Zdieľanie elektroáut na Slovensku? Naozaj funguje, v ponuke je aj Tesla Model X

Martin Domček, Pravda | 04.07.2022 14:00
HOPPYGO 1 M Foto:
Na platforme HoppyGo Slováci aktuálne zdieľajú 16 batériových elektromobilov.
Priemerná doba prenájmu elektromobilu je 2,5 dňa. Denne najazdí okolo 176 km a najlacnejší stojí na platforme HoppyGo 125 eur na deň.

Priemerný vek majiteľa elektromobilu, ktorý je ochotný na Slovensku svoje vozidlo zdieľať, je podľa carsharingovej platformy HoppyGo na Slovensku 36 rokov a žije v Bratislave. Patrí do skupiny „early adopters“ alebo k tzv. priekopníkom, teda k ľuďom, ktorí radi skúšajú nové veci a majú vzťah k novým technológiám. Ich motivácia zdieľať svoj elektromobil s ostatnými je rôzna.

Ľudia, ktorí si elektromobily požičiavajú, sú demograficky veľmi podobní majiteľom áut. Ich priemerný vek je 26 – 35 rokov a žijú vo väčších mestách. Najviac ich zaujíma praktická skúsenosť s elektromobilom. Väčšina z nich plánuje nákup prvého elektromobilu a radi by si ho preto vyskúšali vopred. „Zo všetkých rezervácií elektroáut na platforme HoppyGo ich bolo vlani preukázateľne 85 % s cieľom vyskúšať si tento typ automobilu,“ hovorí J. Andrejka, country manažér HoppyGo na Slovensku.

Elektromobily - nabíjanie Čítajte viac Neuveriteľné: Ceny elektrických 'jazdeniek' vzrástli dvojnásobne!

Na tejto platforme majitelia aktuálne na Slovensku ponúkajú celkovo 16 elektromobilov. Záujemci si môžu vyberať z modelov Tesla 3 a X, BMW i3, Renault Zoe, Škoda Enyaq iV, Hyundai Ioniq Electric alebo Hyundai Kona Electric.

Podľa interných dát HoppyGo na Slovensku najazdí elektromobil počas jedného zapožičania priemerne 446 km a priemerná doba prenájmu je 2,5 dňa. Denne tak najazdí približne 176 km. Najlacnejší elektromobil je k dispozícii na prenájom za 125 eur na deň. Dopyt po elektromobiloch tvorí aktuálne na Slovensku 9 percent zo všetkých rezervácií na carsharingovej platforme.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ