Ionity: Obrovské automobilky vybudujú v Európe sieť nabíjačiek

Tomáš Andrejčák | 06.11.2017 19:00
Odvekí rivali našli v oblasti elektromobility spoločnú reč. BMW, Ford, GM, Daimler a Volkswagen vybudujú v Európe do roku 2020 až 400 rýchlonabíjacích staníc s výkonom 350 kW.
Nová sieť rýchlonabíjacích staníc poskytne... Foto: Ionity
Ionity Nová sieť rýchlonabíjacích staníc poskytne nabíjacie body s výkonom až 350 kW. To je takmer trojnásobok výkonu staníc americkej Tesly.
Príchod elektromobilov spomaľuje nedostatočná sieť nabíjacích staníc. Uvedomujú si to aj mnohé automobilky, ktoré plánujú elektrickú ofenzívu. Bez nabíjačiek nemajú totiž elektromobily šancu. Kým sa rozhýbu politici či dodávatelia elektrickej energie, rozhodli sa vziať veci do vlastných rúk. Jednoducho, odvekí automobiloví rivali našli v téme budovania rýchlonabíjacích staníc spoločnú reč. Aspoň v Európe.

Automobilky BMW, Ford, GM, Daimler a Volkswagen spolu s Audi a Porsche sa rozhodli vybudovať celoeurópsku sieť nabíjacích staníc Ionity, ktorá umožní elektromobilom prekonávať dlhé vzdialenosti. Vďaka výkonu 350 kW bude nabíjanie extrémne rýchle. Rýchlejšie než na superchargeroch americkej Tesly. Stanice majú byť kompatibilné so súčasnými aj budúcimi elektromobilmi spomenutých výrobcov. Do roku 2020 má vzniknúť až 400 staníc na hlavných európskych ťahoch.

Výstavba sa začala už v tomto roku. Do jeho konca bude v prevádzke 20 zariadení v Nemecku, Rakúsku a v Nórsku. V roku 2018 vzrastie počet na päťdesiat. Stanice by sa mali nachádzať na existujúcej infraštruktúre, napríklad v priestoroch diaľničných odpočívadiel. Hovorí sa o spolupráci so spoločnosťami Tank&Rast, Circle K a OMV. Sieť nabíjačiek by mala zároveň poskytovať jednoduché platby prostredníctvom mobilných aplikácií.

Zúčastnení partneri majú v spoločnosti, ktorá má centrálu v Mníchove, rovnaký podiel. Zároveň je systém otvorený pre ďalšie spoločnosti. Cieľom je konkurovať sieti nabíjacích staníc, ktorú buduje americká spoločnosť Tesla pre svojich zákazníkov. Samozrejme, hlavným zdrojom nabíjania má byť naďalej domáca sieť. Rýchlonabíjačky na diaľniciach však uľahčia majiteľom elektromobilov absolvovať dlhé trasy bez zbytočnej straty času.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ