V Česku spustili do prevádzky revolučné železničné priecestie. Skoncuje s hazardom?

Tomáš Andrejčák | 07.02.2023 14:00
Vodiči na železničných priecestiach často riskujú. A zväčša to ostane bez postihu, teda ak nedôjde k nešťastiu. Českej polícii však už došla s hazardérmi trpezlivosť. Preto testuje nové zariadenie, ktoré má odhaliť tých, ktorí sa rozhodnú prejsť cez koľaje, aj keď ich pred prichádzajúcim vlakom varuje svetelná signalizácia.
Zariadenie na železničnom priecestí v Česku... Foto: Polícia ČR
Železničné priecestie Zariadenie na železničnom priecestí v Česku urobí videozáznam previnilca a odošle ho polícii.

Je to asi to najnebezpečnejšie, čoho sa môžete dopustiť za volantom auta – prejsť cez železničné priecestie, hoci vás pred prichádzajúcim vlakom varuje zvuková a svetelná výstraha. Alebo sú dokonca spustené rampy. Napriek tomu sa to ale deje pomerne často, len o tom nevieme, pretože tento priestupok nik nezaznamená. V Česku s tým chcú nadobro skoncovať. Tamojšia polícia už na železničnom priecestí pri obci Vendryně testuje nové zariadenie na automatické ohlásenie nezákonných prejazdov.

Nórsko - zrážka s vlakom Čítajte viac Nórski ‘Pat a Mat‘: Zrážka kamióna s vlakom bola brutálna!

Miesto nebolo vybrané náhodne. Napriek tomu, že toto priecestie je vybavené nielen výstražnými svetlami, ale aj rampami, množili sa tu prípady, keď si vodiči z prichádzajúceho vlaku nerobili ťažkú hlavu. Radnici mesta Třinec jednoducho došla trpezlivosť a tak sa v spolupráci s Riaditeľstvom služby dopravnej polície rozhodla zakročiť. Na priechod namontovala zariadenie, ktoré je akýmsi „železničným radarom“, ktorý sa aktivuje spolu s výstražným znamením a po uplynutí času na bezpečnú reakciu vodiča zaznamená každý neoprávnený prejazd, samozrejme, aj s videom vozidla previnilca.

nehoda, kamion, vlak Čítajte viac Ukryje sa v mŕtvom uhle kamióna celý vlak? Nehoda tomu nasvedčuje

Zariadenie má byť imúnne voči hmle, dažďu alebo sneženiu a rozlišuje aj zahraničné registračné značky. Spracovanie dát prebieha automaticky. Pri vozidlách do 3,5 tony odošle záznam, preukazujúci nepovolený prejazd, na server polície a odtiaľ na príslušnú obec. Pri vozidlách nad 3,5 tony putuje záznam priamo na dopravný inšpektorát Polície ČR. VU našich západných susedov to znamená stratu siedmich trestných bodov, pokutu 5 000 korún, prípadne stratu vodičského oprávnenia na pol roka.

Pokuty budú vítaným príspevkom pre rozpočet obcí. Keďže sa zariadenie osvedčilo, polícia ho nasadila do ostrej prevádzky 1. februára a počíta s tým, že po pilotnom projekte zavedie „železničné radary“ aj na ďalšie priecestia v celej Českej republike.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ