Na trh vstupuje nová značka Aehra. Auto navrhol bývalý šéfdizajnér Lamborghini

Martin Domček, Pravda | 21.11.2022 10:00
Aehra SUV Foto:
Aehra SUV bude naozaj veľké, jeho dĺžka je 5,1 metra.
Luxusné SUV s výkonom vyše 800 koní by sa malo začať predávať už v roku 2025. Jeho cena bude zrejme začínať tesne pod hranicou 200-tisíc eur.

Ak vám názov Aehra nič nehovorí, niet sa čo čudovať. Ešte pred pár mesiacmi ho nepoznal takmer nik. Zasvätení možno vedeli, že ide o taliansko-americký startup, ktorý by chcel čeriť vody v segmente luxusných elektrických SUV a plánuje aj sedan.

Odvtedy sa však veci výrazne mohli. Spoločnosť totiž zamestnala bývalého šéfdizajnéra Lamborghini Filippa Periniho, ktorý napríklad navrhoval aj legendárny Aventador a ten sa naozaj činil. Aktuálne je totiž už na svete návrh mimoriadne excentrického SUV. V prípade tohto auta je SUV nielen označením kategórie, kam chce patriť, ale aj jeho menom. Volá sa totiž úplne jednoducho Aehra SUV.

Ide o odvážny dizajn s ultrakrátkymi prevismi a výklopnými dverami. Reálne je auto naozaj veľké, aj keď na fotkách až tak nepôsobí. Na dĺžku má 5,1 metra, šírka je rovné dva metre a výška 1,64 metra. Jeho hmotnosť by pritom mala byť pod dvomi tonami.

Aehra SUV
Aehra SUV
+9Aehra SUV

SUV Aehra má byť vybavené obrovskou 120 kWh batériou umožňujúcou dojazd cez 800 kilometrov na jedno nabitie. Batéria vraj bude pochádzať od dodávateľa z Ázie. Nabíjanie by malo byť superrýchle, použitá vraj bude 850 V nabíjacia architektúra. Auto budú poháňať tri motory – jeden na prednej náprave a dva na zadnej, celkový výkon by mal byť mierne nad hranicou 800 koní.

Prednosťou auta by mal byť ultraaerodynamický tvar s koeficientom odporu vzduchu 0,21, čo je absolútne špičková hodnota na úrovni Mercedesu-Benz EQS. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe, pretože startup ešte stále hľadá vhodných dodávateľov.

Jeho predstavitelia však povedali, že SUV by sa malo začať predávať už v roku 2025 a jeho základná cena by sa mala pohybovať niekde mierne nad hranicou 180-tisíc eur. Už v budúcom roku by chcela Aehra predstaviť aj luxusný sedan, ktorý na trh zamieri približne v rovnakom čase, respektíve krátko po SUV.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ