Ford si patentoval 8-valec s dvoma elektromotormi. Je to budúcnosť Mustanga?

Tomáš Andrejčák | 04.02.2019 12:00
Aj Ford plánuje veľkú elektrickú ofenzívu. Tá však nevyzerá príliš „ekologicky“. Aspoň ak sa pozrieme na jeho patent hybridného pohonu s motorom V8. Dostane sa do pikapu F-150 alebo do Mustangu?
Patentové riešenie Fordu zachováva to, čo majú... Foto: Ford
Ford - patent V8 Hybrid Patentové riešenie Fordu zachováva to, čo majú Američania najradšej – pozdĺžne uložený vidlicový 8-valec poháňajúci zadné kolesá. K nemu však pridáva dvojicu elektromotorov pre pohon predných kolies.

Ford privedie v najbližších rokoch na svet šestnásť nových elektromobilov a zároveň rozšíri ponuku hybridov a plug-in hybridov. Hybridizácia sa pritom nevyhne ani kultovému Mustangu či pikapu F-150, najpredávanejšiemu autu v USA. Ako by to mohlo vyzerať, naznačuje patentový nákres, ktorý si dal Ford zaregistrovať na úrade USPTO (United States Patent and Trademark Office).

Zdá sa, že ekológia v jeho podaní môže byť pekne vzrušujúca. Technické riešenie, na ktoré upozornil americký AutoGuide, totiž naďalej počíta s veľkoobjemovým, pozdĺžne uloženým 8-valcom. Dopĺňa ho však dvojica elektromotorov, ktoré sú umiestnené po bokoch bloku motora. Takže to vyzerá na klasický mechanický pohon zadných kolies a elektrický pohon tých predných.

Okrem dvoch elektromotorov by však mohla sústava obsahovať ešte tretí elektromotor, presnejšie motor-generátor v prevodovke, ktorý by sa staral o rekuperáciu brzdnej energie, prípadne nabíjanie batérií pomocou benzínového motora. Takáto forma ekológie by náramne svedčala práve Mustangu alebo pikapom radu F. Zákazníci by dostali to, na čo sú zvyknutí, a navyše viac výkonu a nižšie emisie. Zatiaľ je však všetko len v rovine špekulácií.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ