Poliaci zavádzajú digitálny ‘vodičák‘. Na Slovensku sa nič také nechystá

Tomáš Andrejčák | 19.08.2020 06:00
Od jesene budeme mať Poliakom čo závidieť. Tamojší motoristi si budú môcť nechať klasické vodičské preukazy pokojne doma. Stačiť im má mobilná aplikácia.
Digitálny vodičský preukaz bude mať výhody... Foto: jednoslad.pl
Elektronický vodičský preukaz Digitálny vodičský preukaz bude mať výhody nielen pre políciu, ale aj pre jeho držiteľov. Nemôžu ho stratiť a navyše si budú môcť cez túto aplikáciu kontrolovať stav trestných bodov, pokuty či dôležité termíny technických a emisných kontrol. Aplikácia im ich pripomenie v dostatočnom časovom predstihu.

Poľsko spustí na jeseň do prevádzky novú aplikáciu, ktorá urobí z klasických vodičských oprávnení prežitok. Ministerstvo digitalizácie totiž rozšíri digitálnu službu mObywat o elektronický vodičský preukaz. Digitálny vodičský si jednoducho nainštalujú poľskí vodiči do svojich smartfónov. Služba bude fungovať pod operačným systémom Android a do konca roka aj v operačnom systéme iOs pre telefóny Apple. Testy už prebiehajú.

„Pri kontrole bude stačiť predloženie občianskeho preukazu a v prípade potreby aj digitálneho vodičského oprávnenia. Na základe toho sa dokáže hliadka napojiť na centrálnu databázu a overiť si údaje," uviedol poľský hovorca polície Roman Wieczorek. Kontrolovať bude možné platnosť oprávnenia, nezaplatené pokuty, trestné body, ale aj údaje o registrácii vozidla. Užitočné to však má byť i pre samotných vodičov, pretože aplikácia im pripomenie dôležité termíny technických a emisných kontrol či platby za povinné poistenie.

Klasické vodičské oprávnenia budú Poliaci... Foto: jednoslad.pl
Elektronický vodičský preukaz Klasické vodičské oprávnenia budú Poliaci potrebovať už len v zahraničí. Inak ich môžu nechať doma.

Systém mal pôvodne fungovať už v prvej polovici roka, no pre koronavírus sa termín posunul o sedem mesiacov. Potrebné bolo tiež schváliť novú legislatívu, pretože doterajší zákon vyžadoval od vodičov mať počas jazdy pri sebe vodičské oprávnenie. Poľský Sejm preto v lete prijal novelu, ktorá túto povinnosť ruší. Vodičský si budú môcť Poliaci nechať pokojne doma. Na podobnom princípe už funguje osvedčenie o registrácii vozidla a doklad potvrdzujúci platnosť povinného zmluvného poistenia.

A ako je to na Slovensku? Bohužiaľ, u nás sa digitálnych vodičských oprávnení tak skoro nedočkáme. „Slovenská republika nemá v súčasnosti podobný systém elektronizácie dokumentov k vedeniu motorového vozidla. Vychádzame zo smernice Európskeho parlamentu o vodičských preukazoch, ktorá uvádza vzory vodičského preukazu EÚ. Elektronická náhrada u nás preto v súčasných podmienkach platiť nemôže“, informoval Pravdu tlačový odbor ministerstva vnútra.

Podľa slovenskej právnej úpravy je teda vodič motorového vozidla stále povinný mať platný vodičský preukaz pri sebe a pri kontrole ho predložiť. Platiť to bude aj pre poľských vodičov na našom území. Digitálny vodičský preukaz budú môcť využívať zatiaľ len doma. O pár rokov sa však možno stane minulosťou v celej Európskej únii.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ