Caravanboat: Depature One je viac než karavan. Spája dva svety

Tomáš Andrejčák | 05.11.2018 18:00
Karavonov je nespočetné množstvo druhov. Tento je však predsa len iný. Komfort vám dopraje aj tam, kde to iné prívesy nedokážu.
Depature one je krížencom luxusného karavanu,... Foto: Caravanboat
Caravanboat Departure One - 2018 Depature one je krížencom luxusného karavanu, hausbótu a motorovej lode. Aj s podvozkom má na ceste dĺžku deväť metrov.

Karavan Depature One je produktom nemeckej spoločnosti Caravanboat. A tá je kreatívnejšia ako jej konkurenti. Predstavila totiž kríženca, ktorý spája dva celkom rozdielne svety. Rovnako dobre poslúži na súšia ako aj na vode. Nie je to celkom nová myšlienka, ale v podaní nemeckej firmy získava nový kvalitatívny aj estetický rozmer. Depature One je vlastne súprava pozostávajúca z dvojnápravového podvozku a modulu, ktorý je súčasne karavanom, hausbótom aj motorovou loďou.

V kabíne je všetok potrebný komfort. Je tu... Foto: Caravanboat
Caravanboat Departure One - 2018 V kabíne je všetok potrebný komfort. Je tu obývacia miestnosť, kuchynka, spálňa aj kúpeľňa s toaletou. Bez vonkajších zdrojov by mal príves poskytnúť sebestačnosť dvojčlennej posádke na štyri dni.

V porovnaní s klasickými karavanmi má o čosi vyšší vstup do kabíny, ale inak sa im v mnoho podobá. Na šírku má 2,5 metra, takže ťahať ho za autom si nevyžaduje žiadne zvláštne opatrenia. A na dĺžku meria osem metrov. S podvozkom ešte o meter viac. Na tejto ploche ponúka mimoriadny luxus, tak ako v prémiových karavanoch. Je tu dva meter vysoká obývačka , kuchynka, spálňa, kúpeľňa aj výsuvná markíza. Efektne pôsobí presklená predná časť, ktorá púšťa do interiéru množstvo svetla a zároveň slúži ako okno pre „kapitána“.

Po spustení na vodu sa Depature One mení na... Foto: Caravanboat
Caravanboat Departure One - 2018 Po spustení na vodu sa Depature One mení na motorovú loď s výkonom 15 alebo 45 koní.

V prípade, že vás totiž omrzí kempovať na súši, stačí obytnú časť spustiť na hladinu vody. Pre ďalší pohyb slúži závesný lodný motor s výkonom 15 koní. To vtedy, keď si nechcete robiť kapitánske skúšky. Inak vám ale Caravanboat dodá aj motor s výkonom 45 koní, čo schopnosti tohto luxusného obojživelníka na vode zlepší. Kapitánsky mostík je v prednej presklenej časti. Ponor je 28 centimetrov. Nezávislosť Depature One podporujú solárne články na streche, ktoré ukladajú elektrickú energiu do akumulátorov.

Inak je ale možné využiť aj generátor a na súši klasické pripojenie k sieti, ak ste niekde v kempe. Depatuer One by mal aj vďaka zásobe pitnej vody v nádržiach ubytovať dve dospelé osoby na štyri dni tak, aby sa cítili komfortne a boli nezávislé od vonkajších zdrojov. Samozrejme, zmestí sa doň pohodlne aj celá rodina, chce to len viac zásob. O tepelný komfort sa postará klimatizácia alebo naftový ohrievač. Šetreniu s energiou napomáha účinná tepelná izolácia stien. Cena tohto luxusného príbytku začína na 58 000 eurách. To nie je až také zlé ak uvážite, že dostanete karavan a súčasne motorovú loď.
Caravanboat Departure One - 2018
Caravanboat Departure One - 2018
+8Caravanboat Departure One - 2018

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ