Američania vybrali 12 nezničiteľných SUV. V záplave Toyot je aj Niva!

Tomáš Andrejčák | 16.09.2022 05:00
SUV bývajú pomerne spoľahlivé. Napokon, rátajú s drsnejším zaobchádzaním. Ale tento tucet vytŕča z radu nad všetkými. Sú to priam nezničiteľné stroje, ktoré preveril čas.
Kto by to bol povedal, že v tak prestížnom... Foto: AvtoVAZ
Lada Niva - 40 rokov Kto by to bol povedal, že v tak prestížnom rebríčku sa objaví aj ruská technika z roku 1977.

Trieda SUV doslova valcuje automobilový trh. Na registráciách nových vozidiel predstavujú športovo-úžitkové autá minimálne 50 %. Bez ohľadu na kontinent. Navyše nič nenaznačuje, že by sa to malo zmeniť. Tým však rastie aj konkurencia. Výrobcovia musia preto bojovať so súpermi tvrdšie ako kedykoľvek predtým. A jednou zo silných zbraní je spoľahlivosť. Niektoré sú stvorené na zdolanie akéhokoľvek terénu, zatiaľ čo iné by nikdy nemali opustiť asfalt, ale bez ohľadu na ich zameranie vydržia i tak dlho. A týchto 12 patrí podľa amerického magazínu Slash Gear na absolútnu špičku. Sú takpovediac nezničiteľné.

Hyundai-Tucson N Line-2021-1600-04 Čítajte viac Pozrite si 10 najpredávanejších SUV a crossoverov na Slovensku! Aj s cenami

Je to zaujímavý rebríček, i keď, pravdupovediac, americká optika na SUV je iná ako tá európska. Veľa zástupcov by sme totiž zaradili radšej medzi off-roady. Ale nič to, podstatnejšie je, že absolútnu väčšinu z nich poznáme a dodnes sú, či aspoň boli dostupné aj v Európe. Len krátky pohľad na zoznam potvrdzuje nadradenosť japonských áut v oblasti kvality, zvlášť Toyoty. Z dvanástich modelov, ktoré majú tú česť, je až sedem japonských. Nájdeme tu však aj jedného „Nemca“, jedného Kórejčana a dva modely z USA. No najväčším prekvapením je prítomnosť ruského zástupcu. Asi tušíte, že ide o Ladu Niva. V jej prospech totiž hrá jednoduchá konštrukcia a jednoduchá údržba.

1. Toyota Land Cruiser 70

Toyota Land Cruiser 70 Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70

Ak vám pri diskusii o spoľahlivosti napadne nejaké SUV, bude to pravdepodobne Toyota Land Cruiser . Za sedem desaťročí, čo je v predaji, si Land Cruiser vybudoval nepriestrelnú povesť jedného z najodolnejších vozidiel na trhu a štatistiky tento „sentiment“ len a len podporujú. V štúdii spoločnosti iSeeCars bol Land Cruiser považovaný za vozidlo, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou prejde bez vážnejších problémov 200 000 míľ, cca 320 000 km), pričom tento míľnik dosiahlo 18,2 percenta áut registrovaných v USA. Je to jedno z dvoch vozidiel, ktoré v tomto parametri prekročili hranicu desiatich percent, pričom tým druhým je tiež Toyota. Každá generácia modelu Land Cruiser sa pritom ukázala ako nesmierne spoľahlivá, no veľa nadšencov verí, že najlepší je Land Cruiser 70. Na niektorých trhoch vrátane Austrálie a Južnej Afriky sa séria 70 vyrába dodnes napriek tomu, že bola prvýkrát predstavená v roku 1984! Najmä dieselové vozidlá sa považujú za nezničiteľné, pričom ich používajú charitatívne a neziskové organizácie často v najodľahlejších oblastiach sveta.

2. Toyota Land Cruiser 200

Toyota Land Cruiser 200 Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser 200 - 2021 Toyota Land Cruiser 200

Napriek tomu, že Land Cruiser radu 200 sa v porovnaní s predchádzajúcou generáciou radu 100 zlepšil takmer vo všetkých smeroch, niekoľko kľúčových trhov zaznamenalo v čase, keď bol v predaji, pokles záujmu. Nízky predaj viedol k tomu, že auto bolo po roku 2021 v USA stiahnuté z predaja bez nástupcu. V Austrálii predaj v roku 2020 klesal, až kým sa neobjavila správa, že nová generácia radu 300 nedostane motor V8. Kupujúci doslova spanikárili a odbyt sa za mesiac zvýšili o 128 %. Nová generácia Land Cruiseru príde na svetové trhy čoskoro a priznajme si, že bude pravdepodobne rovnako spoľahlivá ako všetky predchádzajúce. Napriek tomu zánik smädného, ale dôveryhodného motora V8 znamená koniec jednej éry. Z tohto dôvodu sa zdá veľmi pravdepodobné, že Land Cruisery radu 200 si budú aj naďalej udržiavať svoju hodnotu, čo z nich robí možno jednu z najistejších investícií na trhu. Najmä pre tých, ktorí každý rok najazdia vysoký počet kilometrov. Koniec koncov, je dokázané, že nič nie je také spoľahlivé ako Land Cruiser, či už jazdíte po diaľnici, alebo v najodľahlejších kútoch planéty.

3. Lada Niva

Lada 4x4 - Niva 2017 Foto: AvtoVaz
Lada 4x4 - Niva 2017 Lada 4x4 - Niva 2017

Na cestách je už veľmi málo áut, ktoré sú také jednoduché ako Lada Niva. Vyrábať ju začali v roku 1977 a odvtedy sa v podstate nezmenila. Vyrába sa stále v Rusku a donedávna bola dostupná na viacerých exportných trhoch. Dnes sú dodávky vozidiel z Ruska na základe sankcií zastavené. Niva však mala problémy už aj predtým. Dôvodom boli vysoké emisie. V roku 2021 však Car Magazine recenzoval Nivu a nazval ju „veselým mixom nových a starých komponentov“. Niva je síce anomáliou trhu moderných áut, ale je zároveň jedným z najodolnejších vozidiel pre tých, ktorí dokážu žiť s jej nedostatkami. Veľa pôvodných Nív zo 70. a 80. rokov stále poslušne jazdí. Recenzia v Car Magazine tiež dokázala, že schopnosti Nivy v teréne sú impozantné, a to napriek malým rozmerom a slabému motoru s výkonom 60 kW. Niva sa štandardne dodáva s permanentným pohonom štyroch kolies, uzávierkou diferenciálu a má nadštandardnú svetlú výšku. Je tiež skonštruovaná tak, že ak sa niečo pokazí, väčšina majiteľov si ju dokáže opraviť sama.

4. Toyota 4Runner

Toyota 4Runner Foto: Toyota
Toyota 4Runner - 2021 Toyota 4Runner

Toyota 4Runner oslávi na budúci rok 40. výročie výroby. Počas štyroch dekád sa 4Runner ukázal ako jedno z najtvrdších a najodolnejších SUV vo svojej triede, no za najlepšie auto v segmente ho považovať nemožno. Toto SUV bolo vyrábané na identickej platforme oveľa dlhšie ako ktorýkoľvek z jeho konkurentov. Car and Driver uvádza, že je zastarané tak z hľadiska jazdy, ako aj vybavením a spracovaním kabíny. Jeho pohonné ústrojenstvo je tiež už celé roky rovnaké. Motor V6 s výkonom 194 kW je pritom priam nenásytný. 4Runner nie je teda zďaleka dokonalý, ale jedna vec, ktorú mu nemožno uprieť, je jeho spoľahlivosť. Vo svojej štúdii o autách s vysokým počtom najazdených kilometrov iSeeCars uvádza, že 4,6 % 4Runnerov najazdilo 200 000 míľ (cca 320 000 km), čo ich zaradilo na piate miesto v rebríčku. Objavili sa však aj správy o vozidlách, ktoré dosiahli 300 000 míľ (cca 480 000 km). To je na auto, ktoré je zväčša v teréne, naozaj úctyhodné.

5. Lexus GX

Lexus GX
lexus gx, PR, nepouzivat Lexus GX

Ak sa vám Toyota Land Cruiser zdá príliš jednoduchá, Lexus ponúka luxusnú alternatívu, ktorá je založená na rovnakých základoch a je rovnako spoľahlivá. GX je postavený na menšej verzii Land Cruiseru, zameranej viac na mesto, a ten zase zdieľa platformu s americkou Toyotou 4Runner. Prvá generácia modelu GX470 bola uvedená na trh v roku 2003 ako pokus profitovať na rýchlo rastúcom trhu luxusných SUV. Postupom času však hodnota GS klesla, ale v posledných rokoch chytil tento drsný Lexus doslova druhý dych a je favoritom medzi nadšencami off-roadu. Druhá generácia GX460, predstavená v roku 2010, bola založená na Toyote J150 Prado. Prevzala väčšinu prvkov z predchádzajúcej generácie vrátane štandardného pohonu všetkých štyroch kolies a luxusného interiéru. Predávala sa až 12 rokov, kým ju nenahradil nový Lexus GX460. Ten je síce stále postavený na rovnakej platforme, no zdá sa, že tento konzervatívny prístup robí zázraky. V roku 2022 Consumer Reports označili GX za najspoľahlivejšie vozidlo na trhu, čím porazili aj vlastných súrodencov od Toyoty a tiež najmodernejšie modely od Tesly a Kie.

6. Jeep Willys

Jeep Willis Foto: Willis
Jeep Willis Jeep Willis

Jedno z najikonickejších SUV, aké sa kedy vzniklo, bolo podobne ako mnohé z terénnych vozidiel, určené pôvodne na vojenské účely. Spoľahlivosť vyplývala z jednoduchosti. Neobsahovalo nič zbytočné, čo by sa mohlo pokaziť. Predchodcu Wranglera vyvinula spoločnosť Willys-Overland na žiadosť americkej armády, ktorá pôvodne vyzvala konštruktérov, aby navrhli auto, ktoré váži menej ako 590 kg, ale unesie užitočné zaťaženie 272 kg. Jeep mierne prekročil tento hmotnostný limit, ale armáda si ho aj tak vybrala ako svojho primárneho kandidáta, čím Willys porazil konkurentov od Bantamu a Fordu. Celkovo bolo vyrobených cez 368 000 Jeepov, pričom všetky boli nalakované rovnakým odtieňom olivovozelenej. Bolo im pripisované, že pomohli vyhrať druhú svetovú vojnu, pretože dokázali preskúmať terén skôr, ako prišli ťažšie a pomalšie tanky. MotorTrend jazdil na zrenovovanom Jeepe zo 40. rokov a konštatoval, že aj keď bolo ovládanie zložité, Willys bol stále porovnateľne spoľahlivý ako autá, ktoré opustili továrne za posledných pár desaťročí.

7. Toyota Sequoia

Toyota Sequoia - 2023 Foto: Toyota
Toyota Sequoia - 2023 Toyota Sequoia - 2023

V porovnaní so svojimi súpermi nie je Toyota Sequoia najluxusnejšia , ale ak má posádku doviezť z bodu A do bodu B, máloktoré SUV to urobí tak spoľahlivo. V štúdii iSeeCars, ktorá podrobne opisuje modely, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou prejdú 200 000 míľ (320 000 km), sa Sequoia umiestnila na druhom mieste za Land Cruiserom. Celých 14,2 % Sequoií na cestách dosiahlo na túto magickú hranicu. Každá generácia modelu Sequoia sa ukázala ako nesmierne odolná, no existujú modelové roky, ktoré sú predsa len problémovejšie. Autám vyrobeným v rokoch 2001 až 2004 je lepšie sa vyhnúť, pretože sa uvádza, že často trpia problémami s brzdami, riadením, prevodovkou a dokonca aj s motorom. Väčšina áut postavených po roku 2009 je však bezproblémová. Tento rok dostala Sequoia modernizáciu vrátane nového hybridného systému. Minulosťou by tak mali byť predchádzajúce sťažnosti.

8. Chevrolet Suburban

Chevrolet Suburban Foto: Chevrolet
Chevrolet Suburban - 2021 Chevrolet Suburban

História tohto amerického „pracanta“ siaha až do roku 1935. V súčasnosti ide o 12. generáciu a zostáva silným artiklom značky Chevrolet. To aj napriek vysokej cene, ktorou má od lacných SUV naozaj priveľmi ďaleko. Na druhej strane sa kupujúci môžu podľa Slash Gera tešiť na stovky tisíc bezproblémových kilometrov za volantom, pretože iSeeCars uvádza, že 6,6 % Suburbanov má najazdených viac ako 200 000 míľ (cca 320 000 km). To je tretie najvyššie percento na americkom trhu a najvyššie hodnotené auto, ktoré nie je Toyotou. Suburban je jednoducho neskutočne odolný, aby vydržal roky námahy. Vnútri síce nie je taký luxusný ako napríklad Jeep Wagoneer, ale právom poskytuje pocit spoľahlivosti.

9. Honda HR-V

Honda HR-V Foto: Honda
honda hr-v 20 5b71437cd9943 Honda HR-V

Napriek svojej kompaktnosti sa Honda HR-V rýchlo osvedčila ako jedno z najlepších áut s vysokým nájazdom kilometrov. Ako subkompaktné SUV má od všestranného off-roadu naozaj ďaleko a za volantom neponúka ani veľa emócií. To je však dobrá správa pre kupujúcich ojazdených vozidiel, pretože to znamená, že väčšina majiteľov patrila k opatrným vodičom, takže je ľahké nájsť exemplár v dobrom stave. Údaje z NHTSA ukazujú, že HR-V modelového roku 2016 dostalo najviac sťažností zo všetkých modelových rokov, celkovo ich bolo 140. Toto číslo však prudko kleslo na 59 sťažností v nasledujúcom modelovom roku a naďalej klesá, pričom v roku 2021 bolo zaznamenaných iba päť sťažností. Vďaka tomu je teraz jedným z najmenej reklamovaných áut na cestách. Uvidíme, či žezlo spoľahlivosti prevezme nová generácia, ktorá sa zmenila na nepoznanie. Najmä v Európe, kde používa výlučne hybridný pohon.

10. Kia Tellluride

Kia Telluride Foto: Kia
Kia Telluride - 2019 Kia Telluride

Aj keď Kia nie je prvou značkou, ktorá sa vám vybaví pri slove spoľahlivosť, zdá sa, že len nedávno predstavené SUV Telluride v tejto disciplíne naozaj exceluje. Consumer Reports uvádza, že Telluride má perfektné skóre päť z piatich v predpokladanej spoľahlivosti a Car and Driver zverejnil, že Telluride zvládlo náročný test 40 000 míľ (cca 65 000 km), pričom jediným skutočným problémom bolo prasknuté čelné sklo. Bohužiaľ, čelné sklo sa nezdá byť jednorazovým problémom, pretože údaje z roku 2021 od NHTSA ukazujú 44 sťažností súvisiacich s týmto problémom. Kia však všetky problémy pokrýva rozsiahlou zárukou. Predpokladá sa, že vodiči by mohli so svojou Kiou Telluride najazdiť bez vážnejších porúch až 200 000 míľ (cca 320 0000 km)!

11. Nissan Patrol

Nissan Patrol Foto: Nissan
Nissan Patrol - 2022 Nissan Patrol

Nissan Patrol sa z niektorých regiónov už dávno stiahol, ale na mnohých trhoch je stále bestsellerom, a to už desaťročia. Dlhoročný off-road prvýkrát zišiel z linky v roku 1951 a odvtedy sa stále vyrába. Jedným z hlavných exportných trhov Patrolu je Austrália, kde bol prvým autom, ktoré dokázalo prekonalo púšť Simpson. V priebehu času vzniklo šesť generácií, pričom najnovšia Y62 bola predstavená v roku 2013. Vďaka svojej húževnatosti sa Patrol stal populárny aj na Blízkom východe. V Dubaji a iných častiach Spojených arabských emirátov vznikli špecializované súťaže, kde môžete vidieť Patroly s výkonom vyšším ako 1 000 koní. Na niektorých trhoch, ako napríklad v USA, sa Patrol predáva ako Nissan Armada.

12. Mercedes-Benz G

Mercedes-Benz G Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G - 2018 Mercedes-Benz G

Mercedes-Benz G sa stal predovšetkým autom slávnych a bohatých. Preto ho častejšie vídať v uliciach rušných miest ako v teréne. Pôvodne bol však navrhnutý ako vojenské vozidlo a táto húževnatá DNA mu ostala dodnes. Géčka sú v priemere spoľahlivejšie ako väčšina luxusných vozidiel a oveľa schopnejšie mimo spevnených ciest. Kupujúci, ak na to majú, si môžu dopriať doplnky a techniku, ktorá urobí z triedy G buď športiak z dielne AMG, alebo skutočný off-road do najťažších podmienok. Staršie géčka majú tendenciu byť ešte spoľahlivejšie ako novšie modely, pretože ich jednoduchšia konštrukcia a menej luxusných prvkov znamená menej porúch. Problém je však v tom, že vďaka svojmu dobrému stavu má väčšina ojazdených Mercedesov-Benz G stále vysokú cenu. I tak to môže byť dobrá investícia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ