Audi pripravuje digitálne spätné zrkadlo

Tomáš Andrejčák | 04.06.2012 13:33
Audi Foto:
Namiesto spätného zrkadla používa Audi R18 kameru a displej.
Cieľom Audi je dostať digitálne spätné zrkadlo do sériovej výroby. Zatiaľ ho však použije len na prototype Audi R18 na Le Mans.

Automobilových štúdií, ktoré používajú namiesto klasického spätného zrkadla kamery a displeje, sú hádam stovky. Doteraz sa však nik nepodujal nasadiť túto technológiu do sériovej výroby. Zdá sa však, že už čoskoro to zmení Audi. Premiéru bude mať nová technológia v naozaj ťažkých podmienkach. Audi ju totiž použije vo svojom špeciáli R18 pre vytrvalostné preteky Le Mans.

Kamere pri výhľade dozadu nič neprekáža. Foto: Audi
Audi Kamere pri výhľade dozadu nič neprekáža.

Dôvod je zrejmý. Kým klasické spätné zrkadlo môže byť umiestnené len v zornom poli vodiča, kameru môžete umiestniť optimálne tam, odkiaľ je najlepší výhľad za vozidlo (bez obmedzenia výhľadu karosériou či spojlermi). Odtiaľ sa obraz prenesie na displej. V prípade Audi R18 bude miniatúrna kamera umiestnená na streche vozidla a displej v mieste, kde býva bežne vnútorné spätné zrkadlo. Pilot tak získa perfektný prehľad o situácii za ním. S klasickým zrkadlom by to nebolo možné, pretože R18 nemá zadné okno. Špeciálny Amoled displej s malými pixlami s priemerom len 0,1 mm poskytuje podľa Audi brilantné zobrazenie a okamžitú reakciu. To dokonca aj pri rýchlostiach 330 km/h.

Systému neprekážajú ani silné diaľkové svetlá. Navyše sa na displeji môžu zobrazovať aj niektoré dôležité prevádzkové parametre. Aerodynamika krytu zas zabraňuje znečisteniu kamery. Preukázali to už testy novej technológie v sériovom Audi R8. Odtiaľ už naozaj nie je ďaleko do civilu. Priznal to aj šéf divízie Audi Motorsport Wolfgang Ullrich.