Týchto 15 vecí skontrolujte na aute po zime. Oplatí sa to

Tomáš Andrejčák | 29.02.2024 06:00
Zima dá autám poriadne zabrať. Sneh, soľ, škvára, výtlky, to všetko zanechá na vozidlách svoju stopu. Nad jarnou servisnou prehliadkou preto neváhajte. Oneskorená údržba vás môže stáť podstatne viac.
Niektoré úkony pri jarnej údržbe zvládnete aj... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
pneuservis, pneumatika, vymena pneumatik Niektoré úkony pri jarnej údržbe zvládnete aj sami. No návšteva servisu, je lepšie riešenie. Doma totiž nedokážete skontrolovať geometriu náprav či vyvážiť kolesá po prezutí.

Spomeňme napríklad používanie zimných pneumatík pri vyšších teplotách. Stačí jeden mesiac oneskoreného prezutia a na horúcom asfalte sa ich životnosť podstatne skráti. Zničiť však môžete veľmi ľahko aj letné pneumatiky. Po zime je totiž často narušená geometria náprav. Tá vedie k nerovnomernému opotrebovaniu dezénu. Kontrola a nastavenie geometrie pritom nie je drahá záležitosť.

Prezutie pneumatík: Je čas meniť zimné gumy za letné?

Video

Nejde však len o ekonomické hľadisko. Podstatná je aj bezpečnosť. Nesprávna geometria má napríklad zásadný vplyv na smerovú stabilitu vozidla, ako aj na stabilitu počas prudkého brzdenia. O význame bŕzd, ktoré v zime tiež trpeli vlhkom, mrazom a posypmi, azda ani nemá zmysel diskutovať. Ich kontrola vrátane kontroly bodu varu brzdovej kvapaliny by mala byť samozrejmosťou.

ADAC - test letných pneumatík R16 - 2023 Čítajte viac ADAC: Toto je prvý megatest 50 letných pneumatík. Pozor na Čínu

Podobne je to s neošetrením protikoróznej ochrany karosérie od kamienkov a posypov. Kým umytie podvozka tlakovou vodou a následné ošetrenie protikoróznym sprejom na poškodených miestach stojí pár eur, pri tmelení, vyváraní či lakovaní musíte počítať s neporovnateľne vyššou investíciou. A autu rozhodne nezaškodí ani veľké „jarné upratovanie“. Vyložte z kufra lopatu, škrabku či snehové reťaze. To všetko zvyšuje hmotnosť a spotrebu.

Diagnostika vozidla je tiež čosi, čo doma... Foto: Ivan Majerský
Peugeot 308 1,6 e-HDi - servis Diagnostika vozidla je tiež čosi, čo doma nezvládnete.

Ak ste skutočný pedant, určite sa vaše auto neurazí, keď sa budete zaujímať aj o niektoré detaily. Napríklad o stav tesniacich manžiet na polosiach či o ošetrenie pántov dverí sprejmi na teflónovej báze. Vhodné je vymeniť vzduchový filter, vypustiť kondenzát palivového filtra a vyčistiť výparník klimatizácie protibakteriálnym sprejom.

Motorový olej Čítajte viac Kedy a ako správne doliať olej? Tu je 6 jednoduchých rád

Jarné „upratovanie“ teda prináša množstvo servisných úkonov. Na niektoré stačíme sami, no je otázne, či vynechaním návštevy servisu naozaj ušetríte. Uveďme príklad. Naozaj spotrebujete celý protikorózny sprej, silikón či zinkový nástrek? Bez montážnej jamy, rampy alebo zdviháka tiež nedokážete zbaviť podvozok nánosov agresívnej soli a nečistôt pod výfukovým potrubím či v podblatníkoch.

V servise však trvajte najprv na preventívnej prehliadke a až potom si ujasnite rozsah prác. Aby ste neboli výslednou cenou zaskočení. Výhodou je, že na jar sa servisy predháňajú v akciách, počas ktorých sú prehliadky buď zadarmo, alebo za pár symbolických eur. Využite teda príležitosť. Servisy sú na rozdiel od predajní áut stále otvorené.

Čo je dobré skontrolovať po zime

1. Podvozok

Spodok auta potrebuje dôkladné umytie vodou a saponátmi. Zbavíte ho silne korozívnej soli a nečistôt zo zimných posypov. Umývanie podvozku v autoumyvárňach sa ale neodporúča. Lepšie je ručné umytie.

2. Karoséria

Aj karoséria je po zime zanesená nečistotami a soľou, najmä v oblasti podbehov a pántov dverí. Umytie na umývacej linke nestačí. Vhodné je použiť tlakovú vodu. Situáciu si môžete uľahčiť využitím služieb ručných umyvární.

3. Tesnosť motora

Ak je auto na zdviháku, je dobré skontrolovať tesnosť olejovej vane motora a prevodovky. Mastné fľaky jasne svedčia o úniku olejovej náplne.

4. Tesniace manžety

Ak ste pedant, je dobré skontrolovať funkčnosť tesniacich manžiet riadenia a polosí. Ich poškodenie môže veľmi nepriaznivo pôsobiť na životnosť čapov a kĺbov.

5. Brzdy

Okrem samotnej kontroly účinnosti bŕzd, je dobré preveriť bod varu brzdovej kvapaliny.

6. Sklá

Sklenené časti trpia v zime odstreľujúcimi kamienkami. Malé poškodenia je výhodné opraviť ešte predtým, než sa puklina rozrastie. Je to neporovnateľne lacnejšie.

7. Svetlá

Ak ste počas zimy vymieňali žiarovku, je vhodné nastavenie stretávacích a diaľkových svetiel. Samozrejme, týka sa to starších áut. Pri tých nových s diódami nemáte šancu.

8. Pneumatiky

Prezutie zimných pneumatík za letné je nevyhnutné. Pri vysokých teplotách zimné „gumy“ ničíte. Po výmene by malo byť samozrejmosťou vyváženie kolies. Platí to aj v prípade, ak meníte pneumatiky spolu s diskami. Ak máte celoročné pneumatiky alebo ste neprezúvali, skontrolujte hĺbku dezénu. Tá musí byť zo zákona minimálne 1,6 mm po celej šírke behúňa pneumatiky. A skontrolovať treba aj tlak.

9. Nápravy

Pri výmene pneumatík si dajte skontrolovať aj geometriu náprav. Tá má výrazný vplyv na kvalitu jazdných vlastností a bezpečnosť. Ale aj na životnosť pneumatík.

10. Stierače

Gumičky stieračov dostanú v zime poriadne zabrať. Často stratia pôvodnú pružnosť a sú prakticky nefunkčné. Treba ich vymeniť. A funguje vám správne ostrekovanie okna?

11. Motor

Samotný motor nevyžaduje žiadnu zvláštnu pozornosť. Netreba meniť olej ani chladiace médium. Je však dobré skontrolovať stav týchto prevádzkových kvapalín.

12. Akumulátor

Batéria je v zime namáhaná studenými štartmi. Bezúdržbové akumulátory nevyžadujú žiadnu zvláštnu starostlivosť. Pri starších batériách však skontrolujte hustotu a množstvo elektrolytu. Nízky stav nabitia by vám mala signalizovať kontrolka. Ak ale batéria prežila zimu, nemala by náhle odísť v teplejšom počasí.

13. Filtre

Po zime je vhodné vyčistiť vzduchový filter tlakovým vzduchom. Ak je však príliš zanesený alebo poškodený, je lepšie ho vymeniť.

14. Klimatizácia

Klimatizáciu ste v zime príliš nepoužívali, preto sa v jej výparníku množili baktérie spôsobujúce zápach a alergie. Preto je nevyhnutné vydezinfikovať výparník antibakteriálnym sprejom.

15. Interiér

Vaše auto sa rozhodne neurazí, ak sprejom premažete pánty dverí, ošetrite gumové tesnenia dverí, povysávajte interiér, z kufra vyberte všetky nepotrebné predmety, ako sú trebárs snehové reťaze alebo lopata, a vojdite do jarnej sezóny s čistým štítom.

Čo by mala obsahovať servisná prehliadka

servis elektrické auto Foto: Ľuboš Pilc
Kia e-Niro - servis servis elektrické auto

1. Kontrola funkčnosti svetiel

2. Kontrola nastavenia svetiel

3. Kontrola bŕzd na valcovej skúšobni

4. Kontrola stavu pneumatík

5. Kontrola množstva brzdovej kvapaliny a bodu varu

6. Kontrola tesnosti chladiacej sústavy

7. Kontrola množstva chladiacej kvapaliny

8. Kontrola stavu akumulátora a pólových vývodov

9. Kontrola množstva motorového oleja

10. Kontrola funkčnosti ostrekovačov svetiel

11. Kontrola funkcie stieračov

12. Kontrola funkcií riadenia a spojky

13. Kontrola elektrickej výbavy vozidla

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ