Ako vychladiť auto počas tropického dňa? Tu je 5 jednoduchých rád

Matej Mikula | 25.07.2022 06:00
Motoristi sa v lete musia neraz vysporiadať s prehriatym interiérom vozidla. Nejde však o neriešiteľný rébus. Stačí sa riadiť niekoľkými praktickými radami.
Vyššia teplota ovzdušia aj interiéru väčšmi... Foto: ADAC
ADAC - teplo v aute Vyššia teplota ovzdušia aj interiéru väčšmi vyčerpáva ľudský organizmus a znižuje reakčný čas vodiča, často až na úroveň jazdy pod vplyvom alkoholu.

Klimatická zmena prináša aj do regiónu strednej Európy letné počasie typické pre subtropické regióny. Výnimkou nie sú dni, keď teplota atakuje 40 stupňov Celzia. Ak v takomto počasí potrebujeme cestovať autom, alebo sa dokonca presúvame do dovolenkovej destinácie, môže ísť o veľmi nepríjemnú, ba aj nebezpečnú jazdu.

V prvom rade je potrebné dodržovať pitný režim a nesadať za volant počas horúčavy unavený. Vyššia teplota ovzdušia aj interiéru väčšmi vyčerpáva ľudský organizmus a znižuje reakčný čas vodiča, často až na úroveň jazdy pod vplyvom alkoholu. Pokiaľ však ide o automobil, tu je niekoľko rád, ako sa postarať o jeho vychladenie a tým aj zvýšiť komfort na palube.

Hľadajte tieň alebo použite clonu

Znie to banálne, ale ide o najlepšie preventívne riešenie. Nie každý má k dispozícii garáž alebo prístrešok a pri absencii tieniacich objektov sa určite oplatí dať si námahu a zakryť si čelné sklo slnečnou clonou, ktorá odráža slnečné lúče a spomaľuje zahrievanie interiéru, ktorý sa správa ako skleník. Márne nie je ani prekrytie celého vozidla bielou plachtou alebo sedadla vodiča bielym uterákom.

Pred jazdou vyvetrajte

Aj keď sa veľmi ponáhľate, oplatí sa obetovať minútu alebo dve na obyčajné vyvetranie auta. Keď je vozidlo dlho na slnku, teplota v interiéri presiahne aj 50 stupňov Celzia. A aj keď je vonku len o desať stupňov menej, tak ak otvoríte dvere, teplejší vzduch zvnútra vystúpi nahor a interiér sa tým ochladí.

nehoda ľudia autá Čítajte aj Ako zvládnuť nehodu na dovolenke? Tu je 6 dobrých rád

Klimatizáciu nezapínajte hneď

Keď ste už auto vyvetrali, ešte stále máte pocit, že v aute je neznesiteľne teplo. Láka to na okamžité zapnutie klimatizácie na plný výkon. To je však nesprávny postup hneď z niekoľkých dôvodov. Teplý vzduch totiž nie je len v kabíne, ale aj ventilačných rozvodoch. Ak okamžite zapnete klimatizáciu, tá najprv chladí rozhorúčený vzduch pod palubnou doskou, čo spomaľuje prísun chladného vzduchu k pasažierom. Zároveň ide na prácu klimatizačnej jednotky viac energie, čo sa prejaví na zvýšenej spotrebe paliva. Po naštartovaní je teda dôležité otvoriť okná, spustiť vetranie a prejsť prvé stovky metrov s vypnutou klimatizáciou. Už po chvíli je auto vyvetrané a klimatizácia v tom prípade vychladí interiér skôr a účinnejšie.

autochladnicka Čítajte aj Chystáte sa k moru autom? Poradíme s výberom najvhodnejšej autochladničky!

Nezabúdajte na servis klimatizácie

Kým pri zapnutí kúrenia v zime využívame nadbytočné teplo spaľovacieho motora, chladenie zabezpečuje klimatizačná jednotka, ktorá vyžaduje pravidelnú údržbu, aby pracovala správne. Aj keď máte v aute výkonnú klimatizáciu, netreba ju vždy púšťať na maximálny výkon. „Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by sa mal pohybovať medzi 5 až 7 ºC. Rovnako stále platí, že iba čistá a pripravená klimatizácia dokáže poskytnúť komfort, ktorý od nej v lete čakáme," hovorí Róbert Hukel, vedúci oblasti popredajných služieb v ŠKODA AUTO Slovensko.

autovlak Čítajte aj Autovlak do Chorvátska opäť premáva. Prevezie 20 áut, nie je to však lacné

Ak máte nabíjateľné auto, vychlaďte ho ešte na wallboxe

Základné pravidlo pre elektromobilistov je, že chladiť a vykúriť auto treba vtedy, keď je pripojené k elektrickej sieti. Vtedy na to využíva elektrinu zo siete a energia naakumulovaná v batériách môže vo väčšej miere slúžiť na dojazd auta. S plánovaním nastavenia režimu chladenia vedia pomôcť aplikácie, prostredníctvom ktorých vie vodič nastaviť želanú teplotu aj na diaľku.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte aj Kde sa oplatí tankovať cestou k moru? Len nie v Maďarsku!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ