TÜV Report 2024: Ktoré kompakty sú spoľahlivé a ktoré vás môžu nemilo prekvapiť?

Matej Mikula | 29.01.2024 06:00
Popularita SUV a crossoverov neustáva, ale ako rodinné autá sa stále uplatňujú aj modely nižšej strednej triedy. Ich spoľahlivosť je tak dôležitým faktorom pre kupcov nových ako aj ojazdených vozidiel.
Volkswagen e-Golf je najmenej poruchovým... Foto: Volkswagen
Volkswagen e-Golf 2017 Volkswagen e-Golf je najmenej poruchovým kompaktom v kategórií dvojročných a trojročných vozidiel.

Nemecká sieť technických kontrol TÜV každoročne uverejňuje výsledky spoľahlivosti áut, v podobe tzv. TÜV Reportov. Autám udelí index poruchovosti a ten určí, či je model poruchový alebo spoľahlivý. Automobily sú rozdelené do vekových kategórií a do úvahy sú brané len nedostatky z 18 oblastí prevádzky auta, ktoré určuje zákon. Ide teda o objektívne hodnotenie, ktoré nezohľadňuje užívateľskú spokojnosť motoristov. Okrem toho index nie je ovplyvnený počtom najazdených kilometrov.

Poškodili ste dopravnú značku či semafor? Kedy ide o trestný čin? A čo vám hrozí?

Video
TÜV Report 2016 Čítajte aj TÜV Report 2024: Megarebríček spoľahlivosti starších áut odhaľuje známych hriešnikov

Na druhej strane vďaka 10,2 milióna skontrolovaných vozidiel majú TÜV Reporty dostatočnú výpovednú hodnotu. Do tohtoročného vydania sa dostalo 221 modelov, čo v praxi pokrýva všetky bežne rozšírené vozidlá v Európe. Autá nižšej strednej triedy stále patria medzi typické rodinné autá, hoci ich úlohu postupne preberajú SUV a crossovery. Výhodou kompaktov ale je ich často priaznivejšia cena. Zoznam tých najspoľahlivejších a najmenej spoľahlivejších nájdete na nasledujúcich stranách.

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Golf (2017) Foto: Volkswagen
Volkswagen e-Golf 2017 Volkswagen e-Golf (2017)

Elektrický variant wolfsburgskej legendy je najmenej poruchovým kompaktom v kategórií dvojročných a trojročných vozidiel. Pozadu neostávajú ani spaľovacie verzie Golfu, ktoré sa medzi staršími autami pravidelne umiestňujú v prvej desiatke. Príkladom je Golf Sportsvan a Golf Plus.

Mercedes-Benz triedy A

Mercedes-Benz triedy A (2018) Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz triedy A 2018 Mercedes-Benz triedy A (2018)

Modely Mercedesu-Benz sa zvyčajne umiestňujú v horných častiach TÜV Reportov a kompaktný hatchback a sedan triedy A to potvrdzuje. Zároveň sa vysoko umiestňuje aj trieda B, ktorá využíva rovnakú techniku.

BMW radu 1

BMW radu 1 (2019) Foto: BMW
BMW radu 1 2019 BMW radu 1 (2019)

Bavorská automobilka sa v posledných rokoch prekvapivo umiestňuje na chvoste rebríčkov stredne starých áut. Platí to však pre rad 5 a veľké SUV X5 a X6. Kompaktný rad 1 patrí podľa najnovšieho TÜV Reportu medzi spoľahlivé.

Mazda 3

Mazda 3 (2019) Foto: Mazda
Mazda 3 2019 Mazda 3 (2019)

Pokiaľ ide o japonské autá nižšej strednej triedy, najlepší výsledok medzi najmladšími vozidlami si pripísala Mazda 3. V starších kategóriách uspeli jej príbuzný CX-3 a Mazda 2.

Audi A3

Audi A3 Sportback (2020) Foto: Audi
Audi A3 Sportback 2020 Audi A3 Sportback (2020)

Aj tretí člen nemeckej prémiovej trojice má zástupcu medzi najspoľahlivejšími kompaktmi. Model A3 potvrdzuje spoľahlivosť značky, ktorú dokazujú aj vysoké umiestnenia v iných segmentoch.

Peugeot 308

Peugeot 308 (2021) Foto: Peugeot
Peugeot 308 2021 Peugeot 308 (2021)

Francúzske automobilky nemajú povesť spoľahlivých a dokazuje to aj model 308, ktorý sa zaradil medzi najporuchovejšie kompakty, a to už v kategórií najmladších áut.

Renault Megane

Renault Megane (2015) Foto: Renault
Renault Megane 2015 Renault Megane (2015)

Nelichotivú reputáciu francúzskych značiek potvrdzuje aj zástupca nižšej strednej triedy z dielne Renaultu, ktorým je model Megane. V jeho neprospech hovorí dlhodobá nespoľahlivosť, keďže medzi najhoršími sa umiestnil hneď v niekoľkých vekových kategóriách.

Ford Focus

Ford Focus (2022) Foto: Ford
Ford Focus 2022 Ford Focus (2022)

Americká automobilka nepatrí medzi premiantov spoľahlivosti, čoho dôkazom je aj Focus. Kedysi patril medzi najpredávanejšie modely nižšej strednej triedy, no jeho kariéra sa končí a lúči sa s ňou pozíciou medzi najporuchovejšími kompaktmi.

Škoda Scala

Škoda Scala (2019) Foto: Škoda
Skoda Scala 2019 Škoda Scala (2019)

Nelichotivé skóre českého kompaktu medzi dvojročnými a trojročnými autami je prekvapením. Z koncernových značiek sa medzi menej spoľahlivé radí podľa výsledkov TÜV Reportov Seat. Medzi staršími autami už modely Škody na dne tabuliek nie sú, takže Scala je pravdepodobne smolná výnimka.

Dacia Logan

Dacia Logan (2017) Foto: Dacia
Dacia Logan 2017 Dacia Logan (2017)

Rumunský model je na hranici medzi segmentmi B a C, no často plní úlohu práve rodinného auta. Jeho väčšia poruchovosť a v minulých generáciách aj podpriemerná kvalita sú dlhodobo známe a rebríčky TÜV to potvrdzujú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ