Veľká galéria: Takto bude vyzerať nová R3 na Orave

Martin Domček, Pravda | 09.03.2021 20:00
Úsek dlhý 4,4 km sa napája na existujúci obchvat Trstenej a vedie po ľavom brehu rieky Oravy. Končí pred obcou Nižná pripojením na súčasnú cestu I/59 prostredníctvom privádzača Nižná a okružnej križovatky Nižná – sever.
Štvorkilometrový úsek bude stáť približne 62... Foto: Ministerstvo dopravy
R3 Tvrdošín - Nižná Štvorkilometrový úsek bude stáť približne 62 miliónov eur.

Zmluva o výstavbe úseku R3 Tvrdošín Nižná je podpísaná a konzorcium spoločností Hochtief SK, Porr a Hydroekol Dolný Kubín postaví štvorkilometrový obchvatu Tvrdošína v polovičnom profile za zhruba dva a pol roka. Zmluvná cena za výstavbu úseku je vyše 62 miliónov eur, stavba bude financovaná zo štátneho rozpočtu. Projekt je ekonomicky výhodný aj podľa Útvaru hodnoty za peniaze .

Úsek dlhý 4,4 km sa napája na existujúci obchvat Trstenej a vedie po ľavom brehu rieky Oravy. Končí pred obcou Nižná pripojením na súčasnú cestu I/59 prostredníctvom privádzača Nižná a okružnej križovatky Nižná – sever. Tu sa napojí na pripravovanú stavbu rýchlostnej cesty R3 Nižná – Dlhá nad Oravou. Celá stavba zahŕňa 10 mostov na R3 a 3 mosty mimo R3, dočasný most cez rieku Oravu a protihlukovú stenu dlhú 2 150 metrov.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) deklaroval, že v investíciách do regiónu Oravy plánujú pokračovať. „Rýchlostná cesta alebo akákoľvek investícia do infraštruktúry prináša život a impulz pre región. Orava má čo ponúknuť, chceme pomáhať aj v rámci schémy štátnej pomoci cestovnému ruchu. Máme pripravené investície z plánu obnovy do cyklotrás a verejných budov,“ skonštatoval.

NDS | Vizualizácia stavby R3 Tvrdošín – Nižná

Rýchlostná cesta odbremení frekventovanú dopravnú tepnu v Tvrdošíne. Obchvat mesta prispeje k bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, vodičom skráti čas jazdy a prinesie úsporu pohonných hmôt. Úsek odľahčí aj zvyšné obce v regióne Orava, ktorými prechádza kamiónová doprava smerujúca z Poľska. Poďte sa s nami pozrieť, ako bude budúca R3 vyzerať.

Uverejnil používateľ Národná diaľničná spoločnosť Pondelok 8. marca 2021

Na oficiálnom štarte výstavby sa zúčastnil aj minister financií Eduard Heger (OĽANO). „Som veľmi rád, že v čase pandémie, keď vládne v ekonomike neistota a ľudia sú plní obáv, bude cesta R3 ďalším verejným stimulom do ochromenej ekonomiky. Dnes o to viac platí, že keď sú zmrazené súkromné investície, musí viac investovať vláda,“ vyhlásil.