Volkswagen: V Brazílii sa vracia do ponuky retro výbava. Dôvodom sú chýbajúce čipy

Matej Mikula | 16.08.2021 06:00
7146606 Foto:
Volkswagen v Brazílii ponúka model Fox v základnej výbave bez autorádia.
Čipová kríza je celosvetový problém a týka sa všetkých výrobcov áut. Nemecký koncern sa preto rozhodol pre odvážny krok na brazílskom trhu. Model Fox ponúka nielen bez infotainmentu, ale dokonca bez autorádia.

Nedostatok polovodičových súčiastok sa začal prejavovať koncom roku 2020 ako jeden z dôsledkov pandémie nového koronavírusu. Situáciu na trhu skomplikovalo aj vyčíňanie živlov v regiónoch, kde sídlia veľké fabriky na výrobu čipov. V Texase sa prihnal arktický vietor, Taiwan zasiahlo sucho a v japonskej továrni vypukol požiar. Následky týchto udalostí pociťujeme dodnes a zlepšenie situácie nastane pravdepodobne až v budúcom roku.

Volkswagen Fox predávaný v Brazílii
Volkswagen Fox predávaný v Brazílii
+3Volkswagen Fox predávaný v Brazílii

Automobilky tak musia počítať s miliardovými stratami z nevyrobených a nepredaných vozidiel. Správy o zastavení výroby sa objavujú často a výrobcov zameraných na veľkoobjemovú produkciu situácia znepokojuje najviac. Jedným z riešení je vyrábať automobily bez mirkočipov a následne ich domontovať, keď budú k dispozícii. To je však len krátkodobé riešenie, a preto sa niektoré značky rozhodli vrátiť do ponuky výbav jednoduchšie prvky, ktoré umožnia montáž auta skompletizovať. Peugeot tak nahradil digitálny prístrojový štít analógovými ukazovateľmi a koncern General Motors pri niektorých modeloch pick-upov a SUV vynechal systém Start-Stop.

Volkswagen Fox je stále vyrábaný na koncernovej... Foto: Volkswagen
7146609 Volkswagen Fox je stále vyrábaný na koncernovej platforme PQ24, ktorú mala už prvá generácia Škody Fabia.

Najďalej v tomto smere nedávno zašiel Volkswagen, ktorý v Brazílii ponúka model Fox v základnej výbave bez autorádia. A nejde len o voľbu zákazníka. V tomto prípade sa infotainment alebo autorádio nedá ani doobjednať v rámci príplatkovej výbavy. Ide teda o jednoznačný retro prvok, ktorý je však len východiskom z núdze. Zároveň treba dodať, že si Volkswagen vybral na spomínaný čin model, ktorý o niekoľko mesiacov z ponuky aj tak vypadne. Fox je totiž stále vyrábaný na koncernovej platforme PQ24, ktorú mala už prvá generácia Škody Fabia.

Nemecko Infineon 2.kvartál 2020/21 tržby zisk rast Čítajte viac Výrobca čipov: Situácia s dodávkami sa nezlepšuje, práve naopak

Ťažiť z toho môžu práve zákazníci, ktorí sú ochotní oželieť komfortné prvky v kabíne a auto kúpiť za čo najnižšiu cenu. Navyše ani táto situácia nie je neriešiteľná. Kto by mal predsa len záujem o infotainment, môže si ho nechať namontovať od dealera, ktorý ponúka voliteľné príslušenstvo. Volkswagen Fox je na to pripravený vďaka vstavaným reproduktorom a kabelážou aj predprípravou v palubnej doske, ktorú len maskuje plastová krytka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ