Vraciate sa autom zo zahraničia? Pozor na zákaz vychádzania!

Martin Domček, Pravda | 15.03.2021 20:00
Policajti na sociálnej sieti upozorňujú, že aj pri návrate zo zahraničia treba myslieť aj na nočný zákaz vychádzania. Na hraničných priechodoch budú na to pri kontrolách dbať.
Policajt pri prechode hraníc kontrolujú aj... Foto: TASR
polícia, kontrola Policajt pri prechode hraníc kontrolujú aj oprávnenosť pohybu počas zákazu vychádzania.

Myslieť na nočný zákaz vychádzania musia všetci, ale najmä pendleri. Tí, ktorí nemôžu vzhľadom na povahu práce využívať home office, sa musia aj pri kontrolách na hraniciach preukázať potvrdením zamestnávateľa. Dôležité je, že to musí po novom obsahovať aj informáciu nielen o mieste vykonávania práce, ale musí na ňom byť vymedzená aj pracovná doba. To samozrejme potrebujú vždy pri prekračovaní hraníc – pri ceste tam a aj späť. Samozrejme, ak prichádzate na Slovensko alebo na štátne hranice v čase platného zákazu vychádzania.

Obmedzenie slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania platí pre všetkých a vzťahuje sa aj na osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky a polícia ho má právo kontrolovať, pričom tak robí aj priamo na priechodoch.

Ak sa vraciate na Slovensko a nepatríte medzi osoby na ktoré sa vzťahujú výnimky podľa § 4 až § 8 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, máte niekoľko možností.

Musíte sa pri vstupe preukázať potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu nie starším ako 7 dní alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace.

Ak ste už boli zaočkovaní, tak sa môžete preukázať aj dokladom o zaočkovaní proti COVID-u-19 aj druhou dávkou vakcíny (ak od očkovania uplynulo aspoň 14 dní). V prípade, ak váš zdravotný stav neumožňuje vykonanie testu na COVID, musíte sa preukázať oficiálnym lekárskym potvrdením o tejto skutočnosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ