Aj v Lučenci bojujú o obchvat. Centrum mesta kolabuje

TASR | 30.11.2023 20:00
lucenec1 Foto:
Lučenec už roky rokuje so Slovenskou správou ciest o vybudovaní obchvatu.
Centrom Lučenca prejde denne vyše 10 000 vozidiel, križovatkou pri Kubínyiho námestí viac ako 14 000.

Centrom Lučenca prejde denne vyše 10.000 vozidiel, križovatkou pri Kubínyiho námestí viac ako 14.000. Vyplýva to z výsledkov celoštátneho sčítania dopravy, ktoré v rokoch 2022 a 2023 realizovala Slovenská správa ciest (SSC). Samospráva by v rámci riešenia dopravnej situácie uvítala vybudovanie obchvatu mesta.

„Doprava v meste Lučenec je intenzívna z dôvodu, že historickým centrom mesta vedie cesta I. triedy. Mestské komunikácie pritom tvoria mestský okruh, ktorý využíva nákladná doprava a osobné autá, ktoré Lučencom len prechádzajú,“ skonštatovala pre TASR hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Z dát, ktoré zverejnila SSC, vyplýva, že po ceste I/75 vedúcej naprieč celým mestom i historickým centrom Lučenca prejde denne viac ako 10.000 vozidiel. Najvyťaženejším úsekom je svetelná križovatka s cestou II/585 pri Kubínyiho námestí, ktorou denne prejde približne 14.000 vozidiel. Viac ako 11.500 vozidiel prejde v priemere za deň aj Zvolenskou cestou.

zväčšiť Vyťaženosť ciest v Lučenci. Foto: Ministerstvo dopravy SR
lucenec Vyťaženosť ciest v Lučenci.

Riešenie dopravnej situácie v Lučenci vidí samospráva vo vybudovaní obchvatu mesta. Ten by mal byť realizovaný preložkou cesty I. triedy, ktorá prechádza od Veľkého Krtíša smerom na Maďarsko a Košice. „Vybudovanie obchvatu mesta by nielenže znížilo hustotu dopravy, ale tiež by zvýšilo bezpečnosť na cestách, zlepšilo kvalitu ovzdušia a malo pozitívny vplyv aj na údržbu ciest v správe mesta Lučenec,“ vysvetlila Baboľová.

O možnom vybudovaní obchvatu mesto už niekoľko rokov rokuje so SSC. V septembri sa v súvislosti s možným obchvatom v Lučenci realizoval aj kordónový dopravný prieskum, ktorého výsledky majú byť samospráve prezentované ešte v tomto roku. „Prieskum je nevyhnutný na ďalšie posúdenie realizácie obchvatu a jeho prípadnú priorizáciu v ďalšom období,“ dodala Baboľová.

K situácii sa aktuálne vyjadrila aj SSC: „Ďalšie stupne prípravy obchvatu Lučenca budú závisieť od výsledkov kordónového prieskumu sčítania dopravy, ktorý bol v meste realizovaný začiatkom jesene tohto roka. Výsledky dopravného prieskumu a dopravného modelu, ktorý vyplynie zo sčítania, budú SSC dodané do konca roka. Poloha plánovaného obchvatu vyplýva z územného plánu mesta Lučenec a SSC disponuje právoplatným územným rozhodnutím na tento obchvat,“ vysvetlil hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.