Aj toto je brexit. Briti nemusia platiť dopravné pokuty z EÚ

Tomáš Andrejčák | 18.01.2021 21:00
Odchod Veľkej Británie z európskeho spoločenstva prináša pre britských vodičov v krajinách EÚ veľkú výhodu. Európska polícia už na nich nebude mať dosah pri vymáhaní pokút za dopravné priestupky.
Britskí vodiči sú nateraz imúnni voči pokutám,... Foto: Guardien
Policajný radar - Austrália Britskí vodiči sú nateraz imúnni voči pokutám, ktoré im vystavia polície členských krajín EÚ a zašlú do Británie. Sankcionovať ich síce môžu, ale len na území únie.

Brexit prináša mnoho nových komplikácií, no v niektorých oblastiach môže byť pre Britov výhodný. Napríklad pre britských vodičov. Ako uvádza magazín Auto Express, vystúpením Británie z európskeho spoločenstva sa končí pre Britániu dohoda „Cross Border Enforcement“, ku ktorej sa členovia EÚ zaviazali v roku 2015 a ktorá uľahčovala jednotlivým krajinám vymáhať od vodičov pokuty za dopravné priestupky.

Po brexite tak už nemajú krajiny únie dosah na britských vodičov. Pokuty im môžu uložiť v prípade, ak ich prichytia pri čine, ale zasielanie oznámení o porušení dopravných predpisov a pokút do Británie nemá veľký význam. Európske polície dokonca prišli aj o možnosť legálne zistiť, komu auto registrované vo Veľkej Británii patrí. Británia sa tým zaradila ku krajinám ako Rusko alebo USA. Platiť by to ale malo aj opačne. Teda, že vodiči z EÚ nebudú platiť pokuty za priestupky za kanálom La Manche, ak nebudú nachytaní miestnou políciou priamo na „ostrovoch“.

Ako uvádza Auto Express, strata možnosti vymáhať pokuty od Britov nie je maličkosť. Tak napríklad vo Francúzsku, kde britskí vodiči mieria najčastejšie, sa ročne dopúšťali okolo pol milióna priestupkov. Za tie im Francúzi radi vystavili pokuty, ktoré sa ročne vyšplhali k čiastke neuveriteľných 60 miliónov eur. Tie budú teraz v rozpočte chýbať. A navyše, Briti si nebudú musieť lámať hlavu so stacionárnymi radarmi a podobne. Dlho by to ale trvať nemalo. Legalizácia priestupkov nie je v záujme Francúzska ani Veľkej Británie.

Podľa Auto Expresu vraj už obe krajiny rokujú, ako napriek brexitu obnoviť pôvodný právny stav pri vymáhaní sankcií. Príkladom môže byť Švajčiarsko, ktoré nie je členom EÚ, no napriek tomu spolupracuje v tejto oblasti s členskými krajinami. Takže voči pokutám nie sú imúnni obyvatelia únie vo Švajčiarsku ani Švajčiari na území EÚ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ