Toyota Yaris: Štvrtá generácia má slovenské ceny. Za hybrid si priplatíte 4 000 €

Tomáš Andrejčák | 30.04.2020 10:00
Jedno z najpopulárnejších mestských áut dorazilo na slovenský trh. Základný Yaris štartuje na 12 990 eurách. Za najlacnejší hybrid však zaplatíte minimálne 16 490 eur. Bohatá bezpečnostná výbava cene zodpovedá.
Nový Yaris je podstatne atraktívnejší. Je nižší... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Nový Yaris je podstatne atraktívnejší. Je nižší a o čosi širší.

Štvrtá generácia Yarisu je naozaj „nová od podlahy“. Je prvou Toyotou postavenou na platforme TNGA vo verzii GA-B, určenej pre budúce kompaktné modely. To znamená nižšiu hmotnosť, nižšie ťažisko, vyššiu tuhosť karosérie, menej hluku a vibrácií a výrazne lepšie jazdné vlastnosti. Obratnosť zaručujú menšie rozmery, čo nebýva zvykom. Yaris štvrtej generácie má na dĺžku 3 940 mm, takže je o päť milimetrov kratší a až o 40 mm nižší. Strecha sa klenie nad asfaltom vo výške 1 470 mm. Naopak, šírka vzrástla o 50 mm na konečných 1 745 a rázvor náprav na 2 560 (+ 50 mm).

Podvozok s prednými tlmičovými vzperami McPherson a so zadnou torznou priečkou má ťažisko nižšie o 15 mm a lepšie rozdelenie hmotnosti medzi nápravami. Zmena proporcií Yarisu veľmi prospela. Širší postoj, kratšie previsy a nižšia stavba mu dali dynamickejší vzhľad. Dopriať si môžete „dospelácke“ 17-palcové kolesá aj dvojfarebné lakovanie karosérie s čiernou alebo bielou strechou. Napriek redukovanej dĺžke nemá prísť posádka ani o milimeter priestoru. Objem kufra zatiaľ nepoznáme. Že je Yaris síce malé, ale nanajvýš dospelé auto, naznačuje prvkami výbavy z vyšších segmentov.

Zboku zaujme dynamický profil okien,... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Zboku zaujme dynamický profil okien, prekvapujúco svalnaté blatníky aj dvojfarebné lakovanie karosérie. Dlhší rázvor sa zas postaral o kratšie previsy.

Prístrojový panel prináša až tri displeje, z toho stredný TFT. Okrem toho má v Yarise premiéru 10-palcový head-up displej, premietajúci obraz na čelné okno, a tiež veľká 7-palcová dotyková obrazovka rozhrania Toyota Touch, známa z väčšej Corolly. Z luxusných prvkov spomeňme vyhrievaný volant alebo indukčné nabíjanie smartfónov. A potom je tu nová úroveň bezpečnosti. Balík Toyota Safety Sense obsahuje nielen autonómne brzdy a monitoring jazdných prúdov, ale aj adaptívny tempomat a stredový airbag medzi prednými cestujúcimi. To všetko v sérii!

Interiér sa zmenil na nepoznanie. Yaris... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Interiér sa zmenil na nepoznanie. Yaris prichádza s kvalitnejšími materiálmi, trojicou displejov a dokonca s head-up displejom, čo je v tejto kategórii naozaj raritou.

Yaris prichádza s troma úplne novými pohonnými jednotkami. Benzínové 3-valce 1,0 VVT-i (53 kW) a 1,5 Dynamic Force (89 kW) dopĺňa 3-valcová hybridná verzia 1,5 Hybrid Dynamic Force (85 kW), ktorá prezentuje štvrtú generáciu hybridnej technológie. Motor pracujúci v Atkinsonovom cykle je vybavený variabilným časovaním ventilov a dosahuje účinnosť až 40 %. Kým najslabší benzínový motor je vybavený 5-supňovou manuálnou prevodovkou, pre silnejší je pripravená okrem 6-stupňového manuálu aj kontinuálna prevodovka Multidrive S. Hybrid je štandardne vybavený planétovou prevodovkou.

V Yarise má premiéru nová platforma GB-A určená... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 V Yarise má premiéru nová platforma GB-A určená kompaktným modelom. Prináša mu nižšiu hmotnosť, vyššiu tuhosť, nižšie ťažisko aj menej hluku a vibrácií.

Zákazníci budú mať na výber z piatich úrovní vybavenia – Active, Comfort, Selection Elegant, Selection Style a úvodnej Premiere Edition. Základný Yaris 1,0 VVT-i Active stojí 12 490 eur. Jazdí na 15-palcových oceľových diskoch. V sérii je už elektrické ovládanie predných okien a zrkadiel, autonómne brzdy, 7-palcové rozhranie Toyota Touch kompatibilné so smartfónmi cez Android Auto a Apple Caraplay, automatické prepínanie diaľkových svetiel, detekcia únavy vodiča, čítačka dopravných značiek, adaptívny tempomat či udržiavanie v jazdnom prúde. Hybrid s cenou od 16 490 eur dostal navyše automatickú klimatizáciu, stredovú lakťovú opierku, tempomat s funkciou Stop & Go a elektrickú parkovaciu brzdu.

Novým prvkom sú zadné svetlá spojené čiernym... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Novým prvkom sú zadné svetlá spojené čiernym pásom.

Úroveň Comfort, dostupná aj s motorom 1,5 Dynamic Force, pridáva zadnú parkovaciu kameru, predné hmlové svetlá, dažďový senzor, kožený volant a radiacu páku, odhlučnené čelné okno a hybrid aj zadný spojler a dojazdovú rezervu. Úroveň Selection Elegant obohatí Yaris o 17-palcové hliníkové disky, full-LED predné svetlá, hmlové LED svetlá, elektrochromatické spätné zrkadlo, elektricky sklopné spätné zrkadlá, bezkľúčové odomykanie a štartovanie, dvojzónovú klimatizáciu, 8-palcovú dotykovú obrazovku a bielu strechu. Hybrid pridáva vyhrievané predné sedadlá. Úroveň Selection Style vychádza z Elegance. Rozdielom je len strecha v čiernej farbe.

Najvyšším stupňom je Premiere Edition, ktorého základom je Selection Style. Zákazníci však dostanú aj head-up displej, indukčné nabíjanie telefónov, ambientné osvetlenie interiéru a vyhrievaný volant. K úrovni Comfort ponúka Toyota balíky Paket Style a Paket Tech. Prvý obsahuje full-LED svetlá vrátane hmlových a zadných, 16-palcové hliníkové disky kolies či lakovanú prednú masku. Paket Tech pridáva vyhrievané sedadlá, digitálny rýchlomer, elektrochromatické zrkadlo, 8-palcovú obrazovku, elektricky ovládané zadné okná a šesť reproduktorov. Toyota predpokladá, že najväčší záujem bude o verziu Yaris 1,5 Dynamic Force Comfort s oboma balíkmi. Takúto konfiguráciu nacenila na 15 290 eur. Na nový Yaris poskytuje automobilka záruku na tri roky alebo 100 000 kilometrov.

Cenník Toyoty Yaris

Toyota Yaris - cenník 2020 Foto: Toyota
Toyota Yaris - cenník 2020 Toyota Yaris - cenník 2020

Rozmery a objemy

Dĺžka (mm) 3 940
Šírka (mm) 1 745
Výška (mm) 1 470
Rázvor náprav (mm) 2 560
Objem kufra (l) nezverejnené

Zverejnené technické údaje

Motor 1,0 VVT-i 1,5 Dynamic Force 1,5 Hybrid
Počet valcov/ventilov 3/12 3/12 3/12
Max. výkon (kW/ot.) 53/- 89/- 85/-
Prevodovka 5M 6M/Multidrive S e-CVT
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s) 10,3
Toyota Yaris - 2020
Toyota Yaris - 2020
+31Toyota Yaris - 2020

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ