‘Znárodnenie‘ zahraničných automobiliek v Rusku? V podstate posvätené

Tomáš Andrejčák | 10.03.2022 06:00
To, čo sa zdalo ešte pred pár dňami fikciou, naberá na reálnych kontúrach. Predseda ruskej vládnej strany Jednotné Rusko sa už vyhráža zahraničným investorom „znárodnením“ podnikov.
Dva závody koncernu VW tiež zastavili výrobu.... Foto: SITA/AP, Volkswagen
VW Group - výrobný závod Kaluga Dva závody koncernu VW tiež zastavili výrobu. Ich osud môže byť dramatický.

Západné sankcie proti Rusku za jeho bezprecedentnú agresiu na Ukrajine a tiež nesúhlas západných automobiliek s inváziou ochromili tamojší automobilový priemysel. Prakticky všetky významné značky prítomné na ruskom trhu už zastavili dovoz a predaj áut v Ruskej federácii a mnohí z tých, ktorí majú v tejto krajine podniky, zastavili výrobné linky. Alebo dokonca plánujú odchod z krajiny. Dosahy na ruskú ekonomiku sú zrejmé. Dalo sa očakávať, že ruská strana bude odpor západných investorov niesť s nevôľou. Už minulý týždeň podpredseda vlády Andrej Belousov povedal, že ak sa automobilky stiahnu z Ruska, zavrú svoje fabriky a prepustia zamestnancov, bude to vláda považovať za úmyselný bankrot.

Rusko - predaj áut po invázii Čítajte viac Vypredané: V Rusku už kolabuje trh s autami. Chýbajú ceny!

Bola to prvá jasná vyhrážka. Všimlo si ju aj Európske združenie automobilových výrobcov ACEA. Jeho šéf Eric-Mark Huitema vyjadril začiatkom týždňa mimoriadne znepokojenie nad rizikom, že automobilky môžu o tieto fabriky a s nimi aj o svoje miliardové investície prísť. A nielen to, sú reálne obavy, že Rusi by mohli tieto výrobné kapacity použiť na výrobu vojenskej techniky. „V Rusku je už množstvo tovární, o ktorých sa hovorí, že boli skonfiškované na výrobu vojenského materiálu. Zatiaľ však ide prevažne o miestne podniky. V Rusku sa však vyrába pomerne veľa nákladných áut. Môžu ich použiť, ak sa tie ruské začnú kaziť na cestách,“ povedal šéf ACEA pre holandské rádio BRN.

Lada - produkcia AvtoVAZ Čítajte viac Takto zdecimovala vojna výrobu áut. Rusi sa už vyhrážajú

Teraz dostáva scenár „znárodnenia“ ešte reálnejšie obrysy. Otvorene o tom hovoril Andrej Turčak, generálny tajomník ruskej vládnej strany Jednotné Rusko na jej webovej stránke. „Jednotné Rusko navrhuje znárodnenie výrobných závodov spoločností, ktoré ohlásia svoj odchod a zatvorenie výroby v Rusku počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Toto je extrémne opatrenie, ale nebudeme tolerovať, aby nás bodli nožom do chrbta, a budeme chrániť našich ľudí. Toto je skutočná vojna, nie proti Rusku ako celku, ale proti našim občanom“ povedal Turčak. A dodal, že Rusko „prijme tvrdé odvetné opatrenia a bude konať v súlade s vojnovými zákonmi". Konanie zahraničných výrobcov tiež prirovnal k princípu, keď idú „včely proti medu“.

Leoni, automobilove kable Čítajte viac Vojna devastuje výrobu áut v Európe. Začína chýbať neón, paládium aj nikel

Reagoval tým najmä na odchod fínskych spoločností Fazer, Valio a Puling, ktoré ako ostatné oznámili zmrazenie obchodných aktivít v Rusku a zatvorenie svojich potravinárskych závodov. Automobiliek sa ale tieto riziká týkajú, samozrejme, tiež. Od vyhrážok ku skutkom pritom nemusí byť ďaleko. Jednotné Rusko je „Putinovou stranou“. Ako jej kandidát uspel v prezidentských voľbách. Podľa politológov je táto strana stranou plnou nacionalizmu. Po vlaňajších voľbách má v Štátnej dume 324 z celkovo 450 kresiel. To jej umožňuje prijímať aj ústavné zmeny. Po prvý raz od roku 1993 však voľby nesledovali pozorovatelia z OBSE pre reštrikcie ruských úradov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ