Fiat Multipla dostane o dva roky nástupcu

Václav Lipavský | 06.04.2010 15:00
Fiat Multipla Foto:
Fiat Multipla
Multipla sa postupom času nenápadne vytratila do ústrania, kde bude čakať ešte dva roky. Do pozornosti príde opäť v roku 2012, kedy by sa mal objaviť jej nástupca.

Len málo áut vyvolalo tak protichodné reakcie, ako Fiat Multipla. Keď sa objavila jej novodobá reinkarnácia na trhu, rozdelila ľudí na dva znepriatelené tábory. Jedna, a treba podotknúť, že podstatne menšia skupinka, obdivovala odvahu jej nekonvenčného prístupu, zatiaľ čo druhá skupina v nej videla vrchol automobilového hnusu a nepodarenú konverziu tvarov delfína na dizajn veľkopriestoro­vého auta.

Nepodarený delfín alebo umelecké dielo? Foto: Fiat
Fiat Multipla Nepodarený delfín alebo umelecké dielo?

Multipla však vždy patrila k najpriestran­nejším zástupcom svojho segmentu a nech vyzerala akokoľvek, miesta v nej bolo naozaj na rozdávanie. Fiat sa napriek tomu prvej kritiky zľakol a počas faceliftu jej „nakreslil“ podstatne nekonfliktnejšiu tvár. S ňou sa Multipla na vybraných trhoch vyrába dodnes a hoci je jej popularita ďaleko za pôvodnými očakávaniami automobilky, stále si dokáže nájsť zákazníkov.

Tento koncept sedenia zostane zachovaný. Foto: Fiat
Fiat Multipla Tento koncept sedenia zostane zachovaný.

Fiat svoje úsilie na poli veľkopriestorových áut nevzdáva a na rok 2012 chystá jej ďalšiu generáciu. Dizajn nebude tak výstredný, čo by malo prilákať novú klientelu a zaistiť dostatočné príjmy do pokladnice. S veľkou pravdepodobnosťou bude nová Multipla zdieľať platformu s Chryslerom Journey, čo by malo náklady na jej vývoj zredukovať do tej miery, že je projekt Multipla pre Fiat stále zaujímavý. Novinka si zachová doterajší koncept rozmiestnenia sedadiel 3+3, pretože ten sa v praxi osvedčil a mohol by byť hlavnou zbraňou tohto Fiatu v boji s konkurenciou.