Nové Ferrari Enzo bude hybrid

Tomáš Andrejčák | 18.05.2012 06:00
Ferrari Foto:
Nové Enzo spojí silu 12-valca s elektromotorom. Šušká sa o maximálnom výkone až 920 koní.
V roku 2014 čaká automobilový svet veľká premiéra. Ferrari predstaví nové Enzo. Samozrejme, opäť s prívlastkom najvýkonnejšieho a najrýchlejšieho modelu svojej histórie.

A hoci je do premiéry naozaj ešte ďaleko, už dnes odhaľuje prvé informácie. Na autosalóne v Pekingu Ferrari oficiálne oznámilo, že budúce Enzo bude hybrid. Zďaleka však nie len z dôvodu nižších emisií. Hybridná technológia mu má totiž priniesť poriadnu dávku koní a krútiaceho momentu navrch.

Hybridné Ferrari má pokoriť všetkých súperov. Foto: Ferrari
Ferrari Hybridné Ferrari má pokoriť všetkých súperov.

Základom bude, pochopiteľne, v strede uložený vidlicový 12-valec. Pôjde o ďalšiu evolúciu motora Ferrari F12, ktorý sa len nedávno v Ženeve predstavil v superšporte F12berlinetta. Už dnes má 544 kW (740 k). K nim sa však pridá energia systému HY-KERS, ktorý Ferrari predviedlo v koncepte 599GTB a ktorý pre potreby Enza zásadne prepracovalo. Ten dokáže po stlačení tlačidla na volante dodať krátkodobo prídavný výkon z energie ušetrenej v batériách. Výsledkom má byť špičkový výkon až 686 kW (920 k). Jednoduchá matematika hovorí, že maximálny výkon elektromotora by mal byť potom viac ako 130 kW.

V bežnej prevádzke bude zas HY-KERS šetriť palivo. Úspora by sa mala pohybovať až do 30 %. Ferrari verí, že sa mu podarí udržať pohotovostnú hmotnosť Enza pod 1250 kg.