Toto je 15 ‘hororových‘ jazdeniek poslednej dekády. Samé prémiovky!

Tomáš Andrejčák | 21.05.2020 06:00
Britský magazín Carwow vybral tie najmenej spoľahlivé autá za posledných desať rokov. Okrem vysokej frekvencie porúch ich spájajú aj astronomické náklady za opravy. Radšej sa im v bazároch vyhnite.
Nie je nič horšie, ako keď sa časté poruchy... Foto: Schutterstock
Warranty Direct - poruchovosť motorov Nie je nič horšie, ako keď sa časté poruchy auta spoja s vysokými cenami opráv v servisoch danej značky. Občas sa to ale stáva. Carwow odhaľuje hriešnikov.

Auto má slúžiť vám a nie vy jemu. Lenže vždy to tak neplatí, rozhodne nie v týchto pätnástich prípadoch. Rebríček modelov zoradil britský magazín Carwow podľa frekvencie porúch a nákladnosti ich opráv. Vychádzal pritom z údajov poisťovne Warrany Wise, ktorá sa zaoberá poistením áut proti nečakaným poruchám po skončení garancie výrobcu. Takže si buďte istí, že nejde o nejaké subjektívne dojmy. Poisťovne dobre vedia, za čo platia, o to viac, o čo menej rady uhrádzajú šeky za opravy. Tieto ale boli naozaj mastné.

Aby nedošlo k náhodnému skresleniu, posudzoval Carwow len tie modely, ktoré boli zastúpené v štatistike Warranty Wise aspoň v sto exemplároch. Ich vek sa pohyboval od troch do desiatich rokov. To znamená, že sú stále aktuálnou ponukou pri kúpe auta z druhej ruky alebo v autobazároch. A ako to dopadlo? Medzi najmenej spoľahlivými a zároveň servisne najnákladnejšími autami sa to hemží nemeckými a britskými prémiovými modelmi. Neuniklo Audi, BMW, Mercedes-Benz ani Jaguar, Land Rover a Bentley.

Výnimkou sú len tri mainstreamové modely od Chevroletu, Fordu a prekvapujúco Mazdy. O to väčšia hanba, že ich nezachránila ani „výhoda“ nižších cien v servisoch v porovnaní s nemeckými značkami. Znamená to, že ich technické problémy sú naozaj rozsiahle a časté. A aj keď má každý rebríček svoje „muchy“, určite nepochybíte, ak pri hľadaní svojho jazdeného auta, týchto pätnásť vynecháte. Náklady za servis môžu totiž rýchlo zmraziť prvotnú radosť z naoko výhodnej kúpy.

1. Benetley Continental GT

Hriešne drahé 12-valcové kupé má chronické problémy s elektrickými systémami a motormi. Britsko-nemecká spolupráca sa v tomto prípade príliš nepodarila. Náklady za opravy sú pritom astronomické.

Bentley Continental GT Foto: Bentley
Bentley Continental GT Bentley Continental GT

2. Audi A7

Štvordverové kupé z Ingolstadtu je rozhodne krásne auto, ale platiť účty za opravy jeho prevodoviek by ste veru nechceli. Ale toto je vraj len špička ľadovca.
Audi A7 Sportback Foto: Audi
Audi A7 Sportback Audi A7 Sportback

3. BMW X6

Dynamické SUV-Coupé prvej generácie vyprázdni veľmi rýchlo vašu peňaženku za drahé opravy motorov a elektrických systémov. Emócie vyprchajú.
BMW X6 Foto: BMW
BMW X6 BMW X6

4. Porsche Cayenne

Porsche je síce synonymom kvality, ale rozhodne to neplatí o SUV Cayenne. Problémy má s elektroinšta­láciou a motormi. Koncernovú spojitosť s Audi teda nezaprie.
Porsche Cayenne Foto: Porsche
Porsche Cayenne Porsche Cayenne

5. Chevrolet Captiva

Dnes už nevyrábané mainstreamové SUV má síce v bazároch lákavú cenu, no čo ušetríte pri kúpe, preplatíte za drahú opravu alebo výmenu prevodovky.

Chevrolet Captiva Foto: Chevrolet
Chevrolet Captiva Chevrolet Captiva

6. Range Rover Sport

Britské prémiové SUV je síce nabité technológiami, ale nie príliš spoľahlivými. Trápi ho podvozok aj motory. Prémiovej pozícii zodpovedajú aj sadzby v servisoch.

Range Rover Sport Foto: Range Rover
Range Rover Sport Range Rover Sport

7. Jaguar XJ

Napriek pokročilému veku sa vlajkovej lodi Jaguaru nepodarilo odstrániť problémy s palivovým systémom a motormi. Tejto krásnej limuzíne sa radšej vyhnite.

Jaguar XJ Foto: Jaguar
Jaguar XJ Jaguar XJ

8. Audi Q7

Nemecké prémiové SUV prvej generácie potrápi majiteľov najmä automatickou prevodovkou. To veru nie je lacná záležitosť.

Audi Q7 Foto: Audi
Audi Q7 Audi Q7

9. Mazda CX-5

Konzervatívna japonská značka má dlhodobé problémy s koróziou, no v prípade tohto SUV sa k nim pridávajú aj problémy pod prednou kapotou.

Mazda CX-5 Foto: Mazda
Mazda CX-5 Mazda CX-5

10. Range Rover

Toto je najvyšší možný luxus, aký si môžete dopriať v teréne. Lenže účty za opravu podvozkov a motorov sú doslova nočnou morou majiteľov Range Roverov.

Range Rover Foto: Range Rover
Range Rover Range Rover

11. BMW X5

Rebríčku poruchovosti neušlo ani ďalšie nemecké prémiové SUV. Druhá generácia X5 totiž zlyháva v oblasti podvozkov a motorov.

BMW X5 Foto: BMW
BMW X5 BMW X5

12. Ford Galaxy

Jeden z mála mainstreamových modelov v rebríčku má chronické problémy s prevodovkou. Pre rodinný rozpočet tohto rodinného MPV to nie je dobrá správa.

Ford Galaxy Foto: Ford
Ford Galaxy Ford Galaxy

13. Mercedes-Benz GL

Ak ste si mysleli, že automobilka zo Stuttgartu má u Britov imunitu, ste na omyle. Mercedes-Benz prispel svojim obrovským, dnes už nevyrábaným SUV GL. Achillovou pätou tohto modelu boli elektrické systémy.

Mercedes-Benz GL Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GL Mercedes-Benz GL

14. BMW M4

Asi by ste to netipovali, ale táto mníchovská šelma má problémy najmä s brzdami. Tie v oblasti infotainmentu sú popritom malicherné.

BMW M4 Foto: BMW
BMW M4 BMW M4

15. Tesla S

Mnohí tvrda, že elektromobily sú jednoduchšie, a preto aj spoľahlivejšie. Lenže Tesla S dá zabrať vášmu účtu za opravy podvozkov a elektronických systémov.

Tesla S Foto: Tesla
Tesla S Tesla S

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ