Volvo bude na Slovensku vyrábať moderné elektromobily. Pozrite sa, ktoré by to mohli byť!

Martin Domček, Pravda | 01.07.2022 14:00
Volvo Slovensko Foto:
Volvo bude od roku 2026 vyrábať na Slovensku elektromobily novej generácie. Ktoré to presne budú, ešte nie je jasné.
Volvo na východe Slovenska preinvestuje 1,2 miliardy eur a postaví fabriku na výrobu elektromobilov novej generácie.

Švédska automobilka Volvo Cars postaví pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. Je to výnimočná investícia hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade Volvo novú fabriku v Európe nepostavilo už takmer šesťdesiat rokov. A keď sa už do toho teraz pustí, tak poriadne – pôjde o supermodernú fabriku, zameranú čisto na výrobu elektrických áut, na ktoré sa chce švédska automobilka v čínskych rukách v blízkej budúcnosti sústrediť.

A to je pre Slovensko vynikajúca správa, pretože väčšina ostatných automobiliek, napríklad Volkswagen, stavia svoje závody na výrobu elektrických áut v iných krajinách a Slovensko využíva na to, aby tu do roku 2035 „dobehla výroba spaľovacích a hybridných áut“. Volvo naopak – v Slovensku vidí perspektívnu krajinu pre výrobu áut v budúcnosti.

Výberom Slovenska ako lokality pre svoj nový... Foto: Volvo
Volvo továreň Výberom Slovenska ako lokality pre svoj nový výrobný závod Volvo vytvára európsky výrobný trojuholník, ktorý zahŕňa ešte závody v Gente (Belgicko) a v Torslande vo Švédsku.

A čo znamená „supermoderná“ fabrika? Volvo nechce na Slovensku vyrábať len najmodernejšie ekologické elektromobily, ale využiť chce na to najnovšie technológie, smerujúce k tomu, aby výroba bola z pohľadu emisií čo možno najpriateľskejšia k životnému prostrediu a s minimálnou uhlíkovou stopu. V praxi to znamená, že využívať chce klimaticky neutrálne výrobné procesy a klimaticky neutrálnu energiu.

Nová fabrika je už teraz navrhnutá ako najlepší príklad udržateľnej a efektívnej výroby prémiových elektrických vozidiel s optimalizovanou štruktúrou a logistickými tokmi, pričom v tejto oblasti Volvo Cars ako luxusná prémiová automobilka cieli na najvyššie globálne štandardy energie a environmentálnej efektivity. Čo postavenie novej fabriky bude predstavovať pre ekonomiku Slovenska si môžete prečítať v tomto článku:

Volvo Čítajte viac Na Slovensko prichádza megainvestícia. Volvo postaví závod pri Košiciach, vzniknúť môže až 13 tisíc miest

Samozrejme, každého zaujíma, čo by sa v automobilke, ktorá bude sídliť v priemyselnom parku Valaliky mohlo vyrábať. To možno čiastočne odhadnúť na základe plánovaného spustenia výroby. Štart výstavby košického závodu je plánovaný na rok 2023, s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026. Takže to budú elektromobily, ktoré sa predstavia v rokoch 2024 až 2025.

Volvo by chcelo byť od roku 2030 výrobcom výlučne elektrických áut. V rámci tejto svojej snahy plánuje v najbližších rokoch predstaviť päť úplne nových a prepracovaných elektrických vozidiel a dva plug-in hybridy.

Volvo vyvíja nové elektrické SUV, ktoré by malo...
Volvo X Volvo vyvíja nové elektrické SUV, ktoré by malo byť uvedené na trh koncom roka 2024, prípadne v roku 2025, veľkosťou by sa malo zaradiť medzi modely XC60 a XC90.

Vedenie automobilky sa k svojej elektrickej budúcnosti opäť vyjadrilo len pred pár dňami na internej konferencii v USA, kam pozvalo svojich zástupcov a predajcov v zámorí. Podľa nemenovaných ľudí, ktorí sa na tomto podujatí zúčastnili, päť pripravovaných batériových elektrických vozidiel zahŕňa veľký a malý crossover, sedan a dva športové modely podobné kombi.

Volvo XC40 Recharge - 2022
Volvo XC40 Recharge - 2022
+14Volvo XC40 Recharge - 2022

Prvým z týchto elektromobilov novej generácie je plnohodnotný crossover s tromi radmi sedadiel a štýlovými prvkami z konceptu Volvo Recharge, ktorý si môžete pozrieť aj vo vyššie zverejnenej galérii. Volvo očakáva, že pri uvedení na trh v budúcom roku predá približne 20 000 kusov tohto crossoveru.

Druhý crossover s kódovým označením V546 sa po uvedení na trh niekedy v roku 2025 zaradí medzi stredne veľké XC60 a veľké XC90. A práve tento model by mohol byť pre Európu vyrábaný na Slovensku.

Server AutoForecast Solutions sa hovorí, že ostatné EV zahŕňajú plne elektrický XC60 a nový EV umiestnený pod malým XC40. A to je ďalší nádejný kandidát pre výrobu na Slovensku. Na trh prídu už onedlho aj prepracované verzie plug-in hybridov S90 a XC90, s tými však rátať zatiaľ zrejme nemožno a o elektrickom sedane zatiaľ nie sú žiadne informácie. A nesmieme zabúdať ani na automobilku Polestar, ktorá je s Volvom prepojená ekonomicky a ktorá zatiaľ vyrába v Čine, pričom sa jej začína celkom dariť, takže výroba v Európe by mohla byť tiež rentabilná.

Podrobnejší článok o elektrickej budúcnosti automobilky Volvo, ktorá sa do veľkej miery bude písať na Slovensku, vám prinesieme v pondelok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ