Vracia sa Čína k starým zvykom? Toto nie je Tesla Semi, ale čínsky klon

Tomáš Andrejčák | 10.08.2023 18:00
Čínsky elekrtický kamión - kópia Tesla Semi Foto:
Myslíte si, že sa pozeráte na zamaskovanú Teslu Semi? Ani náhodou, je to jej čínsky klon.
Kým v osobných autách už čínske značky začínajú určovať trendy, na scéne tých úžitkových sa stále nevyvarovali kopírovaniu cudzích nápadov. Dokladujú to snímky nedávno zverejnené na Twitteri.

Nie je to tak dávno, čo čínske automobilky napodobňovali modely renomovaných japonských, európskych či amerických výrobcov. Tieto klony BMW, Mercedesov-Benz, terénnych Toyot či Range Roverov síce producentov originálov vytáčali do nepríčetnosti, ale i tak nič nezmohli. Čínsky trh bol pre ne natoľko významný, že právne spory ohľadne duševného vlastníctva radšej vzdali hneď na začiatku. Odvtedy sa však veľa zmenilo a dnes majú tradičné značky celkom iný problém. Na čínskom trhu strácajú nadvládu. Čínsky automobilový priemysel totiž začína udávať trendy. A to najmä v oblasti elektromobilov.

BYD Atto 3 - EU 2023 Čítajte viac Toto čínske auto ‘zvalcovalo‘ prvý európsky trh. Je varovaním

Spomeňme čínske Nio, Geely alebo BYD, ktorých produkty sa vyrovnajú tým renomovaným a v niektorých parametroch sú lepšie. Lenže to, čo platí o segmente osobných áut, už neplatí o tých úžitkových. Autorská kreativita čínskych výrobcov viazne. A tak sa uchyľujú k nekalým praktikám. Dôkazom sú snímky, ktoré sa objavili na Twitteri. Vidíme na nich zamaskovaný kamión nápadne pripomínajúci elektrickú Teslu Semi. Ale Tesla to rozhodne nie je. Jej čínska kópia má totiž digitálne zrkadlá namiesto klasických a rovné čelné sklo. Koncept je však identický. Kabína sa smerom vpred zužuje, blatníky vystupujú a vodič sedí v strede.

Aj kabína má rovnaké usporiadanie ako Tesla Semi. Foto: Twitter
Čínsky elekrtický kamión - kópia Tesla Semi Aj kabína má rovnaké usporiadanie ako Tesla Semi.
Bosch - vodíková technológia Čítajte viac Bosch mení kurz. Batérie v nákladiakoch sú vraj omyl. Investuje do vodíka

Podľa komentárov na Twitteri bol tento elektrický ťahač prepravovaný na návese z Hefei do Turpanu. Práve v Hefei pritom sídli čínska automobilka JAC, ktorá sa už dávnejšie pochválila plánmi na výrobu elektrického ťahača. Takže nie je vylúčené, že na sériovom modeli uvidíme práve jej logo. Kedy sa čínsky elektrický ťahač predstaví, nie je známe. Ale pri pracovnom tempe Číňanov to trvať dlho nebude. Určite bude nábeh výroby rýchlejší ako v prípade originálnej Tesly Semi. Pripomeňme, že americká automobilka ukázala svoj revolučný ťahač už v roku 2017, ale výrobu odštartovala až v roku 2022, pričom prvé kusy dodala zákazníkom až v decembri.

Volvo FH Electric - rekordná jazda 2023 Čítajte viac Šéf Iveca neverí na elektrické kamióny. ‘Je to batériové šialenstvo‘

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ