Čína chce predávať 35 miliónov áut ročne. Už čoskoro

ČTK | 02.05.2017 16:00
Čína - prístav Peking Foto:
Čína je už dnes s náskokom najväčším automobilovým trhom planéty. A to ešte nepovedala posledné slovo. Stále má veľké rezervy.
Najväčší automobilový trh sveta v najbližších rokoch narastie. A to až o jednu štvrtinu. Pritom vlani sa v Číne predalo neuveriteľných 28 miliónov nových áut.

Do roku 2025 plánuje Čína predávať ročne až 35 miliónov nových vozidiel. Pätinu z nich majú tvoriť autá s ekologickým pohonom. Oznámilo to čínske ministerstvo priemyslu. Úrad tiež uviedol, že počíta s tým, že celkový ročný predaj sa vďaka postupujúcej urbanizácii a prenikaniu čínskych automobiliek na zahraničné trhy, zvýši oproti roku 2016 až o 25 %. Vlani pritom dosiahli registrácie na najväčšom automobilovom trhu planéty 28 miliónov áut.

Čínske firmy investujú vo zvýšenej miere do elektrických a hybridných vozidiel, aby sa vošli do nových vládou zavádzaných kvót, napísala agentúra Reuters. Vláda plánuje, že predaj ekologických typov áut dosiahne v roku 2020 až dva milióny kusov a že v roku 2025 bude každé piate predané auto v Číne vybavené nejakým druhom ekologickej pohonnej sústavy. Odbyt ekoáut vďaka vládnej politike výrazne stúpol. I tak ale vlani stále tvoril ich podiel iba dve percentá.

Vláda tiež podporí vznik lokálnych producentov, ktorí budú schopní konkurovať zahraničným automobilkám v Číne a preraziť na zahraničných trhoch. „Kvalita čínskych automobilových značiek rastie, zvyšuje sa aj ich globálny vplyv, uznanie a imidž,“ uviedlo ministerstvo. Do roku 2025 sa niektoré čínske značky majú dostať medzi desiatku najlepších, domnieva sa úrad. Čínske automobilky, ako SAIC či Geely, už konkurujú renomovaným značkám.

Podľa ministerstva priemyslu sa budú snažiť v najbližších desiatich rokoch zvýšiť export do vyspelých krajín a zlepšiť technológie batérií pre elektromobily.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ