Nový materiál ochladí auto bez klímy. Zaujímajú sa oň aj veľké automobilky

Martin Domček, Pravda | 15.06.2022 12:00
SolCold Foto:
Izraelci vyvinuli materiál, ktorý dokáže zabrániť prehrievaniu interiéru áut.
Špeciálny materiál odráža teplo tak efektívne, že aj na rozpálenom parkovisku sa interiér auta zahreje len tak, ako by ste parkovali v tieni.

Čo by ste povedali na materiál, vďaka ktorému vaše auto aj v lete na priamom slnku a na rozhorúčenom parkovisku zostane rovnako chladné, alebo dokonca o niečo chladnejšie, ako keby ste parkovali v príjemnom tieni niekde pod stromom?

Presne takýto materiál vyvíja izraelský startup SolCold. Ich inovatívny materiál dokáže efektívne odrážať slnečné žiarenie a rozptyľovať ho do okolia A to tak účinne, že keď postavili VW Polo na priame slnko, interiér sa rozpálil na 55 stupňov. Akonáhle v ňom využili nový reflexný nanomateriál, zostala v ňom za rovnaký čas teplota na úrovni len 37 stupňov. A to bez vetrania a bez použitia klimatizácie. Bolo to dokonca ešte o niečo menej, než keď auto postavili do tieňa, v ňom dosiahol interiér teplotu 40 stupňov. Materiál sa samozrejme aplikuje na interiér, na kapotu, no má široké využitie napríklad aj pri znižovaní teplôt budov, alebo na športovom oblečení.

Izraelci o svojom dvojvrstvovom nanomateriáli... Foto: SolCold
solcol Izraelci o svojom dvojvrstvovom nanomateriáli zatiaľ nechcú prezradiť bližšie podrobnosti.

V autách by umožnil podstatne obmedziť používanie klimatizácie, čo šetrí spotrebu aj životné prostredie, ocenili by ho najmä elektromobily, v ktorých by sa ušetrená energia z klimatizácie mohol celkom výrazne podpísať na lepšom dojazde.

Izraelci zatiaľ nechcú o tomto materiáli poskytnúť bližšie technické informácie, tvrdia však, že už koncom tohto roku by sa mohol začať vyrábať a že už pracujú na jeho novej generácii, ktorá by mohla byť ešte efektívnejšia. Niet sa čo diviť, že o izraelskú technológiu už prejavili vážny záujem aj veľké svetové automobilky, najmä Toyota a Volkswagen.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ