Chystáte sa na dovolenku? Pozor na palubné kamery! Nie všade sú legálne

Pravda, (and) | 28.04.2023 06:00
Palubné kamery sú síce skvelou pomôckou, ako objasniť dopravné nehody, ale pozor! Nie všade sú legálne. Predpisy súvisiace s ich používaním vedia poriadne zamotať hlavu. Pozrite sa, ako je to v Európe aj inde vo svete.
Palubná kamera vám môže v zahraničí poriadne... Foto: GW
Palubná kamera Palubná kamera vám môže v zahraničí poriadne skomplikovať život. V takom Portugalsku ju nesmiete ani len vlastniť. A už vôbec nie ju mať v aute. V Rakúsku vám zas za zverejnenie záznamu naparia pokutu 10 000 eur!

Pravidlá používania palubných kamier sa v jednotlivých štátoch Európy líšia. A čo je horšie, často sú nejednoznačné. Pri cestách do zahraničia sa tak môžete ľahko, a hlavne nechtiac, dostať do rozporu so zákonom a dokonca prísť k mastnej pokute. Viete, kde kameru bez okolkov používať, kde si dávať pozor na to, čo robíte so záznamom, a kde ju nesmiete v aute mať či dokonca ani vlastniť? Toto je sumár dostupných predpisov v Európe. Pripomeňme si ich po krajinách a regiónoch.

Slovensko

Na osobné, a čo je dôležité, aj na dôkazné účely u nás natáčať smiete. Ak by ste sa však rozhodli záznam zverejniť, musíte ctiť súkromie a na obraze nesmie byť konanie ľudí a ich správanie na verejnosti. Policajti pri prípadnej kontrole môžu tiež skúmať, či kamera neprekáža v zornom poli vodiča.

Nemecko

Kamery sú povolené, no ak by ste sa náhodou chceli pochváliť videom z rýchlej jazdy po nemeckej diaľnici bez rýchlostného limitu, tak vedzte, že na zázname nesmie byť rozpoznateľná ani jeden tvár či registračná značka auta.

Francúzsko

Okrem toho, že podobne ako inde nesmie kamera brániť vodičovi vo výhľade, platí aj vo Francúzsku pravidlo o súkromných a dôkazných účeloch natáčania. Špecifikom je, že ako dôkazový materiál môžete záznam odovzdať výlučne polícii.

Rakúsko

Rakúšania sú jedným z príkladov, kde nie sú pravidlá jednoznačné. Nie je to tak dávno, keď ste v Rakúsku mohli „vyfasovať“ pokutu len za obyčajnú prítomnosť nezapnutej kamery vo vozidle. A dnes? Všetky pevne inštalované kamery snímajúce verejný priestor je nutné oznámiť úradom a zaregistrovať. Tamojší automotoklub ÖAMTC však tvrdí, že palubných kamier sa to netýka. Natáčať teda môžete. Ale nesmiete nič zverejniť! Akýkoľvek záznam, kde možno rozpoznať osoby alebo vozidla, napríklad podľa registračnej značky, je nelegálny a za jeho uverejnenie je možné dostať pokutu vo výške až desaťtisíc eur. Takže radšej opatrne.

Švajčiarsko

Tu je to pekne komplikované. Používanie kamery zakázané nie je. Je tu však niekoľko podmienok. Po prvé, musíte mať zákonný dôvod, nemožno robiť záznam len tak pre nič za nič alebo ako dokument z ciest. Po druhé, všetci na videu musia vedieť, že ich nahrávate, čo je však nereálne. Po tretie, platí pravidlo proporcionality, čo znamená, že smiete nahrávať len dôležité udalosti, nie však desiatky či stovky kilometrov bežnej jazdy. Kameru by ste tak mali zapnúť až niekoľko sekúnd pred nehodou alebo iným incidentom. Rada? Nechajte ju radšej doma.

Grécko

Táto krajina je tak trochu sivou zónu. Pre osobnú potrebu sú kamery legálne, zverejňovanie záznamu a jeho použitie na poisťovacie účely je však nezákonné. Záznam je možné použiť len ako dôkaz pri obvineniach z trestných činov.

Maďarsko

Maďari to majú nastavené pomerne zvláštne. Kameru je povolené používať na osobné účely, ktoré však nikde nie sú presne uvedené. Navyše je nutné mať záznam v malom rozlíšení a v nízkej frekvencii snímok za sekundu . Je tiež potrebné zabezpečiť, že záznam nezneužije nikto ďalší a že bude po piatich pracovných dňoch zmazaný. Naše odporúčanie znie, že je lepšie kameru odstrániť, ako sa na hraniciach hrať s jej nastavením a myslieť na mazanie záznamu.

Belgicko

V tejto krajine môže byť záznam natáčaný len na súkromné účely. Jeho zverejnenie je však zakázané. Nahrávku možno použiť ako dôkaz, ale treba to najskôr oznámiť všetkým dotknutým stranám.

Portugalsko

Táto krajina je k palubným kamerám doslova nepriateľská. Kameru totiž nesmiete ani len vlastniť! Problémov sa tak môžete dočkať aj v prípade, ak kameru polícia nájde v aute vypnutú na sedadle, v priehradke alebo v kufri. Ako to má vodič urobiť, keď jediná cesta do Portugalska vedie cez Španielsko, kde je používanie kamier bezproblémové, úradníci však už nevysvetľujú.

Luxembursko

Ak budete touto maličkou krajinou prechádzať, kameru na hraniciach radšej schovajte. Smiete ju síce vlastniť, ale v žiadnom prípade ju nesmiete používať.

Poľsko

V tejto krajne sa palubné kamery zatiaľ nedostali pod drobnohľad úradov. Natáčať môžete, zverejnenie záznamu však musí ctiť zákon o ochrane osobných údajov a súkromia. Na videu preto nesmie byť možné určiť osoby a registračné značky áut.

Krajiny bez obmedzení

Okrem Ruska sú aj ďalšie krajiny s liberálnym postojom k palubným kamerám. Medzi ďalšie krajiny, kde môžete palubnú kameru používať voľne a bez ťažkostí, patrí Albánsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Gruzínsko, Chorvátsko, Taliansko, Írsko, Island, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Malta, Moldavsko, Holandsko, Nórsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Španielsko, Švédsko, Turecko a Veľká Británia. Platí jediné pravidlo, napokon tak ako všade – kamera nesmie prekážať v zornom poli vodiča a na zázname nesmú byť viditeľné tváre a značky áut.

Ázia

Tento región má najväčší potenciál pre rast počtu kamier. V Číne ich obľuba za posledné roky rastie 20-percentným tempom. Počty kamier rastú so stále sa zvyšujúcim množstvom áut aj v Južnej Kórei. A tiež v Juhovýchodnej Ázii , napríklad v Indonézii, Malajzii alebo Singapure, kde sa často používajú ako ochrana pred poisťovacími podvodmi. Japonsko sa trochu vymyká, pretože kamery sa tam používajú predovšetkým v služobných autách, taxíkoch či policajných autách na sledovanie vodičov a zvyšovanie ich efektivity.

Severná Amerika

V Kanade a USA pravidlá veľmi často určujú jednotlivé štáty. V Kanade je používanie kamier plne legálne, pretože drvivá väčšina ciest sa považuje za verejný priestor, takže nahrávaniu s cieľom vlastnej ochrany pre prípad nehody nič nebráni. Videonahrávky verejných miest a podujatí v USA kryje prvý dodatok ústavy, natáčanie súkromných akcií potom upravujú jednotlivé štáty. Sporné je to však s nahrávaním zvuku, ktoré už tak jednoznačne povolené nie je. A zatiaľ čo v Európe sú bodom rozporov predovšetkým záležitosti okolo ochrany súkromia, Spojené štáty lipnú hlavne na umiestnení kamier mimo výhľadu vodiča. Štáty ako Kalifornia alebo Colorado pripevnenie na čelnom skle povoľujú, Texas či New York nariaďujú, že na okne nesmie byť pripevnené „čokoľvek nepriehľadné“. Neznamená to síce, že sú tam kamery nezákonné, len si je nutné dobre rozmyslieť, kam ich umiestniť.

Austrália

U protinožcov sú kamery legálne vo všetkých štátoch a záznamy z nich oceňujú poisťovne aj polícia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ