Vznikla koalícia proti bezhlavej elektromobilite. Vedú ju Japonci

Martin Domček, Pravda | 22.11.2021 14:00
Francúzsko Paríž  Autosalón elektromobil Foto:
Najmä v Európe sú elektromobily považované za jedinú možnú cestu vývoja ekomobility. Inde sú však k nim skeptickejší. (Na foto šéf koncernu VW Herbert Diess.)
Päť automobiliek sa spojilo, aby sa postavili názoru, že elektromobily sú jedinou ekologickou alternatívou pre dopravu budúcnosti.

Na glasgowskom klimatickom summite (COP26) sa šesť automobiliek rozhodlo podpísať deklaráciu, že najneskôr do roku 2040 skočia s výrobou a predajom áut so spaľovacími motormi. Patria k nim Volvo, americké automobilky Ford a General Motors, Mercedes-Benz, čínsky BYD Co. a Jaguar Land Rover, patriaci indickému koncernu Tata Motors.

Navyše Európska komisia chce od roku 2030 vyžadovať zníženie priemerných emisií nových automobilov o 55 percent a od roku 2035 o 100 percent v porovnaní s úrovňami z roku 2021. Vďaka tomu budú mať všetky nové automobily registrované od roku 2035 nulové emisie. Inak povedané – znamená to faktický zákaz spaľovacích motorov.

Akio Toyoda Čítajte viac Neuveriteľné! Greenpeace považuje Toyotu za ‘špinavú‘ značku

Mnohí odborníci však pred nepremyslenými krokmi politikov a niektorých „prvoplánovo mysliacich ekológov“ varujú, otvorene sa im však, až na výnimky, žiadna veľká automobilka nepostavila. Až doteraz. Do čela odboja sa postavila Toyota, čo vzhľadom k jej opakovane deklarovanému „elektrickému skepticizmu“ neprekvapuje.

Podporu – a to dokonca verejne deklarovanú a oficiálnu – našla u ďalších veľkých automobiliek, zatiaľ bez výnimky japonských. Patria k nim Mazda, Subaru a pridali sa aj dvaja výrobcovia motoriek – Yamaha a Kawasaki. Všetky verejne vyhlásili, že chcú udržať dlhodobo spaľovacie motory pri živote, pričom však nezabúdajú na ekológiu.

JATO Dynamics - emisie 2019 Čítajte viac Nemeckí ekológovia pokračujú v útoku na BMW, Daimler a VW

Odmietajú presadzovanie elektromobility ako jedinej správnej a ekologickej cesty a upozorňujú na to, že veľmi ďaleko pokročil vývoj ekologických syntetických palív, ktoré by fosílne palivá mohli nahradiť a podporujú aj vodíkový pohon, ako ďalšiu, neprávom odpisovanú, alternatívu batériových elektromobilov.

Tie sú podľa nich jednou z možných ciest, ktorá by sa však nemala prijímať nekriticky a dôležité je podľa nich pracovať a presadzovať aj ďalšie ekologické alternatívy, spojené aj so spaľovacími motormi a ich ďalším vývojom. Zostáva už len veriť, že japonská iniciatíva prinesie trochu viac rácia a nadhľadu do diskusie, v ktorej bola doteraz akákoľvek pochybnosť o elektromobilite ako jedinej možnej ceste „k záchrane ľudstva“ vydávaná priam za rúhanie sa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ