Mercedes-Benz GLB: Stuttgart pripravuje piate SUV

Tomáš Andrejčák | 10.12.2018 17:00
Mercedes-Benz už testuje úplne nového člena rodiny SUV. Bude ním trieda GLB, ktorá sa postaví nad GLA. Predĺžená verzia by mala zvládnuť až siedmich cestujúcich.
Nová trieda GLB by mala byť inšpirovaná starším... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB - 2019 Nová trieda GLB by mala byť inšpirovaná starším konceptom Ener-G-Force z roku 2012.

V Stuttgarte sú presvedčení, že z boomu SUV sa dá vyťažiť ešte viac. Štyri modely GLA, GLC, GLE a GLS preto dostanú ďalšieho súrodenca. Bude mať názov GLB, z čoho vyplýva, že sa postaví medzi triedy GLA a GLC. Bližšie však bude mať k rodine stuttgartských kompaktov. Na rozdiel od GLC totiž využije menšiu platformu MFA, presnejšie MFA2, na ktorej už stojí nový hatchback a sedan triedy A a nové MPV triedy B. To znamená priečne uložené motory. Premiéra nebude ďaleko. Mercedes-Benz už novinku, ktorá by mala mať na dĺžku 4,6 metra, usilovne testuje.

Základom GLB bude platforma MFA2, na ktorej už... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB - 2019 Základom GLB bude platforma MFA2, na ktorej už stojí nová trieda A a nová trieda B.

Špekuluje sa tiež nad predĺženou verziou, ktorá by mohla mať až 4 800 mm a v kabíne by disponovala troma radmi sedadiel pre siedmich cestujúcich. Je však možné, že táto sa dostane len do Číny. Dizajn by mal vychádzať z dávnejšej štúdie Ener-G-Force, predstavenej v roku 2012. GLB by tak viac akcentovalo off-roadový imidž. Vzhľadom na príslušnosť ku kompaktom možno očakávať, že základným motorom bude, podobne ako v novom áčku, preplňovaný 4-valec s objemom 1,3 litra (TCe), ktorý vyvíjala automobilka s Renaultom.

Naftu zas zastúpi diesel s objemom 1,5 litra, známy z francúzskych modelov pod označením 1,5 dCi. Výkonnejšie verzie, samozrejme, počítajú s pohonom oboch náprav. A vylúčená nie je ani ostrá verzia AMG. Mohlo by ísť o AMG GLB 35 a AMG GLB 45, tak ako to je pri novej triede A. Nepochybne dorazí aj plug-in hybrid. Interiér využije najnovší infotainment zo Stuttgartu MBUX, čo znamená displeje namiesto analógových prístrojov. Premiéra novinky by mala prebehnúť v budúcom roku. Na nové GLA si však počkáme až do roku 2020.
Mercedes-Benz GLB - 2019
Mercedes-Benz GLB - 2019
+8Mercedes-Benz GLB - 2019

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ