Chcete motor z Chironu? Tento stojí len 8 000 eur!

Tomáš Andrejčák | 26.10.2017 16:00
Hriešne drahé modely áut nie sú ničím výnimočným, ale model motora? Áno, vo svete Bugatti je možné aj to.
Na prvý pohľad tento motor nerozoznáte od... Foto: Bugatti
Bugatti Chiron - model motora Na prvý pohľad tento motor nerozoznáte od skutočného. Do detailu zodpovedá originálu, vrátane použitých materiálov či čiarových kódov. Ide však len o nefunkčný model v mierke 1:4.

Motor Bugatti Chiron, najrýchlejšieho sériového auta planéty, je skutočným unikátom. Jeho 16 valcov a štyri turbodúchadlá dávajú bez pomoci elektromotorov neuveriteľných 1 500 koní a 1 600 Nm krútiaceho momentu. Na to potrebuje motor nasať za minútu 60 000 litrov vzduchu a vodné čerpadlo prehnať sústavou 800 litrov chladiaceho média. Titánový výfukový systém obsahuje až šesť katalyzátorov. Niet divu, že tento klenot je vystavený v každom showroome Bugatti. Teda ako model v mierke 1 : 4.

Vývoj modelu zabral 2 500 hodín práce. Foto: Bugatti
Bugatti Chiron - model motora Vývoj modelu zabral 2 500 hodín práce.

Pre Bugatti ho vyrobila spoločnosť Amalagam, ktorá sa špecializuje na zmenšeniny prakticky čohokoľvek. A robí to s neuveriteľnou precíznosťou. Taký je aj jej motor W16 . Vývoj modelu zabral 2 500 hodín práce. Spoločnosť mala k dispozícii kompletné konštrukčné plány skutočného motora od Bugatti a tiež jednotlivé súčiastky s individuálnymi výrobnými číslami a čiarovými kódmi. Výsledok je dokonalý i keď samotný motor je nefunkčný.

A zdá sa, že zaujal aj zákazníkov, pretože automobilka model motora zaradila do svojho katalógu. Ak by ste mali záujem vystaviť si ho ako objekt kdesi v interiéri, teraz máte možnosť. Je to však poriadne drahý špás. Za dokonalú zmenšenú repliku si Bugatti účtuje 7 970 eur, to je cena, za ktorú si nielenže môžete kúpiť nejaký skutočný motor, ale aj celé auto nižšej triedy. Objednávky sú už otvorené. Prvé kusy však Amalagam dodá až v priebehu roka 2018.

Bugatti Chiron - model motora
Bugatti Chiron - model motora
+4Bugatti Chiron - model motora

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ