Horí ďalšia loď, ktorá prepravuje autá. Zrejme opäť kvôli elektromobilu

Martin Domček | 26.07.2023 21:19
Fremantle Highway Foto:
Neďaleko Holandska horí nákladná loď, ktorá preváža približne tritisíc áut.
Na lodi Fremantle Highway je približne tritisíc áut, vrátane 350 kusov Mercedesov-Benz. Požiar zatiaľ nie je pod kontrolou.

Mnohí si možno ešte spomenú na požiar lode Felicity Ace zo začiatku minulého roku. Tá prepravovala do zámoria európske autá v hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov. A veľká väčšina z nich patrila k tým najluxusnejším.

Keď to už vyzeralo tak, že loď sa podarilo uhasiť a stabilizovať, Felicity Ace sa približne 350 kilometrov od pobrežia portugalských Azorských ostrovov v búrke potopila. S ňou do hĺbky vyše tritisíc metrov kleslo 80 automobilov Lamborghini, vyše 170 áut značky Bentley a niekoľko stoviek automobilov Porsche, vrátane vyše sto kusov Porsche Cayenne z Bratislavy.

Felicity Ace Čítajte viac S Felicity Ace sa potopili skutočné poklady. Aj desiatky Porsche z Bratislavy

Požiar lode, jej následné zničenie, rovnako ako zničenie kompletného nákladu podľa vyšetrovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila lítiovo-iónová batéria jedného z elektromobilov, ktorá sa vznietila. Takúto batériu je extrémne ťažké uhasiť, čo spôsobilo šírenie požiaru a zánik lode.

Návrat dovolenkárov z horiaceho Grécka: Ako na Titanicu
Video

Už pred touto tragédiou niektoré námorné spoločnosti, napríklad nórska Havila Kystruten, prepravu elektromobilov kvôli ich problematickému haseniu úplne zakázali. Po zničení Felicity Ace tieto hlasy silneli ešte viac a objavili sa požiadavky na vytvorenie špecifických bezpečnostných pravidiel pre prepravu batériových áut, teda elektromobilov a plug-in hybridov a najmä na úpravy systémov hasenia, pretože tie aktuálne používané sú pri požiari elektrických áut prakticky neúčinné.

Aktuálne sa objavili informácie o požiari ďalšej nákladnej lode, prepravujúcej približne 3 000 áut, ktorý taktiež podľa predbežných vyjadrení zavinila batéria elektromobilu, ktorá sa vznietila. O aké autá presne ide ešte nie je jasné, no malo medzi nimi byť aj 350 Mercedesov-Benz, vrátane elektrických.

Pri požiari 199 metrov dlhej lode Fremantle Highway, ktorý vznikol pri pobreží Holandska v stredu ráno dokonca prišiel o život najmenej jeden člen posádky a viacerí utrpeli zranenia. Oheň sa vraj začal šíriť tak rýchlo, že minimálne šesť námorníkov mu dokázalo uniknúť jedine skokom cez palubu. „Posádka sa pokúšala zahasiť požiar svojpomocne, no nepodarilo sa jej to. Nanešťastie, jedna osoba zomrela a viacero ďalších bolo zranených,“ uviedla holandská pobrežná stráž vo vyhlásení. Loď Fremantle Highway ešte stále horí asi 50 kilometrov (27 námorných míľ) severne od holandského ostrova Ameland, ktorý je súčasťou Západofrískych ostrovov v Severnom mori.

Aktuálne ešte požiar nie je plne pod kontrolou a nie je vylúčené, že loď sa nepodarí zachrániť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ