Mazda 2 sedan: Nová dvojka dostane kufor. Možno aj v Európe

Tomáš Andrejčák | 03.12.2014 12:00
Na autosalóne v thajskom Pak Krete predstaví Mazda trojpriestorovú verziu nového subkompaktu 2. Na rozdiel od minulej generácie je možné, že zavíta aj na starý kontinent.
Hlavným bonusom nového sedanu by mal byť... Foto: Mazda
Mazda 2 - sedan Hlavným bonusom nového sedanu by mal byť batožinový priestor. Mazda však jeho objem zatiaľ tají.

Mazda 2 s karosériou sedan nie aj až takou novinkou. Kufor so sebou „vozila“ už aj v predchádzajúcej generácii. Určená však bola prioritne pre ázijské trhy. Tie sedany doslova milujú, a tak je celkom logické, že podobnú konverziu podstúpila aj nová dvojka a že sa predstaví práve na autosalóne v thajskom Pak Krete neďaleko Bangkoku. Jej cieľová skupina sa teda príliš nemení, ale nie je vylúčené, že nakoniec zamieri aj do Európy.

Mazda má totiž v pláne zvýšiť objem produkcie tejto verzie vo svojom thajskom závode Auto Alliance, s cieľom znížiť výrobné náklady. Pre väčší počet produkovaných sedanov tak bude potrebovať aj nové odbytisko. Malé sedany síce nie sú európskou doménou, ale vydarený dizajn dvojky s kufrom by mohol zabodovať aj na starom kontinente. A bonusom by mala byť tiež veľkosť batožinového priestoru, ktorého objem však Mazda zatiaľ nezverejnila.

Pod kapotou bude pracovať technika hatchbacku,... Foto: Mazda
Mazda 2 - sedan Pod kapotou bude pracovať technika hatchbacku, to znamená benzínový motor 1,5 Skyactiv-G a diesel 1,5 Skyactiv-D.

Pod kapotou sa očakáva štandardná ponuka agregátov novej generácie Mazdy 2. Potvrdený je diesel 1,5 Skyactiv-D s výkonom 77 kW a motor 1,5 Skyactiv-G. Ten je v Európe naladený na 55, 66 alebo 85 kW. Okrem neho je však Mazda 2 v Ázii vybavená aj menším motorom 1,3 Skyactiv-G. Kedy by mohla dvojka sedan doraziť do Európy, nie je ešte známe. Napokon, zatiaľ tu nebol uvedený ani hatchback. Chýbal dokonca aj na autosalóne v Paríži. Spustenie predaja je totiž naplánované až na jar budúceho roka.

Mazda 2 - sedan
Mazda 2 - sedan
+9Mazda 2 - sedan

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ