Nový Transit príde najskôr ako luxusný mikrobus

Tomáš Andrejčák | 11.04.2012 08:16
Ford Foto:
Nové Tourneo si požičalo množstvo „civilných“ dizajnérskych prvkov z osobných Fordov.
Ford sa v Ženeve pochválil štúdiou Tourneo Custom Concept. Na prvý pohľad bolo však jasné, že sa pozeráme na nový sériový Ford Tourneo, teda luxusnú verziu Transitu.

Podobne to už pred rokmi urobil Volkswagen so svojím Multivanom odvodeným z Caravelly. Tourneo Custom je postavené na úplne novej podvozkovej platforme, ktorá by mu mala priniesť jazdné vlastnosti a komfort osobných áut. Preto neprekvapuje vyslovene civilný vzhľad inšpirovaný osobnými modelmi Fordu vrátane hexagonálnej masky či nasadenie najnovších asistenčných systémov, ktoré sa v doteraz v dodávkach neobjavovali, akým je napríklad sledovanie únavy vodiča (Drive Alert), udržiavanie v jazdnom pruhu (Lane Keeping Alert) či cúvacia kamera.

Konštruktéri zapracovali aj na aerodynamike. Foto: Ford
Ford Konštruktéri zapracovali aj na aerodynamike.

Vybavenie môže tiež obsahovať komunikačný systém Sync, umožňujúci pripojenie mobilných telefónov a hudobných prehrávačov a ich hlasové ovládanie. Popri tom Tourneo Custom nezabúda na variabilitu, ktorou prekonáva osobné MPV Ford Galaxy či S-Max. Interiér ponúkne totiž osem alebo až deväť miest v troch radoch. Dva zadné pozostávajú zo šiestich samostatných sklopných a demontovateľných sedadiel. Okrem toho budú na výber dve dĺžky rázvorov s karosériou dlhou 4,97 alebo 5,34 metra.

Pod kapotou sa objaví zlepšená verzia turbodiesela 2.2 Duratorq TDCi vo výkonových verziách 74, 92 alebo 114 kW so sériovým stop-štart systémom. Priemerná spotreba so 6-stupňovou prevodovkou tak klesla na 6,9 litra nafty na 100 km.

Novinkou bude upravený štvorvalec 2.2 TDCi. Foto: Ford
Ford Novinkou bude upravený štvorvalec 2.2 TDCi.

Výroba Tournea Custom sa rozbehne v polovici roka. Zakrátko k nemu pribudne aj nová generácia Transitu. Do roku 2014 chce totiž Ford kompletne modernizovať svoju paletu úžitkových automobilov.

Tourneo Custom ponúkne 9 miest na sedenie. Foto: Ford
Ford Tourneo Custom ponúkne 9 miest na sedenie.