Holanďania postavili Duster pri teste na dve kolesá

Marián Balog | 06.08.2010 10:48
Dacia Duster Foto:
Dacia Duster
Holandský autoklub ANWB a magazín Autokampioen podrobili obľúbené ľudové SUV vyhýbaciemu testu, pri ktorom si Duster nepočínal najlepšie.

Testeri chceli zistiť ako sa Duster správa na asfalte pri vyhýbacom manévri. Ako vzorku vybrali dva Dustery – jeden s pohonom 4×4 a ESP, druhý s pohonom predných kolies a bez ESP.

Test bol jednoduchý. Vodič sa musel trafiť autom na trasu v tvare písmena S vyznačenú kužeľmi, alebo jednoducho povedané išlo o modernejšiu verziu losieho testu. Autá mali nájazdovú rýchlosť 65 km/h. Dobrý výsledok zaznamenal Duster s pohonom 4×4 a ESP. Aj keď vodič „pozbieral“ veľkú časť kužeľov, auto mal stále pod kontrolou.

Horšie dopadol Duster s predným náhonom a bez stabilizačného systému. Pri vyhýbacom manévri sa zadná časť nadmerne roztancovala a v záverečnej fáze šmyku Duster poskakoval na dvoch kolesách.

Krátko po teste autoklub kontaktoval výrobcu a žiadal vysvetlenie správania sa Dustera v kritickej situácii. Renault sa tejto situácie nezľakol a všetkých uistil, že žiadnemu Dusteru nehrozí prevrátenie na strechu a že od marca 2011 budú mať všetky verzie ESP.

O niekoľko dní neskôr Holanďania test zopakovali za prítomnosti zástupcov Francúzov a výsledky neboli očividne zlé. Údajne autoklub ANWB pripustil, že problémy s ovládaním Dustera pri druhom teste nevznikli a že pri prvom teste mohla ovplyvniť výsledok rozdielna teplota asfaltu.