Nóri už 'odpísali' autá na benzín a naftu. Kupujú viac elektrických!

Tomáš Andrejčák, ČTK | 05.04.2019 16:00
Tak ako vyzerali marcové štatistiky registrácií áut v Nórsku, tak by to malo vyzerať v celej Európe o pár rokov. Po prvý raz sa totiž v tejto krajine predalo viac elektrických áut ako tých na benzín či naftu. Vízia zakázať spaľovacie motory do roku 2025 tak dostáva reálne kontúry.
Nórsko sa mení na krajinu áut bez spaľovacích... Foto: NEC
Nórsko - elektrické autá Nórsko sa mení na krajinu áut bez spaľovacích motorov. Do roku 2025 bude ich predaj celkom zakázaný.

V Nórsku sa v marci udial malý zázrak. V krajine, ktorá má približne rovnaký počet obyvateľov ako Slovensko, prevalcovali elektrické autá v predajoch tie, ktoré tankujú benzín či naftu. Na celkových registráciách si prisvojili 58,4-percentný podiel. Za prvé tri mesiace, teda za prvý štvrťrok, to bolo 48,4 %. Analytici odhadujú, že na konci roka bude každé druhé registrované auto v Nórsku čistý elektromobil. Ich nástup je naozaj prudký. Veď vlani to bolo „len“ 31,2 percenta.

Všetko speje k naplneniu cieľa zakázať v Nórsku od roku 2025 predaj áut so spaľovacími motormi. Tie mali v marci podiel len 22,7 % čo je rekordné minimum. Zvyšok koláča patrí hybridom a plug-in hybridom. K marcovému elektrickému rekordu prispelo najmä zvýšenie dodávok nového elektromobilu Tesla 3, ktorý sa na tamojšom trhu stal v treťom mesiaci vôbec najpredávanejším autom bez ohľadu na druh pohonu. Rozhodlo sa preň až 5 827 zákazníkov. Tesla si tak doslova „sprivatizovala“ Nórsko s podielom 31,7 percenta.

Európa má čo doháňať. Čisté elektromobily predstavovali totiž podľa údajov analytickej spoločnosti JATO Dynamics podiel len 1,25 %, i keď s medziročným nárastom 47 %. Samozrejme, popularita elektrických áut v Nórsku je najmä výsledkom ich masívnej dotačnej podpory zo strany vlády. Elektromobily nie sú zaťažené dovoznými clami, daňami a ich majitelia nemusia platiť za registráciu, poplatky za diaľnice a pri dopravných zápchach môžu využívať jazdné prúdy určené pre verejnú hromadnú dopravu.

Vďaka tomu vychádza nákup a prevádzka elektrických áut v Nórsku často lacnejšie v porovnaní s autami s klasickými druhmi pohonu. Takže Nóri sa správajú skôr ekonomicky ako ekologicky. Bez dotačnej politiky by asi nikdy takú kariéru elektromobily v Nórsku neurobili.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ