Bugatti Veron 16.4 Grand Sport dosiahne bez strechy 360 km/h

Václav Lipavský, Pravda.sk | 20.08.2008 08:04
Bugatti Veyron Grand Sport Foto:
Otvorené Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport bude stáť približne 50 000 000 Sk.
Na západnom pobreží USA sa na súťaži automobilovej elegancie v Pebble Beach Concourse d´Elegance predstavila otvorená verzia Bugatti Veyron 16.4 označená Grand Sport. Po ostatných limitovaných sériách Bugatti Veyron je táto ďalšia. Celkovo sa z nej v manufaktúrnej továrni Bugatti vyrobí len 150 kusov.

Na rozdiel od ostatných limitovaných edícií sa konštruktéri tentoraz pustili do zmien konštrukcie karosérie. Odstránili časť strechy nad hlavami pasažierov, pričom od B-stĺpika (za prednými dverami) ostal skelet pôvodný. Otvorené Bugatti tak nie je čistokrvný kabriolet, ale targa. Odstránenie strechy si vyžiadalo inštaláciu prídavných pevnostných výstuh. Jedna z nich je priamo za hlavami cestujúcich, karbónovým krytom bola vystužená aj prevodovka. S tým samozrejme súvisí aj nárast hmotnosti už tak ťažkého auta, preto konštruktéri použili ľahšie materiály niektorých častí karosérie. Dvere sú z karbónu a obsahujú výstuhy z vysokopevnos­tných ocelí.

Chýbajúcu strechu nahrádza sklenený odnímateľný kryt, ktorý sa však nevojde nikde do auta, takže v peknom počasí musí ostávať doma. V prípade náhleho dažďa musí posádke postačiť núdzová plátená strecha. S pevnou nasadenou strechou je maximálna rýchlosť auta neuveriteľných 407 km/h, bez nej dokáže Bugatti Veyron dosiahnuť 360 km/h. S natiahnutou provizórnou strechou však výrobca odporúča neprekračovať 130 km/h.

Grand Sport je poháňaný benzínovým šestnásťvalcom s objemom valcov 7993 cm3. Vďaka prepĺňaniu štyrmi turbodúchadlami dosahuje maximálny výkon 736 kW (1001 k) a najväčší krútiaci moment 1250 Nm. Z pokoja na 100 km/h dokáže zrýchliť za 2,7 s, čo je o 0,2 s neskôr, ako štandardná verzia so strechou. Všetky štyri kolesá sú poháňané silou prenášanou cez sedemstupňovú prevodovku DSG.

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport bude stáť 1,66 milióna eur (50 miliónov Sk) a vyrobí sa z neho len 150 exemplárov.