AvtoVaz: Lada má novú testovaciu trať. Pred ruskou zimou ju skryla pod strechu

Tomáš Andrejčák | 25.02.2020 18:00
Ruska automobilka AvtoVaz uviedla do prevádzky unikátny testovací polygón. Novú trať, na ktorej overuje finálnu kvalitu montáže, vybudovala totiž v uzavretej hale. Počasie tak nemá šancu ovplyvniť výsledky testov.
Uzavretá testovacia trať má dĺžku 300 metrov a... Foto: AvtoVaz
AvtoVaz - testovacia trať Uzavretá testovacia trať má dĺžku 300 metrov a obsahuje osem sekcií vrátane rôznych povrchov či umelých prekážok. Za hodinu na nej preveria kvalitu montáže 150 áut.

Lada síce nepatrí k výrobcom, ktorí by ohurovali svet technologickou vyspelosťou svojich modelov, ale v posledných rokoch robí veľké pokroky. Nová Vesta aj crossover Xray sú solídne autá vyrábané podľa štandardov aliancie Renault-Nissan. A s tým súvisí nielen systém samotnej montáže, ale aj kontroly kvality. S tou výstupnou však mali v Togliatti problém, keďže vyrobené vozidlá testovali na skúšobnej trati vybudovanej ešte v roku 1973. Polygón už dávno nevyhovoval súčasným potrebám, a navyše, testy ovplyvňovalo počasie.

S tým je však koniec. Ruský AvtoVaz vybudoval a spustil do prevádzky celkom novú skúšobnú trať. Aby chránil nové autá pred rizikami poškodenia v zlých poveternostných podmienkach, umiestnil okruh do krytej haly. Má dĺžku 300 metrov a obsahuje osem sekcií, na ktorých sa preveruje kvalita montáže interiéru, karosérie a ďalších konštrukčných častí vozidla vrátane podvozka a riadenia. Na trati sú prudké zákruty, rôzne povrchy aj umelé prekážky. Trať zvládne otestovať 150 áut za hodinu. A to v rovnakých podmienkach.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ