Výroba elektromobilov na Slovensku prudko vzrastie. Zapojí sa Trnava, Nitra, Žilina aj východ

Pravda, Tomáš Andrejčák | 07.02.2023 12:00
Na Slovensku budeme vyrábať stále viac elektromobilov. Aktuálne tvoria asi 15 percent zo všetkých nových áut. Na zmenu výroby sa už pripravuje aj automobilka pri Trnave. V Žiline spustia výrobu elektromobilov v roku 2025, Volvo na východnom Slovensku v roku 2026 a Jaguar Land Rover do konca dekády.
Slovensko má šancu stať sa už do konca dekády... Foto: Robert Hüttner, Pravda
automobilka PSA, Trnava Slovensko má šancu stať sa už do konca dekády jedným z najväčších výrobcov elektromobilov v Európe.

Z výrobných liniek v Trnave ročne zíde vyše 300-tisíc áut, štvrtina z nich s ekologickým pohonom. Už o dva roky by mal ich podiel tvoriť viac ako polovicu. Transformácia výroby sa začne od apríla. Informovala o tom RTVS. Hovorca automobilky Stellantis Michal Nič pre RTVS povedal, že nový model začnú vyrábať v januári 2024. Postupný nábeh avizujú do septembra alebo októbra 2024. Celková investícia je na úrovni 180 miliónov eur. O aký model alebo modely pôjde, je zatiaľ tajomstvom. Mohlo by ale ísť o elektrického nástupcu Citroënu C3.

Podľa odborníkov sú zmeny nevyhnutné aj v ostatných závodoch u nás. Automobilky vo vyjadreniach zostávajú skôr vo všeobecnej rovine, o konkrétnych plánoch pre závody zatiaľ nehovoria v Bratislave, Žiline ani v Nitre. „Naším cieľom je dosiahnuť nulové emisie uhlíka v rámci dodávateľského reťazca, produktov a operácií do roku 2039. Všetky modely budú dostupné v čisto elektrickej forme do konca desaťročia,“ skonštatoval hovorca Jaguar Land Rover Slovensko Dávid Košťál.

superb Čítajte viac Volkswagen začal v Bratislave s predsériovou výrobou Passatu a Superbu

„Ak by výroba neprechádzala na elektromobily, tak by sme postupne strácali trhy, konkrétne sme zhodnotili, že aktuálne by sme prišli o asi 74 percent našich geografických trhov,“ podotkol riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský. Výroba elektromobilov stúpne aj v žilinskej Kii. Centrála automobilky už totiž potvrdila, že od roku 2025 bude na Slovensku vyrábať elektromobil veľkosti Kie Ceed. Vylúčená nie je ani výroba dvoch nových elektrických crossoverov.

A k výrobcom elektromobilov sa od roku 2026 pridá aj Volvo vo svojom novom závode na východnom Slovensku v priemyselnom parku Valaliky, do ktorého investuje 1,2 miliardy eur. Pôjde o fabriku určenú len pre elektrické modely s ročnou kapacitou 250 000 kusov. Zatiaľ čo produkcia elektromobilov bude rásť, ich počet na cestách sa zvyšuje len pomaly. Pomôcť by mohli opatrenia, ktoré si štát zadefinoval aj v akčnom pláne pre elektromobilitu. Ten musí ešte odobriť vláda.

ZDROJ: RTVS

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ