Taxíkmi proti dronom! Toto navrhuje poslanec ruskej štátnej dumy

Tomáš Andrejčák | 05.06.2023 14:00
Moskva sa stala v máji svedkom viacerých dronových útokov. Príležitosť „blysnúť sa“ si nenechali ujsť ani poslanci ruskej štátnej dumy. Navrhujú zapojiť do boja proti bezpilotným lietadlám taxikárov.
Bude proti dronom bojovať aj nový Moskvič 3?... Foto: Moskvič
Moskvič 3 - taxi 2023 Bude proti dronom bojovať aj nový Moskvič 3? Znovuzrodená ruská značka z čias hlbokého socializmu hľadá totiž odbyt práve v týchto sférach. Civilní zákazníci o čínsko-ruskú novinku nejavia záujem.

Znie to ako prvoaprílový žart, ale nie je. Poslanec ruskej štátnej dumy a člen výboru pre obranu Dmitrij Kuznecov sa dal počuť, že pomôcť v boji s dronmi by mohli taxikári. Túto informáciu priniesol web moscovtime.nl. Navrhol, aby boli vozidlá taxislužby vybavené na streche špeciálnym zariadením na monitorovanie bezpilotných lietadiel. Informácie o ich zaregistrovaní majú byť následne poskytnuté armáde, aby ich mohla zničiť.

Lada Niva Čítajte viac Toto je pravdivá správa o ruskom autopriemysle. ‘Je mŕtvy,‘ tvrdí ruský expert

Nič také ako protidronové vybavenie zatiaľ neexistuje, ale podľa Kuznecova už inžinieri prišli s návrhom, ako by bolo možné vďaka zosieťovanému systému taxi služby sledovať vzhľad, pohyb či pristátie dronov a informovať o tom armádu. Takéto vybavenie by si vraj nevyžiadalo veľké investície. „Stačí mať zariadenie na streche auta a sledovať navigáciu, vďaka čomu sa podarí detegovať drony skôr, ako to dokáže armáda.

Michelin Čítajte viac Fabriku v Rusku predal aj Michelin. Pneumatiky tam začal vyrábať ako prvý

Kuznecov dodal, že ak budú mať ruské úrady o takýto návrh záujem, výbor pre obranu je okamžite pripravený začať s testovaním zariadenia na sledovanie dronov. Kuznecov však nie je sám, kto generuje fantastické nápady, ako „zatočiť“ s bezpilotnými lietadlami nad Moskvou. Bývalý šéf protilietadlových raketových síl Veliteľstva špeciálneho určenia ruských vzdušných síl Sergej Katylyjov zašiel ešte ďalej.

UAZ - výroba Čítajte viac Ruskí zamestnanci UAZ-u štrajkovali za vyššie mzdy. Odviedla ich polícia

Konštatoval, že je načase využiť skúsenosti z druhej svetovej vojny. Mal na mysli použitie balónov a „ľudových vojakov“, ktorí budú oblohu monitorovať zo striech budov. Predstavy bývalého plukovníka o skúsenostiach z vojny, ktorá sa odohrala v polovici minulého storočia, vyznievajú komicky, pretože ešte v marci tvrdil, že Rusko má zbrane schopné ničiť americké satelity. Dnes sa má ale armáda kvôli dronom vrátiť k metódam, ktoré používala v dávnej minulosti.

Siegfried Wolf Čítajte viac Člen predstavenstva Porsche chcel zachraňovať ruský autopriemysel. Nič z toho nebude

Prvé útoky dronov na Moskvu sa objavili začiatkom mája. Dva z nich vybuchli nad kupolou Senátneho paláca v Kremli. Potom bolo v hlavnom meste a v mnohých ďalších ruských mestách zakázané púšťať bezpilotné lietadlá. Najväčšie útoky sa odohrali koncom mája, keď drony zaútočili na obytné budovy a jeden z nich vletel do bytu. Podľa moskovského starostu Sergeja Sobjanina vyhľadali lekársku pomoc dvaja ľudia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ