VW zošrotoval 700 nových Passatov. Kvôli robotom

Tomáš Andrejčák | 25.11.2014 12:00
VW Passat - výroba, Emden Foto:
V októbri mal závod v Emdene vyrobiť 2 200 nových Passatov. Nepodarilo sa. Sedemsto chybných karosérií muselo ísť do šrotu a sto Volkswagen opravil.
Nábeh výroby nového Passatu sprevádzajú problémy. Na vine sú zváracie roboty, presnejšie chybný softvér. Padajú aj hlavy.

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice NDR1 nábeh výroby ôsmej generácie Volkswagenu Passat sprevádzali nečakané problémy. Zapríčinil ich chybný softvér zváracích robotov. V závode v nemeckom Emdene tak začali vyrábať nepodarky. Volkswagen bol nútený zošrotovať až 700 karosérií nového Passatu a 100 musel ich opraviť. Týkalo sa to verzií sedan aj kombi Variant.

To však znamená, že do plánovaného spustenia predaja nestihne automobilka vyrobiť potrebný počet nových Passatov. V októbri ich malo byť hotových už 2 200. To sa pochopiteľne nepodarilo. Okrem zničených áut si totiž odstránenie problému vyžiadalo ďalší čas a teda aj produkčný sklz. Volkswagen síce problémy s výrobou nekomentoval, ale hovorca značky Ludger Abeln pre NDR1 priznal, že štart výroby sprevádzali pôrodné bolesti.

Výpadok vraj doženú v Emdene predĺženými pracovnými zmenami, a to až do konca januára budúceho roka, ako aj výrobou nového Passatu počas vianočných sviatkov. Tie však určite nebudú príjemné pre viacerých vysokopostavených manažérov fabriky v Emdene, ktorí ponesú následky zo zanedbania svojich povinností. Výrobný riaditeľ bol podľa NDR1 už odvolaný a šéf logistiky odchádza „dobrovoľne“ do predčasného dôchodku.

Len pre zaujímavosť, v Emdene sa Volkswageny vyrábajú od roku 1964. Vlani tu zmontovali celkovo 208 800 exemplárov. Závod ležiaci neďaleko prístavu sa rozkladá na ploche vyše štyroch miliónov štvorcových metrov a zamestnáva 9 200 pracovníkov. Problémy s výrobou Passatu B8 nemajú však ohroziť štart predaja. Ten je naplánovaný ešte na tento mesiac.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ