Absurdné: Reklamy na autá vo Francúzsku budú musieť odporučiť bicykel!

Martin Domček, Pravda | 10.01.2022 16:00
peugeotbycicle Foto:
Budú rekklamy na autá len takéto?
Reklamy na autá budú musieť obsahovať odkaz na ekologickejšiu dopravu. A od roku 2028 budú na "najšpinavšie" autá úplne zakázané.

Ekologickí aktivisti vo Francúzsku dosiahli svoje a reklamy na autá budú musieť – už od marca tohto roku – povinne obsahovať upozornenie na využívanie vhodnejšieho, respektíve prostredie menej zaťažujúceho druhu dopravy. Napríklad na bicykle. A to všetky bez výnimky – v televízii, na webe aj v printe. Informovala o tom agentúra AFP.

A nielen to. Reklamy navyše budú musieť obsahovať aj hashtag #SeDeplacerMo­insPolluer, teda približne niečo ako #ViacSaHybMenej­Znecistuj. Reklamy budú musieť obsahovať odporúčanie na ekologickejšie narábanie s autom, niečo podobné, ako keď musí byť v reklamách na alkohol upozornenie na riziká jeho konzumácie.

SUV Čítajte viac WWF: Francúzi chcú zákaz reklamy na SUV. Sú ‘škodná‘ ako alkohol

Automobilky budú mať tri možnosti – reklama bude musieť mať apel v štýle „Zvážte spolujazdu“, prípadne „Jazdite do práce verejnou dopravou“, alebo „Na kratšie vzdialenosti využite radšej bicykel, alebo choďte pešo“. Keďže sa pri automobiloch nerozlišuje typ pohonu, táto povinnosť upozorňovať na alternatívy sa týka aj reklám na elektromobily, čo podľa niektorých výrobcov môže byť kontraproduktívne.

A ani to nie je všetko. Reklamy budú musieť obsahovať aj triedu emisií CO2 vozidla, čo je novinka, ktorá je súčasťou rozšíreného zákona o klimatických opatreniach, ktorý francúzski zákonodarcovia schválili minulý rok.

SUV Čítajte viac WWF: Francúzi chcú zákaz reklamy na SUV. Sú ‘škodná‘ ako alkohol

Automobilky novinku akceptujú, netvária sa však nadšene. Nič iné im však ani nezostáva, pretože v prípade reklám na autá ich čaká od roku 2028 ďalšie sprísnenie – a tentokrát naozaj zásadné.

Nová francúzska legislatíva totiž od roku 2028 úplne zakáže reklamy na najviac znečisťujúce vozidlá, vypúšťajúce viac ako 123 gramov oxidu uhličitého na kilometer. Patria k nim napríklad mnohé, dnes veľmi populárne, automobily kategórie SUV.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ