Prejazdov na červenú pribúda. Žltá znamená pozor, prípadne stoj, varuje polícia

Martin Martiš, Pravda | 04.08.2019 08:00
Vodiči často preletia cez križovatku, keď je na semafore červené svetlo. Hrozí im pokuta od 60 eur do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov.

VIDEO: Pozrite sa, čo sa deje na križovatkách. Vodiči čoraz viac jazdia na červenú.

Video

Signál s plným žltým svetlom „Pozor!“ znamená pre vodiča povinnosť zastaviť vozidlo pred priečnou súvislou čiarou a kde taká čiara nie je, pred svetelným signalizačným zariadením. V prípade, že po rozsvietení tohto signálu je už tak blízko, že by vodič nemohol vozidlo bezpečne zastaviť, smie pokračovať v jazde.

„Vodič je sankcionovaný za nezastavenie vozidla na signál svetelného signalizačného zariadenia s červeným svetlom „Stoj!“, pričom ide o porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom a podľa zákona hrozí pokuta od 60 eur do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov,“ povedala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru pre TV Pravda.

Niektorí vodiči sa domnievajú, že pri oranžovom svetle to ešte dajú a pridajú plyn. Avšak hliadka Policajného zboru zaznamenáva dopravné priestupky technickými prostriedkami na zadokumentovanie priestupku, kde je jasne viditeľné porušenie pravidiel cestnej premávky. „Ak páchateľ nie je ochotný pokutu v blokovom konaní zaplatiť, príslušník Policajného zboru je povinný vec predložiť orgánu príslušnému a zistený priestupok prejednať neskrátenou formou konania,“ vysvetlila Baloghová.

Pri určení druhu sankcie a jej výmery sa prihliadne na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a na jeho následky, ako aj na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, pohnútky a na osobu páchateľa a podobne.

Polícia sa v poslednom období snaží byť na cestách voči previnilcom prísnejšia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ