Deutche Bank: Predaju áut v USA vraj hrozí kolaps. Náznaky už sú

ČTK | 20.04.2017 18:00
USA - predaj áut Foto:
Nemecké predpovede tvrdia, že už tento rok klesne v USA predaj nových áut takmer o 10 %. To však má byť len začiatok hlbšej krízy.
Analytici nemeckej banky varujú pred prudkým poklesom automobilového trhu za Atlantikom. Tento proces vraj už pomaly prebieha.

Bankoví analytici Deutsche Bank Rod Lache, Mike Levine a Robert Salmon vypracovali správu, podľa ktorej sa americký trh s novými autami nachádza na hranici kolapsu. Informoval o tom server Automotive News. Podľa nich by sa mohol tento proces začať už tento rok a prejavil by sa poklesom odbytu na 16,6 milióna áut, čo je takmer o 9,5 % menej ako v roku 2016.

Alarmujúce na tom má byť najmä to, že má ísť len o začiatok skutočnej recesie. Tú by mohli spustiť zvyšujúce sa úrokové sadzby, ktoré idú nahor spolu so zvyšujúcim sa záujmom o nové vozidlá v posledných rokoch. Spôsobia horšiu dostupnosť financovania kúpy nových áut, zvýšia ceny ojazdených áut a trh vystavia riziku predlžovania výmenného cyklu vozidiel, prípadne presúnú pozornosť kupujúcich od nových áut k mierne ojazdeným.

Tento proces vraj podľa Deutsche bank už pomaly prebieha. Hoci samotné predajné výsledky to zatiaľ nenaznačujú. Zatiaľ čo však v minulej dekáde bolo zošrotovaných 13 až 14 miliónov áut, v tej aktuálnej zatiaľ len okolo 11 miliónov. To znamená, že sa zväčšuje trh s ojazdenými vozidlami, ktorý ohrozuje predaj nových, kde ponuka prevažuje nad dopytom. Narastajúci trh starších áut potom spôsobuje pokles ich cien.

Napríklad vo februári došlo k poklesu až o 7,7 % v porovnaní s vlaňajším priemerom 3,5 %. To opäť zvýši atraktivitu „jazdeniek“ nad novými autami. Či sa tak stane, ukáže až budúcnosť. V každom prípade predpovede analytikov Deutsche Bank vyvolávajú isté pochybnosti. Je totiž známe, že táto najväčšia nemecká a štvrtá najväčšia európska banka sa nachádza v hlbokej kríze, ktorá, ak sa ju nepodarí vyriešiť, by mohla vyvolať efekt podobný kolapsu Lehman Brothers.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ