Francúzsko prijme totálny zákaz telefonovania za volantom

Tomáš Andrejčák | 09.02.2018 16:00
V krajine galského kohúta sa rozhodli zatočiť so všetkými, ktorí používajú smartfón za volantom. Zákaz telefonovania rozšíria aj na stojace autá!
Kým doteraz ste mohli telefonovať za volantom... Foto: Škoda-Auto
Škoda - Wireless MirrorLink Kým doteraz ste mohli telefonovať za volantom stojaceho auta, odteraz bude takéto konanie vo Francúzsku nelegálne, a to dokonca aj v prípade, ak máte vypnutý motor.
Zdá sa, že francúzske úrady nie sú motorizmu príliš naklonené. V lete znížia v tejto krajine maximálnu povolenú rýchlosť na okresných cestách na 80 km/h z pôvodnej deväťdesiatky. Paríž sa zas preslávil zákazom vjazdu starých áut do centra a v budúcnosti ho chce rozšíriť na všetky autá so spaľovacími motormi. Teraz zas prichádzajú Francúzi s prísnejšími pravidlami v oblasti používania mobilných telefónov za volantom.

Samozrejme, na tom by nebolo nič zlé, i keď možno polemizovať či počas jazdy odpútava našu pozornosť viac telefón alebo navigácia či nastavovanie rôznych funkcií cez módne dotykové displeje s často absurdne nelogickým menu. Viaceré štúdie tvrdia, že to druhé. V každom prípade, telefonovanie počas jazdy nie je dobré. Lenže vo Francúzsku už nebude možné telefonovať v aute vôbec. Teda nielen počas jazdy, ako to bolo doteraz, ale ani v prípade, ak stojíte a máte vypnutý motor.

Jedinou výnimkou je situácia, ak potrebujete nahlásiť dopravnú nehodu alebo privolať pomoc. Inak bude vaše konanie pokutované sumou 135 eur. Francúzsko si od tohto tvrdého postoja sľubuje zníženie počtu dopravných nehôd. Či to bude mať vplyv na bezpečnosť dopravy, ukáže až čas. Tvrdý postoj znie naozaj trochu extrémne, no na druhej strane treba priznať, že dnešné autá sú vybavené infotainmentom, ktorý umožňuje ľahké prepojenie vozidla s telefónom.

Telefonovať teda môžete, len nie s mobilom v ruke. Aj to sa však môže čoskoro skončiť. Sú známe úvahy o zavedení špeciálnych „šoférovacích módov“ v nových smartfónoch, ktoré obmedzia viaceré rušivé funkcie. A nebude to záležať len na vôli vodiča. Telefón pomocou Bluetooth a Wi-Fi sám zistí, či sa nachádza v idúcom vozidle. Ak áno, mód pre bezpečnú jazdu sa aktivuje automaticky. Vodič dostane len možnosť prednastavenia automatických textových odpovedí, ktoré bude mobil odosielať počas jazdy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ