Ferrari Purosangue: Maranellské SUV je odhalené. Urus to bude mať ťažké

Tomáš Andrejčák | 24.02.2022 18:00
Prvé SUV od Ferrari má premiéru naplánovanú tento rok. Pozrieť si ho však môžeme už dnes. Na sociálne siete unikli totiž snímky prototypu priamo z Maranella. Potvrdzujú to, čo mnohí očakávali. Až také SUV to nebude. Samotné Ferrari hovorí o FUV, teda o Ferrari Utility Vehicle.
Ferrari Purosangue nebude klasickým SUV, ale... Foto: Instagram/wilcoblok
Ferrari Purosangue - uniknuté snímky Ferrari Purosangue nebude klasickým SUV, ale čímsi, čo by mohlo pripomínať zvýšené a praktickejšie GTC4 Lusso.

V Maranelle z toho asi nebudú nadšení, ale na sociálnych sieťach sa začali šíriť snímky najočakávanejšej tohtoročnej novinky – nového Ferrari Purosangue. Tento „plnokrvník“ bude zároveň prvým modelom značky v segmente SUV. Jeho príchod je logický. Pred popularitou športovo-úžitkových áut už kapitulovali Lamborghini, Porsche, Bentley či Aston Martin. A svoje želiezko do ohňa chystá aj Lotus. Jednoducho, novinka, i keď v rozpore s históriou značky, má obrovský obchodný potenciál. A to nemohli vo Ferrari prehliadať donekonečna, i keď to nie je tak dávno, čo v Maranelle podobné úvahy odmietali.

Ferrari - výroba Čítajte viac Pracovať vo Ferrari nie je zlé. Zamestnancom dalo odmeny 12 000 eur!

Bývalý šéf automobilky Luca di Montezemolo nechcel o takomto projekte dokonca ani len počuť. A v istom zmysle mal pravdu. Ferrari je skutočný poklad a zaslúži úctu k tradícii. A navyše, Ferrari je doslova „fabrikou na peniaze“. Aj bez SUV predalo vlani viac áut ako konkurenčné Lamborghini spolu s Urusom. Možno aj preto bude novinka trochu iná ako jej priami konkurenti. Nepôjde o SUV v pravom zmysle slova. Potvrdzujú to práve uniknuté snímky. Samotné Ferrari hovorí o takzvanom FUV, teda o Ferrari Utility Vehicle, o čomsi, čo bude praktickejším Ferrari, na ktoré si už automobilka brúsila zuby dlhšie.

Ako vidieť, chýbať nebude ani plastová ochrana... Foto: Instagram/wilcoblok
Ferrari Purosangue - uniknuté snímky Ako vidieť, chýbať nebude ani plastová ochrana podvozka.

Purosangue si tak môžeme predstaviť ako zvýšené GTC4 Lusso. Predná časť sa odvoláva na dizajn SF90 Stradale a tá zadná s dvoma pármi výfukov zas evokuje 296 GTB. Teda novšie maranelleské modely. Samozrejme, nechýba ani decentná plastová ochrana zvýšeného podvozka. V takejto podobe by Purosangue nemusel uraziť ani tých najortodoxnejších vyznávačov maranellskej značky. Kým dizajn už nie je tajomstvom, technika áno. Skloňuje sa viacero možností. Vylúčený nie je hybrid z Ferrari 296 GTB, ktorého srdcom je preplňovaný motor 2,9 V6.

Ferrari Daytona SP3 - 2022 Čítajte viac Ferrari Daytona SP3: Táto ‘spomienka‘ má 840 koní!

Ale k slovu sa môže dostať aj dvakrát preplňovaný 8-valec z SF90 Stradale, či dokonca atmosférický 12-valec 6,5 V112 z Ferrari 812 Superfast. Ten by asi Purosangue a DNA Ferrari slušal najviac. Do príchodu normy Euro 7 je ešte nejaký ten čas, takže Purosangue by si mohol dovoliť takúto rozlúčku s čisto fosílnou érou. A bola by naozaj veľkolepá. Čakať na viac informácií už nebudeme dlho. Premiéra je, ako sme spomínali, naplánovaná na tento rok. A možno Ferrari radšej Purosangue odhalí skôr, aby zabránilo ďalším únikom, ktoré túto novinku skôr poškodzujú, než aby jej prospievali. Jej predaj odštartuje v roku 2023.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ