Najupchatejšie mestá sveta. Pozrite sa, koľko dní v nich strávili vodiči v zápchach

Martin Domček, Pravda | 19.01.2023 20:00
zápcha, bratislava Foto:
V rebríčku tisíc monitorovaných miest s najkomplikovanejšími zápchami nechýba ani Bratislava.
V prvej trojke miest s najväčšími kolónami sú dve európske metropoly. V rebríčku nechýbajú Praha a ani Bratislava.

Združenie INRIX vyvinulo vlastnú analytickú metódu, založenú na veľkých dátach, ktorou preskúmala tisícovku miest v 50 krajinách sveta a snažila sa zistiť, v ktorých sa vodiči musia vysporadúvať s najväčšími dopravnými zápchami. Údaje pochádzajú hlavne z dát z mobilných telefónov a GPS navigácií.

Rebríček je pomerne obsiahly a indexový – okrem času v zápchach zohľadňuje ceny palív, priemerné rýchlosti a ekonomické škody, spôsobené zápchami. Krajinou, ktorá v ňom výrazne absentuje je Čína. Mestá v nej by zrejme poradím poriadne zamávali. V nižšie uvádzanej tabuľke je zoznam desiatich najupchatejších miest podľa organizácie Inrix aj s časom v hodinách, ktoré v ich centrách minulý rok vodiči stratili a s priemernou rýchlosťou na poslednej míli.

A čo z neho vyplýva? Niekoľko zaujímavostí. Napríklad to, že vo väčšine sveta sa doprava dostáva do rovnakých intencií, ako v „predcovidovej“ ére. Z našej tabuľky to síce nevidno, ale na tomto odkaze nájdete komplexnú štúdiu v interaktívnej podobe v angličtine, kde je súčasťou rozsiahlejších porovnaní aj tento údaj.

Ak máme byť konkrétni, tak vyše 40 percent zo skúmaných mestských aglomerácií v Európe sa v súčasnosti potýka s väčšími dopravnými zápchami, než v čase pred pandémiou, v USA je to takmer rovnaké, ide o 39 percent. Z tabuľky vyčnieva Veľká Británia, kde je doprava po pandémii podstatne komplikovanejšia, než pred ňou – a to až v 72 percentách skúmaných miest.

Značka - 100 km/h Čítajte viac Briti chcú zachrániť svet znížením maximálky na 100 km/h. Pomôže to?

Niet sa preto čo diviť, že mestom s najväčšími zápchami zo všetkých vyše tisíc skúmaných miest na celom svete sa stal Londýn. Tam vodiči minulý rok stratili v zápchach neuveriteľných 156 hodín. Ak by sme to prerátali na kalendárne dni, je to akoby tam za rok strávili šesť a pol dňa svojho života.

Ak by sme to prerátali na pracovné dni s osemhodinovým pracovným časom, je to takmer 20 dní, teda v podstate celý mesiac. V prvej trojke je aj Paríž, kde vodiči minulý rok stratili v zápchach 138 hodín. Medzi dve európske metropoly sa dostalo americké Chicago, ktoré v tomto neveselom parametri zaostalo za Londýnom len o hodinu. Ako sme už napísali – rebríček je zostavený nielen podľa času, stráveného v zápchach, ale ide o index, zohľadňujúci viacero faktorov.

V tabuľke nájdeme aj hlavné mestá Česka a Slovenska. Prahe v ňom patrí 85. priečka, vodiči tam v zápchach v priebehu uplynulého roku strávili 53 hodín a „na poslednej míli“ sa autá pohybovali priemernou rýchlosťou 17 km/h. Menej času v zápchach strávili vodiči napríklad v Barcelone, Ankare, alebo Liverpoole. Bratislave patrí 161. priečka, vodiči v slovenskom hlavnom meste v uplynulom roku strávili v zápchach v priemere 41 hodín a doprava je v ňom z tohto pohľadu približne rovnako komplikovaná, ako napríklad v nemeckých Brémach.

Desať miest s najhoršími dopravnými zápchami:

# 2022 (# 21) Mesto Krajina Stratený čas (h) Priem. rýchlosť (km/h)
1. (1.) Londýn UK 156 16
2. (6.) Chicago USA 155 18
3. (2.) Paríž FRA 138 18
4. (18.) Boston USA 134 18
5. (5.) New York USA 117 18
6. (8.) Bogota KOL 122 18
7. (22.) Toronto CAN 118 16
8. (32.) Miami USA 105 24
10. (36.) Palermo IT 121 14
         

Zdroj: INRIX

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ