Ferrari ukáže 599 GTB Fiorano Hybrid

Marián Balog, Pravda.sk | 01.03.2010 11:55
Ferrari 599 GTB Fiorano Hybrid Foto:
Ferrari 599 GTB Fiorano Hybrid
Pre niekoho svätokrádež, pre iného logický krok. Ferrari predstaví v Ženeve hybridný model.

Elektické ústrojenstvo v útrobách Fiorana znamená dodatočný výkon asi 74 kW (100 k) a 149 Nm krútiaceho momentu k tomu. Tieto „bonusové“ parametre s prehľadom kompenzujú nárast hmotnosti o 100 kg. Doteraz jednu tonu hmotnosti Fiorana poháňalo 270 kW (367 k), v hybridnej verzii to bude 296 kW (403 k).

Veľké Gran Turismo priznáva farbu aj zeleným... Foto: Ferrari
Ferrari 599 GTB Fiorano Hybrid Veľké Gran Turismo priznáva farbu aj zeleným lakovaním.

Prítomnosť elektrickej výpomoci sa určite prejaví aj na spotrebe a emisiách CO2. To bolo pravdepodobne aj hlavnou motiváciou, prečo sa Ferrari pustilo do „ozeleňovania“ svojich modelov. Emisné normy sú neúprosné a každý flotilový gram CO2 navyše stojí výrobcu peniaze.

Hybridné Ferrari 599 GTB Fiorano má potenciál osloviť zákazníkov ani nie tak svojou nižšou spotrebou a vyšším výkonom, ale skôr svojim imidžom auta priateľského k životnému prostrediu, aj keď je každému jasné, že Fiorano Hybrid nie je práve najväčší priateľ lesov. No imidž je imidž.

Ferrari demonštruje svoje schopnosti na poli... Foto: Ferrari
Ferrari 599 GTB Fiorano Hybrid Ferrari demonštruje svoje schopnosti na poli ekologických technológií.

Na fotkách, ktoré pochádzajú z neoficiálnej prezenácie je zachytené zelené (ako inak) Fiorano na podstavcoch. Pod ním sú umiestnené zrkadlá, aby si obecenstvo nemuselo líhať pod auto, keď chce vidieť ekologické technológie Ferrari.