Prevodovka: 8-automat
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4877/1983/1690
Rázvor náprav (mm): 2933
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 570–1450/85
Maximálna rýchlosť (km/h): 250
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 5,3
Komb. spotreba (l/100 km): 7,7
Cena: 86 500 €
Sériové vybavenie (vybrané prvky):
Vzduchové pruženie s reguláciou svetlej výšky, poistné skrutky kolies, 20-palcové disky kolies, funkcia Adaptive Drive, velúrové koberčeky, športové predné sedadlá, dažďový a svetelný senzor, kožené čalúnenie sedadiel (Nappa Schwartz), multifunkčný M kožený volant.
Autozor: BMW X6 – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
BMW X6 M50d

Najvýkonnejšie naftové BMW X6

Fotogaléria
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
+36BMW X6 M50d
17 debata chyba
Články podľa značiek